1 de febrer del 2010

[Nota de premsa] Els parcs naturals de Catalunya divulguen els valors de les zones humides

El Dia mundial de les zones humides té com a objectiu divulgar el valor d’aquests tipus d’espais naturals, uns dels més productius i rics de la Terra i, a la vegada, dels més fràgils i amenaçats. Amb aquest pretext, s’organitzen activitats per promoure el coneixement i estudi del patrimoni natural de les zones humides d’arreu del planeta. En el cas dels parcs naturals de Catalunya, l’objectiu continua sent divulgar-ne els seus valors i fer ressò de la importància de la seva protecció i conservació, especialment aquest any que coincideix amb l’any internacional de la biodiversitat.

Aquestes són les activitats que s’han programat:

Xerrada del Parc Natural del Delta de l’Ebre
Dimarts, 2 de febrer
“Els cabals ambientals de l’Ebre per mantenir el seu Delta”, amb Carles Ibáñez, Unitat d’Ecosistemes Aquàtics de l’IRTA.
Ecomuseu (Deltebre). 19 h.

Xerrada del Parc Natural del Delta de l’Ebre
Divendres, 5 de febrer
“Biodiversitat: entre ecologia, benestar i economia" amb Xavier Duran, director del programa "El medi ambient" de TV3.
Museu del Montsià. Amposta. 20 h.

Sortida en bicicleta al Parc Natural del Delta de l’Ebre
Diumenge, 7 de febrer - “Amposta – Ullals - Casa de Fusta”
Sortida en bicicleta de mig dia per conèixer un dels llocs més enigmàtics del Delta: els ullals de Baltasar. Els ullals constitueixen la zona de surgències subterrànies permanents d'aigua dolça continental més important del Delta. Situats entre Sant Carles de la Ràpita i Amposta, sumen un total de 10,5 hectàrees envoltades per horts i arrossars.

La flora dels ullals és molt peculiar, amb les sorprenents nimfea blanca i la utriculària, única planta insectívora del Delta. A més, són l'hàbitat de diverses espècies de peixos, entre les quals destaquen l’espinós, el fartet i el samaruc, espècies endèmiques de la península Ibèrica, que estan en perill d'extinció.

Trobada a les 9 h, a l’oficina d’informació turística d’Amposta. Inscripcions i informació: Tel. 977- 48 21 81

El Conveni de Ramsar
El Conveni de Ramsar és un tractat intergovernamental que serveix de marc per a l’acció nacional i la cooperació internacional per a la conservació i l’ús racional de les zones humides i els seus recursos. 18 països el van signar el 2 de febrer de 1971 a la ciutat de Ramsar (Iran), i Espanya el va ratificar el 1982. Actualment, 159 països l’han ratificat i l’han designat, per ser inclosos a la llista de zones humides d’importància internacional de Ramsar, 1.886 espais amb 185,156,612hectàrees. Amb la incorporació dels més de 200 llacs i estanys d’alta muntanya del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici el 2006 (39.979 ha), Catalunya té 4 espais naturals a la llista internacional: delta de l’Ebre (7.736 ha), els aiguamolls de l’Empordà (4.784 ha) i l’estany de Banyoles (1.033 ha).

En aquest conveni s’entén per zona humida les maresmes, els aiguamolls, les torberes o aigües rases, permanents o temporals d’aigües estancades o corrents, dolces, salabroses, salines, i també les zones d’aigües marines, la profunditat de les quals no excedeixi els sis metres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta