26 de març del 2010

La Diputació de Tarragona aprova mocions contra l'MTC i la llei de vegueries

El Ple de la Diputació de Tarragona celebrat aquest dijous, dia 26 de març, ha votat, entre altres temes de l’ordre del dia, una moció del grup de CiU per demanar al Parlament de Catalunya la paralització de la tramitació del projecte de Llei de Vegueries; una proposta referent a la instal·lació d’un magatzem temporal centralitzat a Catalunya, i una altra proposta referent a la representació fundacional de la Diputació de Barcelona i la Diputació de Tarragona en el procés de creació d’una nova entitat de crèdit.

Aprovació de la moció de la Diputació per a la paralització de la tramitació de la Llei de Vegueries i compareixença de Josep Poblet al Parlament

El Ple de la Diputació de Tarragona ha aprovat avui una moció presentada pel grup polític de CiU que demana al Parlament de Catalunya la paralització de la tramitació del projecte de Llei de Vegueries. La moció ha estat aprovada amb els vots dels dotze diputats de CiU i els dos del PP, mentre que els onze del PSC i un d’ERC hi han votat en contra.

El portaveu de CiU, Quim Nin, ha posat de manifest que “CiU no està en contra de les vegueries”, si bé considera que ara “és un moment poc oportú”. En aquest sentit, la moció al·lega “l’evident manca de consens territorial” i el fet que no és “una prioritat actual del nostre país, enmig d’una greu crisi econòmica”. Així mateix, la moció insta al Parlament que, amb caràcter previ a la Llei, “es faci el debat sobre quines competències ha de prestar cada ens i com ha de ser el finançament d’aquestes competències”. Pel que fa a l’altre grup que hi ha votat a favor, el PP, el seu portaveu i vicepresident primer de la Diputació, Miquel Àngel López Mallol, s’ha referit també a la crisi econòmica actual i ha destacat que, pel que fa al cas concret de la vegueria prevista a les Terres de l’Ebre, la Diputació ja divideix les seves funcions territorialment, amb l’escola d’art, el patronat de turisme o les dependències del Palau Climent.

De la seva banda, el portaveu del grup d’ERC de la Diputació de Tarragona, Tomàs Bigorra, ha assenyalat que la llei de vegueries “és un mandat estatutari que ha de racionalitzar l’administració, adequar-la a la divisió natural del país i apropar-la a l’estructura social del territori”, per la qual cosa ha votat negativament a la moció. També ha rebutjat la moció el grup del PSC, el qual, en paraules de la diputada Maria José Beltran, ha assenyalat que les vegueries són una reivindicació del territori i que “cal complir el mandat de l’Estatut”. Segons ha afegit, malgrat la crisi “el govern no es pot paralitzar”.

El president de la Diputació, qui aquesta tarda ha participat en les compareixences sobre el projecte de Llei de Vegueries al Parlament de Catalunya, considera que la llei és “inoportuna, improcedent i sense solidesa jurídica”. Poblet ha expressat el seu “sí rotund a les vegueries, com a estructura bàsica dels governs locals, després dels municipis”, tal com va demostrar a través dels seu suport –com a parlamentari i com a ciutadà- a l’Estatut d’Autonomia de Catalunya. Tot i això, considera que haurien de comptar amb els serveis necessaris i una ordenació territorial sòlida i ben argumentada”. En aquest sentit, ha manifestat que la llei suposa anar endarrere en diversos aspectes, com el servei assistencial i de cooperació amb els ajuntaments.

En la seva compareixença d’aquesta tarda al Parlament, Josep Poblet ha detallat els motius de la seva negativa. Per una banda, ha expressat la seva preocupació en relació a l’actual situació de crisi que viu el país, motiu pel qual ha afirmat que la tramitació d’aquest projecte de llei “no és ara, de cap manera, una prioritat per a ningú de Catalunya”. “És una pèrdua d’una oportunitat històrica de fer una llei moderna, del segle XXI i eficient”, ha afirmat.

En aquest sentit, ha destacat la “manca total de cobertura jurídica” de la proposta de llei, tal com avalen els informes que la pròpia Diputació de Tarragona i altres institucions i experts independents han realitzat. Aquest fet provocarà “resultats nefastos de la seva impossible aplicació”, ha dit.

La missió de la Diputació de Tarragona és donar suport als municipis i a les comarques. Sota aquesta premissa, Josep Poblet ha instat al Parlament a tramitar primer la Llei de Govern Locals, per tal de “millorar el sistema competencial dels ajuntaments, resoldre el desajust entre responsabilitats atribuïdes i assumides i la manca de finançament”. El president de la Diputació també ha incidit en les discordances del projecte de Llei de Vegueries amb les lleis estatals, aspectes que considera que no s’han tingut en compte.

La compareixença de Josep Poblet en la comissió, presidida per Núria de Gispert, s’ha dut a terme a les 17,35 h i ha durat deu minuts. A continuació, hi han intervingut l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, i l’alcalde de Lleida, Àngel Ros.

Rebuig a la instal·lació d’un magatzem temporal centralitzat a Ascó

El Ple de la Diputació de Tarragona ha aprovat avui una proposta de Presidència de la institució en què es rebutja la possibilitat que Catalunya aculli el magatzem temporal centralitzat de residus. Aquesta proposta dóna suport a la decisió del Parlament de Catalunya adoptada el passat 11 de març, i reforça el rebuig demostrat ja en la resolució aprovada l’any 2008 per la Comissió d’Economia, Finances i Pressupost del mateix Parlament. L’acord aprovat avui per la Diputació es traslladarà al Parlament de Catalunya, a la Presidència de la Generalitat i al Ministeri d’Indústria del Govern d’Espanya.

Al ple, un diputat de CiU, un altre del PSC i els dos diputats del PP han votat a favor de la instal·lació d’aquest magatzem. La resta de diputats de CiU, el PSC i ERC hi han votat en contra, excepte un diputat del PSC que s’ha abstingut.

Malgrat el rebuig al magatzem, la proposta de la Diputació de Tarragona destaca el fet que la proposta d’Ascó per acollir el magatzem va ser presentada per acord plenari del consistori d’aquesta localitat, d’acord a la legalitat vigent i a l’autonomia local d’aquest Ajuntament. En aquest sentit, “Josep Poblet ha ressaltat el respecte total als ens locals”.

Portaveus dels favorables i contraris al magatzem han exposat les seves raons. El diputat i portaveu d’ERC, Tomàs Bigorra ha dit que l’aprovació de la proposta de rebuig tanca el cercle pel qual totes les institucions supralocals “hauran expressat la seva oposició a la possibilitat que Catalunya aculli el magatzem temporal centralitzat”.

De la seva banda, el diputat del PSC José Luis Aparicio ha defensat fermament el magatzem i ha destacat els llocs de treball que suposaria la instal·lació d’aquesta infaestructura. El diputat de CiU Joan Manuel Sabanza ha destacat la seguretat d’aquesta infraestructura, i el diputat del PP i vicepresident primer de la institució, Miquel Àngel López Mallol, ha aportat la visió d’organismes i entitats favorables al magatzem i ha indicat que la Diputació no s’hauria de pronunciar sobre aquesta infrastructura que proposa un ajuntament, ja que la institució intercomarcal és “un ajuntament d’ajuntaments”.

Aprovació d’una proposta referent a la representació fundacional de la Diputació de Barcelona i la Diputació de Tarragona en el procés de creació d’una nova entitat de crèdit

El Ple d’avui ha aprovat una proposta de Presidència de la institució d’acords relatius a la representació fundacional de la Diputació de Barcelona i la Diputació de Tarragona en el procés de creació de la nova caixa, resultant de la integració de Caixa Catalunya, Caixa Tarragona i Caixa Manresa. Aquesta proposta estableix, entre altres aspectes, que es mantingui el sistema de designació dels representants de les corporacions fundadores a l’assemblea general i els altres òrgans de govern de la caixa resultant del procés d’integració. S’utilitzarà un sistema de representació proporcional als plenaris de les diputacions de Barcelona i Tarragona, evitant així l’aplicació d’un sistema de designació per majoria.

També s’estableix que, en els successius processos de renovació dels òrgans de govern de la nova caixa, serà preceptiu el consens entre les diputacions de Barcelona i Tarragona a l’hora de proposar el nomenament del president que ha de sortir d’entre els representants de les diputacions a l’assemblea general que accedeixen al consell d’administració.

La proposta ha estat aprovada amb els vots de CiU i el PP de la Diputació de Tarragona, mentre que el PSC hi ha votat en contra i ERC s’ha abstingut. El PSC ha fonamentat el seu vot en contra en el fet que aquest consens en proposar el president hagi de ser preceptiu, o obligatori, en considerar que aquesta obligatorietat “interfereix en el poder de decisió del consell d’administració”. El portaveu socialista, Josep Guasch, ha demanat que la petició es limiti a demanar que les dues diputacions es comprometen a “cercar” el consens. Josep Poblet ha indicat, en canvi, que precisament la inclusió del terme “preceptiu” garanteix que hi hagi d’haver un consens amb la Diputació de Barcelona a l’hora de proposar un president, ja que d’una altra manera es tractaria d’una “absorció”. En aquest mateix sentit, ha afegit que el terme “preceptiu” garanteix la presència territorial a la nova caixa, i la possibilitat que el president de la nova entitat d’estalvis pugui arribar a ser algú de la demarcació de Tarragona. “És una qüestió de sobirania territorial”, ha ressaltat Poblet.

4 comentaris:

  1. Quin marron que li ha caigut al Sr. Alcalde de Tortosa.
    Ara resulta que els seus estan en contra de la vegueria... Haurà de triar: disciplina de partit o lo millor per a la seua ciutat... Com s'ho farà sinó per a nadar entre dos aigues?
    Ja ho va intentar al Parlament l'altre dia, però no va ser massa creible, la veritat.

    ResponElimina
  2. Sra. Nuria; els “marrons” sempre tenen una escala de tonalitats. No qualificaria de “marron” el tema de la Vegueria, dons li asseguro que tenim “marrons” mes urgents que assumir i resoldre. Li sona aquest discurs ?

    ResponElimina
  3. SR Mc Calan,
    l'ara no toca, ja està una mica desfassadet, no troba?
    Que potser no tenen temps per a dedicar-se a totes les qüestions los nostres dirigents?
    Tan sols poden dedicar lo seu valuós temps a la crisi? Pos si que estan ocupats!

    ResponElimina
  4. Pos miri, aquest discurs no es meu, però hi coincideixo plenament. De vegades s’ha d’anar de flor en flor per agafar alguna declaració amb sentit comú, i aquesta per mi el té.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta