26 d’abril del 2010

CiU d'Amposta reclama l'ajornament de les vegueries perquè a l'Ebre sí hi ha conflicte

El grup municipal de CiU a Amposta ha utilitzar aquest migdia la seua majoria per aprovar una nova moció sobre la vegueria de l'Ebre, en què reclama la cocapitalitat amb Tortosa però també suggerint l'ajornament de la llei en tràmit. Almenys, fins que estiguen clares les competències i el finançament, i fins que se supere el conflicte actual i puguen produir-se els acords necessaris. Així, el portaveu de CiU, Pere Vidal, ha assegurat que el conflicte a l'Ebre "sí que existeix", tot i que la solució no és complicada de resoldre. Només tres mesos després d'una altra moció de CiU en què l'Ajuntament va reclamar la cocapitalitat de la vegueria, la proposta s'ha aprovat amb els vots de l'equip de govern i l'abstenció del PSC i ERC-EA. La nova moció torna a reclamar la capitalitat, però també que la nova llei especifique el contingut polític i el finançament de les vegueries. Però sobretot, exigeix que s’impulsi "un debat territorial previ a l’aprovació de la llei, per consensuar totes les postures". El text de la moció també demana que, tenint en compte que aquest debat previ no s'ha produït, caldria ajornar l'aprovació de la llei “fins que s’hagin sentit totes les veus i s’hagi arribat als acords necessaris”.

Per la seua banda, l’alcalde d’Amposta, el convergent Manel Ferré, ha lamentat que no se'l convidés a comparèixer al Parlament durant la tramitació de la llei, tot i haver-ho demanat reiteradament, fins i tot mitjançant acords del ple de la corporació. Ferré ha recordat que, de les dotze compareixences parlamentàries, quatre estaven a favor de la llei i la resta eren crítiques o molt crítiques amb el text. "Si no hi ha debat no hi pot haver consens, i per això hi ha conflicte a les Terres de l’Ebre”, ha sentenciat Ferré.

El PSC s'ha abstingut en la votació perquè la moció reclama l'ajornament de l'aprovació de la llei, i perquè ja és la tercera vegada que el govern de Manel Ferré porta el tema al ple. A més, tant Antoni Espanya com Marta Cid (ERC) han assenyalat que la capitalit s'exerceix, i que ja fa temps que Amposta està exercint la capitalitat del territori. En canvi, la unanimitat sí que ha estat possible a l'hora de ratificar la candidatura d'Amposta per acollir els estudis universitaris d'educació física (INEF). Tots els grups municipals han coincidit en afirmar que és una aposta estratègica per a Amposta, i que culminarà el projecte esportiu de la ciutat.

Foto: Fira Amposta

25 comentaris:

  1. A més a més pel que sembla en el mateix ple, a proposta d'ERC, també s'ha aprovat demanar una "oficina de registre" de la Diputació com la que existeix a Tortosa des de fa uns mesos.
    L'argument principal crec que ha estat que aquesta podrà servir de precedent de descentralització etc. de cara a la futura implantació de la vegueria i consegüent desaparició de la Diputació.
    Embolica que fa fort. Els que s'autoproclamen primers impulsors de la vegueria, proposen la implantació de subdelegacions de la Diputació. Si depèn del Sr. Poblet i amb el que significa de mitja dotzena de viatges a Amposta, inauguració, i una exposició publica de cara a les eleccions, endavant. Embolica que fa fort. Potser és per què no sigui dit.

    ResponElimina
  2. Sempre ha de traure lo tema de la capitalitat.
    Si realment vol lo be,del conjunt de les terres de l'ebre,aixo no es l'important.
    Esta clar que este es l'unic objectiu d'este home i los que'l seguixen.

    ResponElimina
  3. Fum, l'alcalde d'Amposta ja li va bé que hi hagi conflicte, quan l'únic conflicte que hi ha el crea ell, no hi ha cap tipus de discusió sobre la capitalitat de Tortosa, si no es dins del despatx del senyor alcalde d'Amposta. La questió és el perqué.
    I jo crec que per primera vegada hi ha signes que Tortosa esta agafant protagonisme, als fet em remeteixo Macdonalds, decatlon, podien anar a amposta i han anat o aniran a Tortosa, això en el sr. Roig no pasaba, però el senyor Ferrer no es el senyor Roig i a Amposta ho saben.

    ResponElimina
  4. Claro, claro, pel "bé" del territori no s'ha de parlar de capitalitats, i que mès? Aquí volen imposar un capital per decreto i ja està, això és l'important, pareu en lo cuento que es pel bé del territori i la vegueria, aquí el que es parla es de tornar al tortosinisme ranci i provincià (que mai ha desaparegut) de sempre. Vos heu fixat que els que mes reclamen la vegueria es l'ajuntament de Tortosa? potser pareu ja que se us veu massa lo plumero. Tortosa vol tornar a viure a costa dels demès pobles i de l'inversió pública. Per això quan feu algo per vosaltres mateixos com lo famós Mc Donals ho convertiu en l'aconteixement del segle!

    I lo Decathlon encara no l'he vist per cap lloc!! aneu a mirar la nova zona comercial d'Amposta en un Carrefour (un de veritat, no un carrefour exprés)i mitja dotzena més de franquícies. I la zona lúdica. Alguns en un restaurant de menjar escombraries ja en tenen prou.

    Com deia Laporta que n'aprenguin!
    Au, aneu fotent pals a les rodes a tothom, així us va tot.

    ResponElimina
  5. Xavi Miralles: veig que per a tú, allò que li dóna importància i capitalitat a una ciutat és la quantitat de "Carrefurs", "franquícies" i "zones lúdiques"...
    Em disculparàs però crec que el teu "punt de mira" està un poc obstruït. Que t'aconformes amb poc, vamos!!
    Només cal que donis un copet d'ull a la història d'una ciutat i d'una altra i te'n adonaràs, per tú mateix, quina ciutat ha estat i és el motor real de la societat ebrenca.
    Ni McDonalds, ni Carrefurs ni "ocho cuartos". Tot això són ximpleries i visions d'una realitat esbiaixada, on la cultura del consumisme arriba a canviar-te la visió real que hauries de tenir.

    ResponElimina
  6. Jo el que preguntaria a més d'un que, legítimament, parla en favor d'Amposta i la seva reivindicació de capitalitat, per què ho fan insultant Tortosa i els tortosins. Creieu que la gent de Tortosa ( la majoria tant poc partícips -per edat- de l'històric centralisme )no en podem dir de coses despectives i insultants d'altres pobles i ciutats? Jo no vull fer-ho.
    Tanta comèdia amb el tortosinisme ranci i provincià; al cap i a la fi, tret d'alguna excepció ( a Tortosa més llarga ) als dos llocs han estant governant majoritàriament el mateix partit. Ho dieu per aixo lo de ranci i provincià?.
    I veig que ja m'am passat davant ( IAU ) però, efectivament, de Carrefours i Mc Donalds n'hi han a tot arreu.
    Si per a reivindicar la capitalitat ens hem de basar amb la presencia o no d'aquests "monuments" del comerç i la gastronomia....

    ResponElimina
  7. Xavi,trovo que vius en un altre segle.
    Que es Tortosinisme?Quin mal t'ha fet Tortosa a tu?Prefereixes tindre la capital a 100 km i no a 15?
    Ara teniu 20.000 habitans i vos penseu ser los reis del mambo,que farieu si tingueseu lo patrimoni de Tortosa?Sense tindrel voleu ser capital.
    Tant de sentralisme i que s'ha de parlar que Tortosa no ha de ser capital,si s'hagues de parlar entre Tortosa i Amposta,tambe seria just que altres poblacions del conjunt de les terres l'ebre tambe s'apuntesen,no? Perque vatros i no la Rapita? per exemple.

    ResponElimina
  8. Crec que no he insultat ningú, en tot cas sempre en aquest blog, surt el tema capitalitat més d'un se li dispara la pressió cardíaca. Mireu qui ha fet el primer comentari a la notícia. Rellegiu les declaracions de l'alcalde d'Amposta, no parla de capitalitats úniques ni d'Amposta ni de Tortosa.

    Ximo el centralisme es reclamar tot per a un, tot per a mi, jo crec que està ben present, no es cosa de partits això. Crec que Tortosa al llarg dels temps només ha mirat per a sí mateixa, i no pas per a la societat "ebrenca".

    I es veritat, tant pobre és l'argument de les botigues, com també tan pobre és l'argument del monumentalisme.

    Sense voler ofendre ningú eh!

    ResponElimina
  9. Lo conflicte vegueries és purament electoral.
    Si ha d'existir la de l'Ebre és del tot incomprensible que la seua capital no sigue Tortosa.
    Ara bé, que vol dir moro, jo recolzaré sempre que una cosa és la capital política, la ciutat, i conurbació, més gran de les TE, i l'altra la descentralització de la gestió.
    Ningú tampoc dubta que les Mores, Gandesa, Amposta, Deltebre i la Ràpita, tinguen presència institucional.
    Si realment és vol fer una vegueria els primers que han de quedar fora son els pollosos polítiquets que naveguen i no endrecen el territori.
    Si no hi ha un canvi total en aquests simulacres de partits, ni que hi hagi vegueria les TE seguiran afonades.
    Molts de galtes que només defensen lea seues butxaques i se'n obliden de defensar el territori i els seus habitants.
    Francament, el problema no son les persones ebrenques, son la colla de cagamandurries que ho empastren tot indecentment.

    ResponElimina
  10. Certament, alguns s’estan posant la “tirita” abans que la ferida...

    ResponElimina
  11. Aixo de "reclamar-ho tot per a un" em fa molta gracia, aixo es pot criticar quan, des de una institució intercomarcal (vegueria ?), comarcal (consells), cadascú tire cap al seu poble quan s'hauria d'estar pel conjunt, però des de un Ajuntament, que hi ha de criticable? O es que Amposta quan te la possibilitat de captar una inversió o servei ho consulta o ho ofereix a La Rapita per si ho vol? O li cedeix per no acaparar. Es que aixo dels tòpics.....
    Per cert, Xavi, tant de bo se'm dispares la pressió, la tinc una mica baixa. Em sento al·ludit pel "Mireu qui ha fet el primer comentari a la notícia". Si, si l'he fet jo, però si el tornes a llegir veuràs que no parlo de cap capitalitat i si critico algú és Esquerra perquè no entenc massa la seva iniciativa de demanar una oficina de la Diputació com la de Tortosa, no perquè la tingueu TAMBÉ, la de Tortosa també la vaig criticar.

    ResponElimina
  12. Jo no crec ser sentralista,es mes,quant se fa alguna cosa a un altre municipi que no sigue Tortosa,(que se'n fan tot i lo centralisme que dieu esteu patint)ho trovo molt be i no renego com fa lo Sr Ferrer.

    ResponElimina
  13. Per l'amposti pesa el mateix un "Carreful" que una Catedral. Si senyor, amb 2 collons!!

    ResponElimina
  14. Home lluis, de pesar en "quilos" cada cosa no sé com deu anar, si contem estanteries i paquets de macarrons al carrefoul i lo bisbe i los candelabros a la catedral deu anar "frec a frec" la cosa.

    Suposo que lo del "pes" et refreixes a els milions de visitants que rep la catedral de Tortosa vinguts m'atreveria a dir fins i tot del Japó, després de passar per Sagrada Família i els milers d'euros que deixen a les arques episcopals. Llavors sí, el carreful no té res a fer

    Ah, Lluís, i el monument del riu també pesa "lo suyo".

    ResponElimina
  15. XAVI FOR PRESIDENT !! de la Conferencia Episcopal.

    ResponElimina
  16. No se que voleu que vos digue,jo li trec mes profit a un super que a una mesquita.
    No se tracta d'aixo,simplement que a alguns Ampostins,nomes estan obsesionats en lo tema de la capital,sempre lo tema es la capital als plens o les entrevistes que los fan,etc...Quant a Sr Ferrer se li pregunten coses que se fan a Tortosa en benafici de lo conjunt del territori,sempre contesta de manera renegant,que s'ha de repartir les competencies,com en lo tema del campus universitari.si algu pot recordar,al setmanari de l'ebre sortia l'opinio de varios politics del territori,i nomes ficava traves lo Sr Ferrer,quina coincidencia?no?

    ResponElimina
  17. També m'atreveria a dir que quasi tots els polítics tortosins, sobretot Sabatés i cia. sempre que surt Tortosa han d'acompanyar l'epítet "capital indiscutible" de la vegueria, encara que sigue per a anunciar que han pintat un pas de peatons.

    Si Tortosa reclama capital ,i està en lo seu dret, molt bé, però si l'Alcalde d'Amposta diu algo llavors ja està malament, potser que usem la mateixa balança per a tothom no?

    ResponElimina
  18. Pos si, Xavi Miralles, tu ho has dit, t'atreveixes molt. Aixo de "sempre que surt Tortosa han d'acompanyar l'epítet "capital indiscutible" és simplement fals. Aquest debat, aquí mateix, ja l'hem tingut alguna altra vegada, no se si amb tu mateix. Encara no te'n has adonat que Tortosa no n'ha de reclamar cap de capital? Ja ho és. Simplement es tracta de recordar-ho de tant en tant ( no com dius tu que es fa sovint ) perquè no semble que es renuncia. Creu-me que, tret de mi -que tinc poca feina- i quatre més, d'això, nomes se'n parla als comentaris de La Marfanta. És un fet, és com si a la vegueria del Camp (o Tarragona) es plantegessin que no ha de ser Tarragona la capital. El que no pot ser no pot ser i amés és impossible.
    Repetiré un argument d'altres vegades, que trobes que éz més equiparable Amposta/La Ràpita o Tortosa/Amposta? Diguem que igual, per no molestar. Veritat que trobes normal que sigui Amposta la capital del Montsià?.

    Ah, per a que quede clar i no confonguem els termes, mentre estem debaten sobre la capitalitat, els numero d'aturats ( ampostins i tortosins ) ha augmentat. Aixo és l'important.

    ResponElimina
  19. Si que es veritat que Sabete sempre acompanya en la paraula capital,pero Tortosa,te motius i la obligacio de recupera lo que mos van fotre,no creus?
    Si tant sentralistes fosem,ho fariem dient que fos la vegueria de Tortosa,com antigament s'anomenava.
    A Amposta no hi ha un deute historic,o si?

    Per mi totes les poblacions son importants,siguen capital o no,i cadascuna ha de fer lo paper que li pertoca.

    ResponElimina
  20. Ximo posar al mateix sac aturats i vegueries es demagògia barata, que tenen que veure les castanyes en les mandarines? Si creus que té relació les vegueries amb l’augment de l’atur abandonem el tema vegueries, deixem les províncies i ja està. I deixem el deute històric per a més endavant.

    No trobes que si fos evident lo de la capitalitat no s’estaria recalcant a cada moment, dóna la sensació de tant de dir-ho voler convèncer a la gent de tant repetir-ho. L’exemple que m’has posat està “a huevo”, el Camp de Tarragona, potser ho estant dient Ballesteros a cada moment perque potser alla tampoc hi ha problemes de capitalitat, no sera aquest tambe el motiu?

    També Barcelona i Madrid, són capital “evident” i no sento ni a Hereu ni a Gallardón dient sempre ”la capital d’Espanya o la capital de Catalunya”

    I el de la Ràpita, ja que la pregunta trampa la fas a tothom que debat lo mateix, te responc lo que respon tothom, : Has vist a Miquel Alonso als plens o per la premsa dient res de la capitalitat d’Amposta ? S’ha queixat mai algun rapitenc?

    ResponElimina
  21. Xavi Miralles, aixi tu parlaves de la vegueria? A mi em semblava que parlàvem de la capital.
    He dit "mentre estem debaten sobre la capitalitat", si no ho has entès és una altre tema, a més, si ho he fet ha sigut per treure una mica de ferro i al mateix temps relativitzar-ho.
    Al camp de Tarragona la polèmica crec que esta més amb el nom de la vegueria que no pas amb la capital, cosa que aquí no es motiu de polèmica, tot i que tampoc seria res escandalós que algú reivindiques Tortosa com a nom de la regió i més o menys implícitament tothom sembla estar d'acord amb que es pugui dir de L'Ebre , Terres de L'Ebre. I que des de Tortosa s'hagi renunciat també crec que és apreciable.
    La llastima és que quant CiU va implantar les delegacions territorials a les Terres de l'Ebre, el Sr, Alcalde ( llavors Roig ) i convergència d'Amposta no sortís al carrer per reclamar que aquestes s'avien de radicar a Amposta. O és que llavors no consideraven que eren capital?
    Molt be, tu ho has dit, Madrid i Barcelona capitals "evidents". Si ho agafem com Estat, Tortosa=Madrid i Amposta=Barcelona
    A banda que, el Sr. Bel, com Hereu i Gallardón, tampoc diu a tot hora, ni molt menys, que Tortosa És Capital.

    Sobre Miquel Alonso, La Ràpita i Amposta, no entenc la pregunta, no se si et refereixes a que l'Alcalde no diu res sobre Amposta capital comarcal o sobre capital intercomarcal.
    Sigui com sigui, deu ser perquè des de La Ràpita és reconeix l'"evidencia", i que, encara que rime....no és de Convergència.
    Una altra cosa es diré, és més que probable que estesem en una discussió bizantina i debatent sobre els sexe dels àngels, que, sinó tenim res millor que fer.....
    i el més probable és que el nom de Capital no aparegui en lloc de cap tex legislatiu sobre les vegueries; lo de "Seu Institucional" ja pot donar alguna idea. Sense anar molt lluny, m'he quedat de pasta de moniato al llegir que Paris, a la constitució francesa, no apareix com capital de França.

    Capital

    ResponElimina
  22. Es obvi que els guiris no tenen Tortosa com a desti turistic preferencial, com tampoc el tenen Vic o Reus. Però el turisme nacional i estatal si que visita la Catedral, i no el Carreful d'Amposta.

    ResponElimina
  23. Es normal que quant se va a una poblacio mes representativa que la tegua,dir (vaig a la capital)sigue barcelona o madrid,aixo no vol dir que Tortosa o Amposta no siguen unes bones ciutats,de fet crec que se viu molt millor,i dificilment has d'anar fora per tindre lo suficien per viure o disfrutar.
    De fet son elles les que mos han d'enveixar,per tot lo que tenim en lo conjunt del territori.

    ResponElimina
  24. Que jo sàpiga no hi ha territori sense capital ni capital sense territori.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta