28 de juny del 2010

[Política] Cop de tisora a l'Estatut de Catalunya

Després de quatre anys de discussions i bloqueig institucional i polític, el Tribunal Constitucional (TC) ha aprovat la sentència sobre l'Estatut de Catalunya. Una desena de persones han esmenat la decisió que va prendre el poble de Catalunya en referèndum, tot retallant un text que van ratificar el Parlament català i les Corts espanyols. El recurs del PP ha tingut avui, finalment, el seu fruit, tot i que els membres del TC han hagut de votar per blocs la ponència de la presidenta del tribunal, María Emilia Casas. Una quinzena d'articles han estat declarats inconstitucionals, i en aquest bloc la votació s'ha produït per 8 a 2, és a dir, una retallada aprovada per majoria àmplia dins del TC. A banda, entre els articles que caldria refer per ajustar-lo a la Constitució hi ha la nova reordenació territorial de Catalunya i la creació de la vegueria de les Terres de l'Ebre.

La sentència no ha declarat inconstitucional la definició de Catalunya com a nació que figura en el preàmbul de l'Estatut, tot i que remarca que no és vinculant en cap cas. Tot i això, també insisteix en la indissoluble unitat d'Espanya com a nació, tot apel·lant a la Constitució espanyola. D'altra banda, tot i que encara no ha trascendit el text exacte de la sentència, el president de la Generalitat, José Montilla, ja ha afirmat que no comparteix la decisió del TC. A més, ha anunciat una possible resposta unitària de tots els partits davant de la sentència i la seua intenció de comparèixer davant del Parlament per explicar la seua posició i altres accions "per defensar l'autogovern de Catalunya, del qual l'Estat és l'expressió màxima". La primera acció per rebutjar la sentència podria ser una manifestació, el 10 de juliol. [Llegiu clicant aquí la declaració del president de la Generalitat].

Més informació a El Punt i l'Avui:
-El TC esmena el poble
-CIU titlla de“gravíssima” la situació creada per la sentència de l'Estatut
-Espanya, vuit vegades "indivisible"
-Montilla i Mas acorden que una comissió d'experts prepari la resposta del Parlament a la sentència del TC



Foto: www.avui.cat

5 comentaris:

  1. Més enllà de manifestacions d'un dia ( imprescindibles ), com ens proposen per al 10 de Juliol, caldria unitat o dimissió de tots els diputats catalans a Madrid, dels partits que defensaven l'estatut. I si no que no ens emprenyen més. De nou una altra pila d'anys marejant la perdiu.
    Si tant i tant greu és la situació i nomes queda el "pataleo", l'acatament i l'emprenyament, empenyem-nos de debò i, a les pròximes eleccions generals, Candidatures unitàries de CIU, PSC, ERC i ICV.
    Per cert, les coses com siguin, ara, que tant es magnifica la certificació de l'estatut amb el referèndum, si, amb els mateixos nivells de participació i vots afirmatius, el resultat hagués estat negatiu, no es diria que aquell té poca representativitat i legitimitat?. Per altra banda, com recordaven aquest mati a Els Matins de tv3, també va hi haure un referèndum sobre la constitució europea, amb les mateixes legalitats i formalismes que la de l'estatut, i del que mai n'hem sentit dir res més. Es pot dir que un ens toca i el sentim més a prop que l'altre i es cert, però tan violat ha estat el resultat d'un com la de l'altre. O potser més encara en de la constitució europea.

    ResponElimina
  2. “Apoyaré l’Estatut que salga del Parlament de Catalunya “ Una frase cèlebre però desgraciada que pronuncià el president Zapatero, quan prèviament des de el seu mateix partit, el mateix Guerra manifestava que “le pasaremos el ribote”. I així ha estat.
    Quasi quatre anys de deliberacions, de recusacions, i de irregularitats, han qüestionat la legitimitat del Tribunal Constitucional, però que al final s’ha demostrat que tot el procediment dels uns i dels altres ha estat un error majúscul.
    Deixant de banda certs aspectes que poden ésser objecte de redireccionar via pacte, ens trobem que els verdaders guanyadors d’aquesta sentencia son els “separatistes” i els “separadors”. La radicalització esta servida, una radicalització que fa tuf a temps passats de la nostra historia, i que ningú que tingui dos dits de seny, voldria que es repetís.
    A títol personal puc afirmar que no em sento mes espanyol pel fet que ara l’Estatut de Catalunya sigui constitucional. Cadascú, naturalment tindrà la seva opinió sempre respectable.

    ResponElimina
  3. Es natural que donades les circumstàncies de frustració del poble català, ara ERC aprofiti per posar al mateix sac tots els dictats politics que la seva formació política promulga.
    Com he dit abans en un altre comentari, aquest fallo del Tribunal Constitucional, afavoreix clarament les tesis dels “separatistes” i dels “separadors” aprofitant lògicament la irritació del poble de Catalunya. Els separatistes altrament dits independentistes, i als separadors que promulguen un estat fèrriament centralitzat per la incomoditat que els hi suposa l’exercici normal d’un Estat autonòmic plural i democràtic.
    El poble de Catalunya mai ha estat excloent, i sempre ha tingut un acusat caràcter integrador però els darrers fets tensen la corda d’un seny català que esta cansat de rebre sempre pel mateix motiu, però que a pesar de tot penso que hauria de prevaldre pel damunt de tot, dons forma part de la nostra identitat, i així ho em demostrat al llarg dels anys.
    Tenim molts motius per la indignació; la situació econòmica es molt precària, i l’índex d’atur alarmant, i la gent hauria de poder viure dignament en aquest país TREBALLANT. Aquesta es la prioritat de moltes famílies que veuen amb certa distancia el fallo del Constitucional quan ells no poden fer front a l’hipoteca, o simplement acabar el mes, i l’exercici de la política s’ha convertit per aquestes persones en una fal•làcia. Però paradoxalment es la política juntament amb la iniciativa privada i la formació la que pot possibilitar la reinserció laboral de molts catalans que ara estan a l’atur, i que sense cap dubte son el millor actiu per tirar endavant aquest país.
    Estic segur que la indignació lògica i lícita del moment que ens toca viure, donarà pas a una Catalunya molt mes forta i cohesionada de la que els nostres detractors de sempre mai es podrien imaginar.
    TOTS A LA MANIFESTACIÓ DEL DIA 10 DE JULIOL A BARNA

    ResponElimina
  4. Diuen que el poble es savi... I a fe de Deu que ho es..!
    A un senyor li pregunten pel carrer que li sembla que l’Estatut sigui inconstitucional.
    Aquest senyor respon : “Si l’Estatut es inconstitucional, quin collons de Constitució tenim”?

    ResponElimina
  5. Que es veia venir...
    Tanta volta per tornar on erem... ai, ai ai, ai, ai,..... palomaaaaa.
    Avui els Joves d'Unió m'han fet gràcia, .... demanar-li al rei que sigue soberanista. A un Borbó! Jajajajajaja
    Si no canvia quelcom de veritat tot això és pegar-li voltes al mateix conte d'un rei, un princep, ... i per a natros les plomes de les perdius als nassos.
    Mentrestant, retallades de sou, acomiadaments, reducció de les despeses socials, repartiment de caixes, comissions, corrupció, etc...
    Això és un xist!
    Com el mundial, per cert, de teló de fons del "menys pa i més circ".
    Volem que La Roja canvie de color al Lila, ens identifica millor!

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta