1 de maig del 2010

[Actualització] Crònica: Les Terres de l'Ebre... encara un futur?

La pregunta retòrica del títol resumeix el debat que Catalunya Informació va organitzar dijous al vespre, en directe des de la sala d'actes de la fira Expoebre. Un títol que el cronista va decidir recuperar arran de l'assaig que Josep Bayerri va escriure el 1985 amb un to «desencantat i provocador», com remarcaria uns anys després Oriol Nel·lo. El debat de dijous va demostrar que l'obra de Bayerri continua vigent, almenys en part, i que un quart de segle després encara continuem divagant sobre el futur de les Terres de l'Ebre, si és que en tenen. Per fer-ho, el programa Esfera pública havia convidat el delegat de la Generalitat a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvadó; l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel; el secretari general de la UGT a les Terres de l'Ebre, Wifredo Miró, i el portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), Manolo Tomàs. En aquest sentit, el primer i l'últim van ser els que millor s'havien preparat el debat. Salvadó tenia un discurs molt ben argumentat i vertebrat al voltant de la identitat ebrenca, alhora que Tomàs feia dies que tenia clar què volia dir.

El portaveu de la PDE va advertir que, si les coses no canvien, l'Ebre està condemnat a ser un territori subministrador d'aigua i d'energia, així com un contenidor. Un «magatzem» de tot allò que no volen en altres llocs, començant pel gas i acabant pels residus nuclears. «I mentre tot això passa, els transvasaments estan en marxa i ens passem el temps acaçant mosques, per veure si podem portar alguna indústria», va lamentar. Tomàs també va qüestionar les bones intencions de tots els partits en la polèmica pel magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears, així com la conveniència de portar la foneria Gallardo al polígon Catalunya Sud, un projecte «que no ha existit mai». Així, Tomàs va proposar un model de desenvolupament basat en l'agricultura, la pesca, el turisme i l'agroindústria, «sense buscar que els de fora ens facin tot allò que podríem fer nosaltres». El portaveu de la PDE també va parlar de «l'esgotament» de la classe política del territori, i va aprofitar el micròfon per posar la falca de la manifestació que faran a Barcelona el 30 de maig, en defensa d'un cabal ecològic per al tram final del riu Ebre.

Wifredo Miró, per no ser menys, també va fer una crida a la mobilització, però amb motiu de la manifestació de l'1 de Maig que avui recorrerà els carrers de Tortosa. «No podem passar de la cultura del ‘no' a la del ‘sí' a tot, però no renunciarem a la implantació d'indústries noves al territori», va remarcar el dirigent de la UGT. Miró va recordar que l'Ebre ha patit un «despotisme il·lustrat» des de Tarragona i Barcelona, i que fins i tot algunes inversions, com les que es van fer en ferrocarrils, només van servir perquè Tortosa i el territori perdessin trens. Poc abans, el sindicalista havia defensat l'arribada de l'MTC a Ascó, tot argumentant que el cementiri nuclear –Miró va assegurar que no li importa anomenar-lo així– porta un parc tecnològic associat. «És una gran oportunitat», va dir Miró, que al matí havia estat a Ascó amb José Maria Álvarez, donant el suport de la UGT al projecte. A banda, el dirigent de la UGT ebrenca també va defensar la foneria Gallardo: «Les fàbriques fan fum, però de vegades aquest fum fa una olor de pa que t'hi cagues.» És a dir, hi ha fàbriques que contaminen, però és més important tenir un sou a final de mes.

L'alcalde de Tortosa i el delegat de la Generalitat també van sortir en defensa de la inversió de Gallardo. Ferran Bel va afirmar que si Tortosa i l'Aldea tenen el polígon Catalunya Sud és perquè vinguen indústries i tot tipus d'empreses, sempre que compleixin estrictament les normatives mediambientals. Per la seua banda, Lluís Salvadó va assenyalar que la planta de Gallardo crearia uns 2.000 llocs de treball, però que ara el territori té competència. A banda, Salvadó va defensar que seria compatible amb la declaració de reserva de la biosfera. De fet, tampoc cal patir per les dues nuclears i el terrible MTC.

Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 01-05-2010 Pàgina 3

25 comentaris:

  1. Quina vergonya de representants!!! Demagògia i falses promeses a munts. N'hi ha q encara esperen a MrMarshall..ai perdó a MrGallardo i s'inventen q donaran lloc a 2000 persones!! jajajaja!!! Reserva de la Biosfera+Foneria+Cementeri nuclear+massificació eòlica+abocadors de merda metropolitana=no me surten los números!!!
    Sort q Manolo els hi posa els punts sobre les "i" a n'estos pàjaros!!!
    Dignitat!!!

    ResponElimina
  2. Cada cop mes fort la crisi colpeja les nostres terres, i estic segur que aquesta Fira Multisectorial ha suposat un esforç molt gran tant per expositors com pel municipi.
    Dit això, voldria recordar que els vertaders “pájaros” res tenen a veure ni amb la Fira, ni amb uns politics locals, que poden ésser criticats per molts motius, però no per el que ens esta caient al damunt. El nivell i l’embranzida que esta agafant aquesta, ens portarà a fer encara mes sacrificis, però confesso que m’agradaria veure a mes d’un “pájaro” a la gàbia.

    ResponElimina
  3. Home, i tant que se'ls pot criticar, només faltaria. Ells i elles també són còmplices per afavorir el boom de la construcció a n'estes Terres i per deixar marxar a empreses sense demanar res a canvi. Uns van anar al Japó a defensar Nissan, i aquí? Qui va exigir què?
    Pq la resta funcione d'una manera, tu no has de pensar q per alguna cosa deu ser. Aquí s'han permés animalades i se'n continuen permetent: cementeri nuclear, expectativa de Gallardo, destrucció del territori per mala implementació de l'eòlica, etc, etc.
    No són ells qui en tenen la culpa pel baix nivell d'estes persones?
    Molt se parlava de PP i CiU i ara no diuen ni piu. Només les entitats i moviments socials s'atreveixen a contestar-los.

    ResponElimina
  4. Vaig poder escoltar com Wifredo Miro, mes o menys literalment, deia: "Les fabriques treuen molt de fum, però saps que passa, que aquest fum fa una olor a pa de collons " estic d'acord, amb fum o sense, la gent vol/em pa.
    I des de posicions laborals estables i segures se'n poden dir moltes de coses.

    Manolo Tomas te tota l'autoritat per parlar del que vulgui, i més si l'inviten a fer-ho, però caldrà reconèixer que els que estan una mica més legitimats per parlar de segons que, sons els que estan elegits, directa o indirectament. Recordo que ell és portaveu de la Plataforma en defensa de l'Ebre ( del riu ) no de la regió.

    El PHN no es va fer ( vaig anar a totes les manifestacions que vaig poder ) però, després de sis anys de la seva derogació es pot mostrar alguna important inversió gracies a no fer-se, i poder aprofitar natros l'aigua?

    ResponElimina
  5. Legitimitats a banda, un col·loqui es fa amb persones, igual que una llei es fa amb un parlament o una normativa ciutadana a un consistori.
    Llevat d'aquests llocs i els actes institucionals i de partit, un polític, un sindicalista o un portantveu d'una plataforma o associació, tenen la mateixa legitimitat, la de les persones com individus.
    Estem fart de "bombes de fum" en èpoques electorals que es difuminen en el temps i es converteixen en fum, precisament.
    Mentrestant, altres treuen rèdits impresentables a costelles del territori.
    Parafrasejant Manolo, "som exportadors, principalment, d'aigua i energia". Recursos que sempre porten una grau important d'especulació i degradació territorial que coneixem.
    Abans, tots veiem com els camions d'oli i vi a granel sortien de les nostres terres. Ara hem aconseguit dignificar i revaloritzat aquests productes d'exportació amb iniciatives intel·ligents.
    L'arros, amb la fi de les subvencions, conta els dies de supervivència.
    La pesca local és veu amenaçada amb les incursions de barques d'altres llocs que van a lo ample.
    Industria?
    Quines industries hem tingut mai?
    Això sempre ha sigut un desert.
    I alguna, com "La fàbrica" de Flix ens ha deixat una població contaminada i una bomba químico-radioactiva al riu.
    A més, amb les multinacionals a tot arreu, qui gosa aixecar el cap si no és per recollir les molles?
    La mala gestió de la banca ens ha avocat a temps de postguerra i frustració. Ells son els únics culpables de jugar-se la pasta dels clients a la bonoloto i perdre-la.
    Potser no sigue culpa del sistema, però, de quin sistema?
    Hay alguien?
    No hi ha sistema, hi ha una tómbola en la que els beneficis sempre fan cap als mateixos a costelles dels de sempre.
    I, per adobar-ho, polítics garrepes ideològicament. No iniciatives per fomentar la transformació local, no recursos, aïllament institucional, promeses no complides i programes electorals modificables a conveniència.
    Minsa participació ciutadana i menys explicacions de gestions.
    Parauleria i oportunisme.
    I un poble que ha perdut el rumb entre sangoneres i menyspreus.
    Tot un poema.

    ResponElimina
  6. Perogrullades a banda i amb la justa demagògia, jo també he vist camions amb vi, però que venien de la Manxa.

    El que no hem de ser és la reserva índia.
    O juguem tots o fotem patada al braser

    I si és vol protagonisme polític i remenar les cireres generals el que s'ha de fer és presentar-se a unes eleccions.

    ResponElimina
  7. Manolo, el messies que ens salvarà de totes les desgràcies que amenacen a aquestes terres ! BCN el dolent de la pelicula que només embruta "el territori" i no dona res a canvi. Ironia off.

    ResponElimina
  8. Ics, després de la teva intervenció, només em resta fer-te la "ola". Ni et sobra ni et falta cap paraula. La cosa, com és com tú la plantejes: trist però real....
    Salut!

    ResponElimina
  9. L'impresentable de Wifredo mos va fer sentir vergonya aliena a propis i estranys: "Aquests fumets que tant molesten a "alguns" fan una olor de fum que te cagues"!. En acabar de dir això ni Baubí ni la xica de Catalunya Ràdio sabien on posar-se. Un impresentable demagog com este mos deixa les Terres de l'Ebre com mo les deixa.
    Veig q JOTABE no t'has enterat de la pel·lícula: "El PHN MAI, MAI, MAI s'ha derogat" a vore si ho aneu entenent els dels "govern amic". Es van derogar els articles q feien referència al transvasament però les 860 obres restant van a tota metxa, q per això, per a formigó tothom té calers.
    ICS: molt bona disertació. Llàstima q els borregos i sangoneres de partit sempre deixen anar els mateixos tòpics i es pensen q la democràcia es presentar-se cada quatre anys enganynat al personal a costelles dels impostos de la gent.
    I si no saben veure q el grans pols d'inversió són Barcelona, València i Saragossa i q la resta o estem a mig camí d'ells o les veiem passar com a tontos. Lluís, q la merda q volen portar de Barcelona al Pinell i Ribaroja no pot anar a Sant Cugat o a Cornellà? O el Cementeri nuclear i els molins a Collserola? Això sí, el centre tecnològic dels molins de vent a Barcelona...quins collons!!!

    ResponElimina
  10. Per al·lusions i simpatia.

    Arjub, tranquil·litzat que ens fotràs un susto.

    La vergonya aliena me l'ha fet sentir tu amb el teu comentari, primer que res, Wifredo, va dir que la fum de les fabriques fa olor a PA, no a fum com dius tu, en clara referencia a que el que surt d'allí es faena, treball, riquesa i llocs de treball en clara contraposició, a més, amb el turisme rural d'evident escassetat d'ocupació o altres sectors com el primari. En qualsevol cas és una opinió. Ves i els ho dius als de la Lear, Antaix i Guardiola si el que surt de les fabriques és fum.

    Respecte a si m'he assabentat de la derogació o no del PHN, que sàpigues que per al meu argument, és igual la derogació o no del Pla, l'important era el no fer el transvasament, i aixo mal que us sàpiga a més d'un -per qui ho va fer- si que és va derogar

    Tots sangoneres, impresentables, demagogs i borregos....i tu?, funcionari amb sou fix? Ecologista de campanar?, una de dos, o totes dues coses.

    No soc jo qui ha de defensar al S.G. de la UGT, la seva defensa del territori serà més encertada o menys i tu, com jo ( en més motiu per ser afiliat ) i podrem estar d'acord o no, però com a mínim respectem les postures de cadascú, no?.
    Quant potser tu, ni molts, encara ni havies sentit parlar mai de les Terres de l'Ebre, aquest sindicat, fa 30 anys, va fer un congres constituent intercomarcal precisament amb aquesta divisió territorial sent la primera organització en adoptar, després d'esgarrapar-ho al centralisme Tarragoní, l'estructura en les quatre comarques pròpies. O sigui que fa una mica de rabia que es qüestione segons què de la forma que ho has fet.

    ResponElimina
  11. No tothom pot ser botiguer o portar bata blanca.

    Això si, plataformes per tot i contra tot, mentres els nostres fills han d'inmigrar.

    Com han d'invertir, si no més esperen de natros una plataforma contrària?

    Evolucionem, si evolucionem d'una vegada

    ResponElimina
  12. Hòstia I Au!
    T'agraeixo el comentari. I em sorprèn també. Usualment els que rebo tenen molts colors, però poques coincidències.
    Tens la canya pagada!
    A mi no m'agrada confondre valoracions individuals i valoracions grupals e ideològiques.
    Just d'aquesta taula, ha sigut amb Wifredo, amb qui he compartit més vivències des de fa més de trenta anys. Això si, amb línies ideològiques diferents des dels començaments. Tots ens coneixem massa per no tenir-nos algo més que respecte, malgrat tenir altres punts de vista.
    Jo entenc lo del PA i el fum. Ja. El que no puc entendre que és vulgue desenvolupar una economia laboral estable submergint-nos en els controls especulatius multinacionals o quasi monopolistics.
    No cal comentar que ha passat en aquestes empreses que han tingut que integrar-se en multinacionals per sobreviure, cas de Guardiola, i han vist com els canvis en els mercats globals les han acabat tancant. Igual en les que ja eren multinacionals com Lear, Yoshida, etc.
    Crec que se'ns hauria de posar al cap que en una crisi llarga, com la que se'ns presenta, l'aposta ha de ser per les iniciatives locals amb gent del territori. No amb inversions especuladores i fortament subvencionades amb diner públic que empraran ma d'obra tècnica d'altres llocs i els minsos llocs locals siguen per recollir la brossa o carregar palets.
    Els beneficis comunitaris socials no solen anar units a les mega-empreses secundaries sinó al procés de qualificació, d'increment del valor afegit, per l'elaboració de les matèries primeres, principalment les pròpies.
    Sotmetre el nostre desenvolupament a les veleitats especulatives actuals del mercat global em sembla suïcida a curt, mitja i llarg plaç.
    Però, ja sabem que passa als despatxos, i com les "possibles inversions" que se'ns presenten acaben desapareixent després de les eleccions.
    On és el parc temàtic? On la fàbrica de samarretes? La de xocolates, el Salamanca, etc, etc.
    O visualitzem, i construïm, un altre futur, o seguirem ocupant les cues de tot.
    Com escrivien a les parets de París al 68, "imaginació al poder"
    Tant de bo!

    ResponElimina
  13. El que passa és que alguns ( o molts ? ) dels que escrivien a les parets de Paris, ara, son els executius de les multinacionals.

    ResponElimina
  14. Arjub, no cal fer demagògia saps perfectament que els partits van votar en contra del cementiri nuclear a les nostres terres i a la Cotxintxina. Si vols culpar a algú fes-ho a l'alcalde d'Ascó, no "als de Barcelona" que ja canseu molt. Molins: a BCN no fa vent, seria absurd posar molins allí. Les zones ventoses a Catalunya estan a Girona i a les nostres terres.

    ResponElimina
  15. Parleu de pajaros, d'oportunistes i de sangoneres i per un moment he pensat que parlaveu dels sindicats i els seus dirigents...

    ResponElimina
  16. Només un comentari sobre els molins.
    És evident que hi han llocs amb una mitjana de vent anual superior als 7m/s. Aquest obtenen subvenció. Si sumem terrenys "baratos" i despoblació~oposició el que tenim és que la rentabilitat del producte està delimitant els llocs catalans on construir molins, per purs protocols desviats de criteri.
    Avui hi han tecnologies que aprofiten qualsevol mitjana anual de vent, inclús les més fluixes. Existeixen també els criteris paisatgístics, els de proximitat i els d'autosuficiència energètica. Existeixen formes i evaluacions per fomentar microparcs, ambientalment sostenibles, propers als llocs de consum.
    Però no. Aném a lo fàcil, al euro, al "no m'importa". I venem barato. Molt barato per l'impacte que provoquen. I no només els molins sinó la BERTA i tot el trinxat de torres elèctriques que cauen a la mínima, o vés a saber, amb els manteniments que fan.
    No son criteris sostenibles les macro-centrals difuses eòliques, sinó un subsidi planejat i unes cadenes de despropòsits ben rentables pels arrendataris del poder.

    ResponElimina
  17. Cabals mediambientals??? PHN Derogat?? la plataforma politizada??
    Contesteume que collons es lo xerta-senia?
    UN TRASVASE?
    UNA LINIA DE TREN?
    Mentides menos globets en cabals i més fets!!!mos foten i mos fotran!
    Jo m'equivoque lo discurs de platoforma es diferent maniguen amics socialistes o maniguen amics contraris!però lo xerta senia continua ,com la gota MALAYA!!
    animo i lo riu es vida !!pero a valencia sen va!!

    ResponElimina
  18. És veritat, Wifredo va dir q feia una olor a pa que t'hi cagues, referint-se a Gallardo, A GALLARDO. Q és lo mateix una fàbrica de xocolata o de magdalenes o de camises o de conserves q una foneria? Fins i tot Wifredo reconeix q Gallardo contaminaria 20000 vegades més q un altre tipus d'indústria. Propo de Barcelona ne tenen una i els hi pots preguntar als veïns de què fa olor el fum q en surt...

    Jotabe: ets patètic. Dir q un funcionari és un borrego o un demagog és per a fer-t'ho mirar, de veritat. Al funcionariat hi haurà de tot i com no, gent com tu q només deu fer cas al "OH! Gran partit/sindicat!", però per sort no tothom deu ser així.

    Lo dia q pel riu no baixe ni una gota i la falca salina puje més amunt de l'Illa de bous, llavors te n'adonaràs que el problema no era només el transvasament sinó el PHN (fet per Borrell, aplicat per Aznar i seguit per Zapatero). I mal q us pesi als del "Sí, sinyor del partit/ sindicat", el Segre se n'anirà cap a Barcelona i l'Ebre cap a Tarragona i Castelló. Això és important, Jotabe? Si mos desvien lo riu aigües amunt ja et dic jo q los joves del club de rem remaran sobre aigua de mar.

    Lluís: saps q diu l'alcalde d'Ascó? Que no enten pq CiU i Psc diu una cosa a la premsa i un altra a ell. Ni està suspés de militància pel seu partit (CiU) ni el Psc ha fet res de res amb el seu representant pq ambdós partits volen el cementeri a Ascó. Com pots dir una animalada així q només bufa el vent a les TTE i a l'Empordà? A Collserola hi bufa el vent i a més a més no tindiren pèrdues d'electricitat en el transport com passa actualment en les xarxes elèctriques. Absurd, Lluís, es continuar pensant que les coses són com mo les diuen els partits polítics i els interesos o lobbies empresarials q estan al seu servei. La seua lògica és diu euro però no per a viure sinó per a podrir-se de diners.

    Bitxo: mira't el panorama català i digues un lloc on hi hagi plantejat: 3 reactors nuclears i un cementeri amb tots els residus de l'Estat a la vista, una massificació eòlica brutal (d'aquí poc produirem el 40% de tot Catalunya) q no respecta ni les lleis ni el patrimoni natural i cultural (espais de la batalla de l'ebre), una foneria en perspectiva, una planta d'emmagatzematge de gas a Alcanar i Vinaròs, un transvasament cap al País Valencià i un macroabocador incontrolat a Tivissa i dos més en perspectiva al Pinell i a Riba Roja...ah! I tres centrals de cicle combinat de carbó al Matarranya i la Ribera!!! Busca, compara i si trobes un lloc similar, me l'expliques.

    Salut i gràcies ICS per intentar explicar el q passa a n'estes Terres.

    ResponElimina
  19. Arju, insisteixo, para que t'estrellaras.
    El teu problema no ho és de patetisme no, el teu problema es de mala educació i falta de respecte a les opinions contaries, i una certa manipulació dels comentaris dels altres. Lo del "PA" no anava per Gallardo, anava per la industria en general.
    Ets tu qui va escriure aixo tant simpàtic de "Llàstima q els borregos i sangoneres de partit......". D'aquí el meu comentari: "Tots sangoneres, impresentables, demagogs i borregos....i tu?, funcionari amb sou fix? Ecologista de campanar?, una de dos, o totes dues coses". Si disposes d'un moment de relax i la teva escassa equanimitat t'ho permet, torna a llegir-t'ho fent les corresponents aturades i interrogacions i et passara el mateix que amb el "PA" que al final ho entendràs i hauràs de plegar veles.
    Sobre a qui serveixes, adules i llepes tu, jo no t'ho diré, primer perquè no ho se i segon perquè opinar com ho fas no vol dir que sigui per mandat o claudicació vers ningú.
    Els problemes més grans que he tingut en la meva vida a nivell polític, laboral o social han estat sempre per NO dir " Si senyor" i no acotxar el cap, ignorant. De que em coneixes a mi?

    ResponElimina
  20. A veure Jotabe i per a no fer-ho pesat per a la resta de la gent. Lo meu problema saps quin és? Que jo, com molta gent per no dir la majoria de la població, estem cansats de les mentides i les mitges veritats. Estems cansats que mos diguen que Gallardo donarà 2000 llocs de treball quan és mentida pq a les TTE no tenim esta mà d'obra, q per tant vindrà de ves a saber on. Estem cansats que de les molles i les restes de fàbrica q no es volen a les grans urbs del País se'ns porte a les TTE i se mos venga com la gran inversió. Estem cansats q uns vaiguen al Japó per a no tancar una fàbrica i q a natros se mos considere ciutadans de segona. Estem cansats q per posar en qüestió tota esta gent q es pensa q està carregada de legitimitat, se mos digue q no tenim dret ni a protestar. Estem cansats de vore gent amb una legitimitat guanyada a pols q no li dona la gana entrar a segons quins jocs, se'ls menysté pq simplement no es presenten a unes eleccions. Estic cansat, no et coneixo de res i si de veritat haguesses estat coherent a la teua vida com dius ser, de ben segur q no estaries afiliat a la UGT i menys tenint un delegat com el q hi ha a TTE. Salut company!

    ResponElimina
  21. Primer, delegats en tenen els governs, i les caixes, els sindicats tenen federacions d'indústria i federacions territorials. Ara, sembla prou evident que el que tu tens és una animadversió personal, ja t'ho faràs.
    Peró per tal de contribuir a la teva informació, deixa'm dir-te que, si, que 2000 llocs de treball no s'ocuparien a Gallardo, però no perquè no hi estan a l'Ebre, sinó perquè no en crearia tants.
    A l'Ebre d'aturats estEM a la ratlla dels 15.000. Mira si en sobren per cobrir l'oferta....
    Respecte a legitimitats sobre persones i opinions, he de dir que Manolo Tomas té tota la del mon, sobre tot autoritat, per a parlar sobre el riu, l'aigua i el que l'envolta, però sobre industria, mon laboral, salari social, ocupació, pensions etc. té la mateixa que jo, però qui té major legitimitat i autoritat son els sindicats ( posa'l-hi les sigles que vulguis ). Per altra banda és cert que si ens atenem al nom de qui representa ( plataforma en defensa de l'Ebre ) és podria pensar que si l'Ebre és el territori i no nomes el riu, pos ho pot fer; però tots sabem quin és l'origen de la PDE i la seva lluita. A més, la PDE pot aplegar ( o aplegava ) a milers de persones de casi tots els partits i cadascú d'un pare i una mare, en el que respecta a diferents posicions i pensaments polítics. O no?
    I que conste que el has dit puc compartir-ho al 90 %. Peró del que parlàvem en l'anterior "intercanvi" no era d'això.

    ResponElimina
  22. Arjub

    Per que no te preguntes el perque?

    Facil, tants anys de no evolucionar, de viure de somnis de ser el centre de la comarca, de botiguers, de capcics tercemundistes....., hem deixat pasar totes les oportunitats, i en consecuència : despoblació, fuita dels nostres fills amb més capacitats, xarxes de comunicació deporables, panorama desolador per les indústries i aixi escrivint tres fulls.

    Per exemple, mira Tarragona, sense aigua, punt neuralgic de la quimica, riquessa, feina i progues.
    De vades, no? Contaminació, productes nocius i perillosos, i també, xarxes de comunicacions com deu mana, augment de població, etc.

    Dubto molt que siguen més perilloses totes aquests coses que tu menciones, que tot el que tenen a Tarragona i no estan tot el dia fent plataformes i dien que no atot.

    Amb la teva postura seguiren en el tercer mon a disposició dels de sempre, els nostres amats cacics.

    Podriem trobar mès exemples a Catalunya, no ho dubtes.

    ResponElimina
  23. Penso que hem d'anar afinant una mica.
    Bitxo, a Tarragona hi han plataformes i entitats que porten als jutjats a empreses i ajuntaments. I amb èxit a cops.

    Els dos últims Alcaldes de Querol a judici

    EL TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA ANUL·LA L’AUTORITZACIÓ AMBIENTAL DE BASF A PETICIÓ DEL GEPEC-EdC

    Que la gent es mogue a tot arreu no ens ha d'estranyar. Si ens ha de preocupar que sigue poca gent la que s'implique.

    ResponElimina
  24. Arjub

    Potser hauries d'afinar més.

    Em parles de plataformes anti-corrupció a els ajuntaments, on son aci?

    I l'empresa BASF ha tancat?, no està oberta? No i si. Simplement es demana que tingue mes cura ambiental.

    Aqui fent plataformes per a que no es facin, no per que es obrin en les millors condicions.

    Un petit detall sense importància. SC

    ResponElimina
  25. Arjub

    Potser hauries d'afinar més.

    Em parles de plataformes anti-corrupció a els ajuntaments, on son aci?

    I l'empresa BASF ha tancat?, no està oberta? No i si. Simplement es demana que tingue mes cura ambiental.

    Aqui fent plataformes per a que no es facin, no per que es obrin en les millors condicions.

    Un petit detall sense importància. SC

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta