23 de juliol del 2010

Discurs íntegre de l'alcalde de Tortosa en la inauguració de la XV Festa del Renaixement

Bona nit i benvinguts tots a la Tortosa del Renaixement.

A partir d'avui i fins diumenge iniciem un viatge a la història. Prepareu-vos per gaudir de quatre dies intensos en què Tortosa i els tortosins fem una capbussada al nostre passat més esplendorós. Reculem cinc-cents anys per retrobar-nos amb el Renaixement i conèixer una mica millor com eren els nostres avantpassats, aquells que van ser capaços de bastir i deixar-nos com a llegat un patrimoni cultural de primer nivell, com el conjunt arquitectònic dels Reials Col·legis.

Enguany, la Festa del Renaixement fa 15 anys. I des de la Casa de la Ciutat hem volgut celebrar-ho i abocar-nos-hi en cos i ànima. Aquest any farem la festa encara més gran gràcies a l’esforç de treball i d’imaginació que s’ha fet. El meu reconeixement des d’aquí, en primer lloc, al procurador de la Festa, Jordi Folqué, i al director, Domingo Tomàs, perquè han estat capaços de forjar un equip de persones amb gran capacitat de treball que traspuen il·lusió i engrescament.

L’any 1995 sembla que queda molt prop, però ja fa 15 anys. Avui, hem volgut retre homenatge a una persona que en aquell moment va tenir la visió que Tortosa seria capaç d’organitzar una gran festa de recreació històrica i aconseguir una cosa que algú, en aquells moments, podia pensar una quimera impossible: la implicació de les tortosines i tortosins. Enguany hem volgut nomenar pregoner de la Festa del Renaixement a Ramon Cardús, primer procurador i president d’Honor de la Festa, creador d’una recreació històrico-festiva que avui, quinze edicions després, s’ha convertit en un referent a tota Europa. Reitero des d’aquí el meu reconeixement a la tenacitat de Ramon Cardús. També un record per a l’alcalde Marià Curto, el primer Procurador en cap de la Festa i qui va recepcionar la magnífica iniciativa de Ramon Cardús.

Però aquest 2010 també commemorem un altre aniversari lligat a la Festa. Es tracta del 500 aniversari del cavaller Cristòfor Despuig. L'obra de l'il·lustre tortosí confirma la importància cultural de la nostra ciutat en el Renaixement. Fou autor de Los col·loquis de la insigne ciutat de Tortosa, considerada la primera crònica històrica de la ciutat i una de les obres literàries més importants a la Catalunya de l'època.

Com veieu, tenim molts motius per celebrar enguany com mai la Festa del Renaixement.

Dels espectacles no us en parlaré gaire. El procurador de la Festa ja us n’ha fet cinc cèntims. Al que sí que vull referir-me és als espais on es faran. Enguany ens trobem, una vegada més, amb centre històric encara en obres fruit de la rehabilitació del Pla Integral del Nucli Antic, el PINCAT. A diferència de l’any passat, aquest any ja podem gaudir de nous carrers i places, espais que llueixen com segurament mai ho han fet fins ara. És el cas del carrer Bisbe Aznar, el carrer de la Rosa, la plaça de la Cinta o aquesta magnifica plaça de l’Absis de la Catedral, on ens trobem ara mateix. Una catedral que, per cert, enguany també és notícia perquè finalment, després de massa anys, recupera les escales d’accés pel carrer Croera. Podrem comprovar-ho, si Déu vol, en molt poques setmanes, durant les properes festes majors de la Cinta.

Però enguany encara em toca demanar paciència als visitants de la Festa del Renaixement i també als veïns i comerciants afectats. Paciència i comprensió perquè encara hi ha equipaments i carrers en obres, com el carrer del Vall, que hem hagut de tallar a la circulació. Però calia fer-ho. Les obres de rehabilitació del nucli antic estan en la seva recta final i ens calia accelerar els treballs. Però l’esforç valdrà la pena, us ho ben asseguro.

L’any vinent podrem gaudir d’un nucli antic amb els carrers, places i equipaments que teníem previst rehabilitar pràcticament enllestit. Haurem finalitzat una reforma ambiciosa, que ha viscut la seva màxima intensitat en els últims dos anys i mig, i que haurà suposat un pas endavant molt important en la rehabilitació del nucli antic.

Però no només hem intervingut en l’àmbit d’actuació del nucli antic. Al barri del Rastre, per exemple, al marge de la urbanització del Portal del Rastre, anem a emprendre en els propers mesos un ambiciós projecte que inclou la urbanització de l’eixample del barri, que inclou els carrers Topet, Consol, Callao, Méndez Núñez i Ros de Medrano. És l’actuació més important que s’haurà fet al barri del Rastre en les últimes dècades.

Remolins, l’altre barri que assumeix un protagonisme destacat durant la Festa del Renaixement, també estrena en aquesta edició la remodelació dels carrers Major i Portal de Remolins.

No vull estendrem més parlant d’obres. El que sí que m’agradaria dir és que, malgrat l’important esforç que hem fet en aquests últims 3 anys, cal que continuem treballant amb la mateixa força i intensitat. Perquè l’objectiu que perseguim és que el centre històric de Tortosa llueixi no només durant els dies de la Festa del Renaixement. Volem que llueixi tot l’any.

Ara toca gaudir dels espectacles i de tot allò que envolta la Festa. Que ningú no és perdi la Ruta de la Saboga, un circuit d’evocadores tavernes que recreen l’ambient del segle XVI. I participeu del Mengeu de Festa. Els restaurants participen, un any més, en aquesta iniciativa que recupera els menjars genuïns del mil cinc-cents. Aquí cal agrair l’esforç i dedicació de l’Associació Plat i Got, per la seva empenta i implicació en la Festa.

Vull obrir ara el capítol d’agraïments perquè aquesta Festa és possible gràcies a la implicació i a la generositat de moltes persones. He esmentat abans al regidor de la Festa així com a Domingo Tomàs, director de la Festa. També vull nomenar explícitament a tot el personal del Departament de Festes. A la seva cap, Cristina Gilabert. Als diferents membres: Oriol, Eli, i molt especialment, si em permeteu, a Maria Rosa, que està convalescent i que, dissortadament, avui no ha pogut estar al peu del canó fins a l’últim moment. Una abraçada Maria Rosa. També un reconeixement al personal en pràctiques, Andreu i Abdel. A tots vosaltres, un fort reconeixement pel vostre treball al llarg de l’any.

També vull fer un reconeixement als col·laboradors de primera línia de l’organització de la Festa. N’hi ha molts. A Marga. A Toni Lara. Així com als vostres col·laboradors més propers. Gràcies a tots.

Aprofito també per donar les gràcies a tot el personal de la Brigada Municipal, de la Policia Local, i de tot l’Ajuntament de Tortosa.

També vull agrair la participació dels comerciants de la ciutat, especialment a l’Agrupació Centre Comercial i a la Cambra de Comerç. L’engalanament de botigues i negocis és una part fonamental de la Festa.

Tampoc no vull deixar de nomenar a totes les colles de cultura popular del municipi de Tortosa. La vostra implicació i el treball vers un objectiu comú durant els últims anys ha estat exemplar. Un aspecte que, tant a nivell institucional com a nivell personal, us vull agrair.

Un reconeixement que faig extensiu a la resta d’entitats, associacions i voluntaris de la Festa.

Entitats, associacions i particulars dediquen hores i dies durant tot l’any a preparar la Festa del Renaixement. A confeccionar vestits d’època, a investigar quins eren els menjars típics del XVI o a documentar com eren les cerimònies i actes de la Tortosa del mil cinc-cents.

Agraïment també a totes les empreses públiques i espònsors privats que han col·laborat. Les institucions: Generalitat, Diputació, IDECE, i les diferents empreses privades faran que, malgrat la conjuntura actual, les aportacions exteriors a la Festa puguin arribar als seus màxims històrics.

Un agraïment especial a tots els membres del comitè organitzador i del comitè assessor. Un reconeixement als anteriors procuradors de la Festa, el nostre pregoner, Ramon Cardús, Ismael Roldan i Jordi Bonilla.

I acabo fent un agraïment molt sentit a la part més important de la Festa: agraïment a tots vosaltres, als milers de tortosins i tortosines que durant aquests 15 anys us heu convertit en l’ànima de la Festa del Renaixement. Sens dubte, avui, aquesta festa no tindria cap mena de sentit sense la vostra participació. A tots i a totes, moltes, moltes, gràcies.

Bona Festa del Renaixement!
Visca la Vegueria de Tortosa!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta