Medi Ambient passa la pilota a l’administració central, però no actua on té competències, que és urbanisme.
La diputada autonòmica d’Iniciativa, Mireia Mollà, va dur a les Corts Valencianes, a l’igual que feia el diputat al Congrés Joan Herrera, peticions a les dos administracions, perquè actuaren davant la falta de Pla de Seguretat de l’embassament d’Ulldecona, després que l’ajuntament de la Pobla de Benifassà estiga plantejant un nou Pla General d’Ordenació Urbana que pretén fer vivendes al costat mateix del riu Sènia, és a dir, en la zona mateixa d’influència del pantà.
Mollà, demanà al Consell que explicara quines anaven a ser les mesures a adoptar davant d’aquest risc sobre la població. En la pregunta parlamentària, la diputada recordava que “ segons vénen alertat entitats veïnals, l'embassament d'Ulldecona baix el que es projecta la construcció de vivendes no té Pla de Seguretat. L'absència d'una major regulació en els embassaments està provocant que en ple 2009 i després d'algunes nefastes experiències ocorregudes la història recent de la comunitat autònoma, encara es plantegen urbanitzacions junt amb els rius i a escassos metres d'una presa. Un exemple clar es troba en plena Tinença de Benifassà, on el Pla General d'Ordenació Urbana del municipi castellonenc de la Pobla de Benifassà hi ha disposat unes capritxoses urbanitzacions junt amb el riu Sénia, aigües baix de l'embassament d'Ulldecona”
Iniciativa explicava que el Ple de la Pobla de Benifassà ha acordat recientment subscriure un conveni en matèria de seguretat en casos d'emergències amb la Conselleria de Governació, però la seguretat del seu principal embassament continua estant en l'aire a pesar de la intencionalitat política de l'equip de govern que prossegueix amb la seua voluntat de desenvolupar dues urbanitzacions junt amb el riu Sénia en el Molí l'Abat i el paratge de Sant Pere.
Així doncs s'alerta del perill d'ubicar més població aigües baix de l'embassament al no comptar el document ni la zona en general d'un Pla de Seguretat i en entendre que clarament comportaria restriccions a l'establiment de població davall una presa i evitar un potencial risc, quan hi ha clarament enclavaments més segurs i menys sensibles paisatgísticament i ambientalment.
Mollà replegava en la seua petició, que es recordara que l'embassament d'Ulldecona és l'exemple més clar dels que existeixen de la necessitat crear amb urgència un Pla de Seguretat en ser el riu Sénia l'únic punt d'eixida de les aigües que arreplega la principal conca de la Tinença de Benifassà, que aporta aigües a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre i a la del Xúquer. Un document de la pròpia CHJ va estudiar les precipitacions de l'octubre del 2000 que, en 24 hores, va registrar valors en el nord de la província de Castelló superiors als 550 litres per metre quadrat i als 500 anys de període de retorn, com a Ulldecona i Fredes, la qual cosa va imposar una necessària i importantíssima reducció de cabals i per tant de nivells aconseguits aigües baix de les preses. Un informe oficial va advertir “les especials dificultats en els embassaments d'Ulldecona, María Cristina i d'Algar en els que va haver d'abocar-se importants cabals pels òrgans de desaigue de les preses per a garantir la seguretat de les mateixes
El Conseller de Governació, respon ara a Mollà que “ l’administració General de l’Estat, titular de la presa d’Ulldecona, té la responsabilitat d’elaborar i implantar el Pla d’Emergència de la presa, que ha de contindre l’anàlisi de risc, estant pendent la seua elaboració. Este plan d’emergència, una vegada elaborat i aprovat per l’Estat amb un informe previ de la Comissió Nacional de Protecció Civil s’integrarà en el Pla Especial enfront del risc d’inundacions de la CV, que ja incorpora els huit Plans d’Emergència de preses que hi ha aprovat en la nostra comunitat. Cal assenyalar que la Generalitat ha demanat reiteradament a l’Estat , al si de la Comissió Nacional de Protecció Civil, que agilitze l’elaboració i implantació dels Plans d’emergència corresponents a les preses ubicades en la CV”
Aquest resposta, ve a dir que es limiten a passar “el mort” al Govern Central, però sense el més mínim compromís d’actuar i revisar el PGOU de la Pobla que pretén urbanitzar junt al riu Sènia, amb els clars riscs que això suposa
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.