9 de juliol del 2010

Els alcaldes de l'Ebre es mostren dividits pel que fa a l'aprovació de la llei de vegueries

[Àudio] Ferran Bel aparcaria la llei de vegueries si només permet canviar el nom de les actuals províncies

Bel i Ferré s'oposen al projecte després del dictamen, però els batlles de Móra d'Ebre i Gandesa no farien marxa enrere.

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel (CiU), va advertir ahir que el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries és «extremadament contundent» a l'hora de desautoritzar la creació de la vegueria de les Terres de l'Ebre. De fet, per primer cop es va mostrar clarament partidari d'un ajornament de la llei en tràmit al Parlament. Bel va insistir que la vegueria és contrària a l'Estatut quan encara no havia estat «retallat» pel Tribunal Constitucional, i es va preguntar quin sentit té aprovar la llei de vegueries si no se'n poden crear de noves. «Mentre no ens deixin crear la vegueria de l'Ebre, m'oposo al fet que les quatre províncies catalanes es diguen vegueries», va dir. A banda, l'alcalde d'Amposta, Manel Ferré (CiU), va reclamar una reunió per consensuar una reacció unitària.

«Crear vegueries diferents de les actuals províncies no és ni estatutari ni constitucional, com ja havíem advertit alguns», va valorar ahir l'alcalde de Tortosa. Ferran Bel va recordar que primer caldria modificar lleis estatals orgàniques, i va lamentar que «la bona intenció, la pressa i les circumstàncies electorals» del tripartit hagin provocat més «frustració» a l'Ebre. «Quan tinguem la capacitat jurídica de crear vegueries, fem-ho; però ara correm el perill que a l'Estat ens diguen que ja tenim vegueries amb el canvi de nom de les quatre províncies», va assenyalar Bel. «Amb això no tenim res ni exercim l'autogovern, només fem una mica de riure», va valorar. L'alcalde hi va afegir que la vegueria de l'Ebre, amb la resta de vegueries, hauria de crear-se quan siga possible jurídicament. Amb tot, va evitar criticar que els partits i els agents socioeconòmics del territori vagin a la manifestació de Barcelona amb una pancarta pròpia i el lema Les Terres de l'Ebre som vegueria. «És una decisió que es va prendre, i que en aquell moment es va consensuar; però el que té sentit és anar a la manifestació», va afirmar Bel, fent una crida a la participació de la gent.

D'altra banda, tot i que havia criticat el projecte de llei de vegueries amb més força que Bel, l'alcalde d'Amposta, Manel Ferré, es va mostrar ahir més moderat. Ferré, que vol la cocapitalitat de la vegueria, va proposar la celebració d'una reunió de tots els partits i agents implicats, per prendre una decisió conjunta i saber quina és la situació jurídica del projecte. «Estic a favor de la vegueria, però fent un debat serè i tranquil, en què tots ens puguem sentir còmodes», va dir. «La vegueria naixia amb molta incertesa per temes com ara el finançament i les competències, i el territori no es pot permetre més frustració», va dir.

En canvi, els alcaldes de Móra d'Ebre, Josep Solé Biosca (PSC), i de Gandesa, l'independent Miquel Aubà, van desaconsellar que es faci marxa enrere. «La llei ha de tirar endavant, perquè és el que vol el poble», va dir Solé Biosca. «No podem tirar enrere i desfer tot el camí que ja hem fet», va alertar Aubà.

LES FRASES

Ferran Bel
Alcalde de Tortosa
«Mentre no ens deixin crear la vegueria de l'Ebre, m'oposo a un canvi de nom de les quatre províncies»

Manel Ferré
Alcalde d'Amposta
«Ara ens cal una reunió de tots els agents implicats, i prendre una decisió amb consens. Hem de fer un debat serè»

Miquel Aubà
Alcalde de Gandesa
«Cal adequar les lleis perquè la vegueria sigui legal. Som un dels territoris en què més hem demanat les vegueries»

Josep Solé Biosca
Alcalde de Móra d'Ebre
«Tot el que suposi ajornar la vegueria no és bo. Cal aprovar la llei, malgrat el que diguin les altes esferes»
Salvadó critica CiU

El delegat de la Generalitat a l'Ebre, Lluís Salvadó, va afirmar ahir que hi ha solucions perquè el territori puga disposar d'institucions pròpies, i va discrepar de la lectura «restrictiva» que han fet CiU i el PP, a més del Consell de Garanties Estatutàries. Segons Salvadó, «el mateix que ha fet el PP amb l'Estatut, portant-lo al Tribunal Constitucional, CiU ho ha fet amb les vegueries, demanant el dictamen». Un dictamen que no és vinculant i que farà que la llei de vegueries s'aprovi la setmana vinent, segons va reiterar ahir a Reus el conseller Jordi Ausàs.


Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 09-07-2010 Pàgina 2

2 comentaris:

  1. Com deu saber el Senyor Bel, aquests vuit anys de govern del Tripartit a la Generalitat de Catalunya, s’ha caracteritzat per un excés de regulació; fins i tot es varen regular ells mateixos a traves de dos pactes de no agressió mútua, dons de ben segur que a hores d’ara sense pactes ja s’haguessin fet mal. A partir d’aquí les lleis sortien com a xurros del Parlament, lleis moltes d’elles impossibles de complir, altres ja qualificades com a “Lleis Aparador”, que son aquelles lleis normalment de contingut social i que per manca de pressupost quasi mai s’apliquen, subvencions aplicades al estalvi energètic que no arriben, etc etc. per no parlar dels fantàstics estudis de 12000 € que han estat objecte de tràmit a la fiscalia.
    Una reglamentació que per excessiva, ha fet antipàtica i feixuga la gestió d’un Govern de la Generalitat al que no mes li ha fet falta determinades conductes vehements d’alguns del seus membres i creant un ambient de provisionalitat en tot el que gestionen. Ara volen tirar endavant la Llei de les Vegueries, un altra llei que naixerà morta, pels motius ja indicats. En definitiva un Govern que “sap on va” però que no ha sabut mai com arribar-hi.

    ResponElimina
  2. M’agradaria tranquil•litzar als alcaldes de les TTEE i que no s’amoïnin, dons sense necessitat de beure cava, si les províncies actuals poden anomenar-se “Vegueries”, la Vegueria de les TTEE també te possibilitats d’arribar en forma de província.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta