10 de març del 2010

El segle XIX a les Terres de l'Ebre, a través de sis personatges clau

Un llibre de la URV repassa figures cabdals en la política, la cultura i l'economia.

Una aproximació a la història de Tortosa i de les Terres de l'Ebre durant el segle XIX, a través de la trajectòria de sis dels personatges més representatius d'aquest període. Això és el que ofereix el volum Ebrencs del segle XIX, que ha editat el servei de publicacions de la URV a partir d'un cicle de conferències sobre història local en què es van repassar la vida i l'obra de gent com Teodor González, Jaume Tió i Noé, Manuel Porcar, Jules Carvallo, Ramon Cabrera, i Joan Abril i Guanyabéns.

El director del campus de la URV a les Terres de l'Ebre, Azael Fabregat, va presentar ahir el llibre Ebrencs del segle XIX, un volum que recull la trajectòria de sis personatges fonamentals per explicar la història del territori durant aquell període. El llibre obre la nova sèrie Campus Terres de l'Ebre, que ha engegat el servei de publicacions de la URV. En realitat, el volum és la culminació d'un cicle de conferències que van tenir lloc durant el curs 2007/2008, a càrrec de Juan Antonio González, que va parlar sobre el periodista i literat romàtic Jaume Tió i Noé; de Jacobo Vidal Franquet, que va tractar sobre l'arquitecte municipal Joan Abril i Guanyabéns; d'Emeteri Fabregat, que va parlar de l'enginyer francès Jules Carvallo; d'Emili Llorente, que va tractar de l'empresari i polític Manuel Porcar; de Josep Bayerri, que va parlar sobre l'alcalde tortosí Teodor González, i de Roc Salvadó, que va repassar la figura del general carlí Ramon Cabrera. A més, el llibre també recull la conferència Context social i econòmic del territori ebrenc al segle XIX, a càrrec de Xavier Ferré i Trill.

El tortosí Jaume Tió i Noé, tot i que va morir als 28 anys, va ser la figura més destacada del romanticisme a l'Ebre, autor de poemes, obres de teatre, crítica literària i traduccions d'autors francesos. A banda, l'empresari Manuel Porcar i Tió va ser el primer exportador d'oli d'oliva a Amèrica, així com fundador del Banc de Tortosa, promotor del balneari de Porcar i alcalde de Barcelona. Teodor González va ser l'alcalde més important que va tenir Tortosa en el tombant del segle XIX al XX i una figura clau en el període de la Restauració. L'enginyer Jules Carvallo va ser fonamental en el projecte de canalització de l'Ebre i en la posterior colonització del delta. Joan Abril i Guanyabéns, l'arquitecte que va planificar la Tortosa moderna i també el primer director del museu municipal. I Ramon Cabrera, també conegut com el Tigre del Maestrat, va ser un dels militars carlins més destacats en l'enfrontament dinàstic que va provocar tres guerres civils. L'edició d'Ebrencs del segle XIX ha estat coordinada per la professora Núria Gil, que també va coordinar el cicle de conferències. Segons Gil, la publicació fa un recull d'aportacions per a la memòria històrica, per al reconeixement i la identitat territorial i per a la posada en valor del patrimoni intel·lectual.

En aquest sentit, com va voler destacar l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, el llibre és una «molt bona aproximació del que va ser el segle XIX a Tortosa i les Terres de l'Ebre». Bel, que també va remarcar el caràcter multidisciplinar del llibre, va afegir que també ha estat tot un encert la diversitat de les figures que van centrar les conferències. «Sense perdre el rigor científic i històric, les conferències tenen un alt valor divulgatiu; és una síntesi molt amena i molt entenedora», va assenyalar l'alcalde. A banda de l'Ajuntament, l'Organisme Autònom de Desenvolupament Local de la Diputació de Tarragona també ha participat en l'edició del llibre. El seu president, Joan Josep Malràs, va justificar aquesta col·laboració de tipus cultural i de «gestió del coneixement», tot argumentant que «l'experiència i la incidència» que aquests sis personatges van tenir en la història del segle XIX també poden servir per afavorir el desenvolupament del territori. Per la seua banda, Azael Fabregat va anunciar que els propers volums de la sèrie Campus Terres de l'Ebre seran la primera part del llibre Ebrencs del segle XX, i el recull Escriptors que llegeixen el riu. A més, Fabregat va destacar que la publicació d'Ebrencs del segle XIX coincideix amb la posada en marxa de la nova càtedra sobre universitat i empresa d'economia local al campus de les Terres de l'Ebre, les obres del qual també avancen a bon ritme. «L'edifici ja no és una maqueta virtual, sinó que comença a ser una obra que ja es pot visitar i tocar», va remarcar. A més, el director del campus de la URV a Tortosa va repassar altres projectes que també estan «bullint», com el proper màster sobre envelliment i salut, que s'afegirà al màster sobre ensenyament secundari que ja ha començat.

Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 10-03-2010 Pàgina 34

2 comentaris:

  1. Endavant, anem recuperant la nostra història tant de temps oblidada.

    ResponElimina
  2. "Las puertas de la sabiduría nunca están cerradas.Benjamin Franklin" Felicitats per la iniciativa.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta