22 d’abril del 2010

Amics dels Castells celebra la rectificació de Tortosa amb l'antic balneari de Porcar

[Nota de premsa] Amics dels Castells i Nucli Antic de Tortosa celebra que, finalment, la Generalitat de Catalunya, a través de Patrimoni, hagi donat la raó a l’entitat a l’hora de conservar la torre principal del Balneari d’en Porcar, situat dins del barri de Remolins.

Jordi Jordan, president de l’entitat tortosina, ha remarcat que “l’Ajuntament fa bé de rectificar ja que volia cometre un atemptat més contra Tortosa carregant-se un edifici històric, molt emblemàtic de la ciutat i catalogat pel propi Consistori”.

El president també ha volgut recordar que l’entitat va demanar que aquesta torre fos rehabilitada en el marc dels gairebé 4 milions del segon pla Zapatero cedits a l’Ajuntament per impulsar una economia innovadora i de qualitat des dels municipis. Per això, l’entitat va proposar convertir-lo “en un edifici emblemàtic per a Remolins com un centre d’interpretació sobre el call jueu de Tortosa (afavorint el turisme) o qualsevol altre equipament social per als veïns del barri” i que si això no és així és “perquè l’Ajuntament ha prioritzat altres obres com la construcció d’un pavelló al Temple, per la qual cosa no val a dir que no hi ha diners, sinó que es prioritzen altres actuacions”.

Tot i això, l’entitat remarca que la voluntat de la Junta “és treballar amb les institucions, i que aquestes, esperem que acceptin les nostres crítiques ja que en el 100% dels casos són constructives per afavorir Tortosa tal i com venint demostrant en la nostra llarga trajectòria”.

Cal recordar que el Balneari del Porcar és un edifici del segle XIX, d’estil historicista, construït pel polític i empresari tortosí Manuel de Porcar. El complex era molt conegut al país on s’allotjava la burgesia durant les seues vacances, i a més de la torre que ara es conservarà, encara hi resten les sales subterrànies del balneari o els jardins del Príncep, els quals eren la zona enjardinada de l’equipament. En contra, han desaparegut l’antiga església, el magatzem i el teatre on es va estrenar per primer cop i per tot Catalunya, la mítica obra Terra Baixa del dramaturg Àngel Guimerà.

2 comentaris:

  1. Una bona notícia, però un aclariment, l’estrena de la versió original en català de “Terra Baixa” va ser a Tortosa, però al Teatre Principal, no al “Teatro Balneario”. Per a més detalls podeu consultar l’article “Cent anys de Terra Baixa, hem matat el llop?” publicat a l’AVUI el 7 de febrer de 1997.

    ResponElimina
  2. Pos si Jordi ho has salvat ,però noi les dretes no hi han fotut ni una paletada pero les esquerres quan estaveu ben poca cosa,ara si mos gatarem un milionet en fer nova la torre nova pq de la vella en queda poca !!No sóc historiador ni pero s'han cremat shan tombat millors torres!!

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta