8 de juliol del 2010

La Generalitat comprarà finalment les naus de la planta de Lear a Roquetes

L'adquisició es tanca per 1,5 milions d'euros i es pagarà amb una part del fons d'industrialització de les Terres de l'Ebre.

Menys de quatre mesos després de desestimar la compra de les naus que la multinacional Lear ha deixat buides amb el tancament de la planta de Roquetes, la Generalitat ha canviat d'opinió. De fet, hi destinarà una part del fons d'industrialització de les Terres de l'Ebre. Si el pla global és d'uns 11,1 milions d'euros, més d'1,5 milions serviran per comprar l'antiga Lear i poder habilitar-hi naus de lloguer a preus baixos, amb l'objectiu de facilitar la implantació de noves empreses al Baix Ebre. El conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, va dir que el canvi d'opinió del govern té a veure amb una rebaixa molt important en el preu que demanava Lear. Amb tot, aquest i la resta dels projectes del pla de reindustralització necessiten ara el llum verd de Madrid.

Al març passat, la Generalitat va anunciar que no compraria les naus de Lear a Roquetes, que aleshores ja es valoraven entre 1,5 i 2 milions d'euros. L'objectiu del govern era prioritzar les inversions del pla de reindustralització de les Terres de l'Ebre en aquells projectes «més madurs» i amortitzables a curt termini. «La compra de les naus de Lear va quedar aparcada perquè semblava que no hi havia entesa, però va haver-hi un canvi d'estratègia i es va plantejar un preu prou interessant per fer canviar l'opinió de la comissió de seguiment», va admetre ahir el delegat de la Generalitat, Lluís Salvadó.

De fet, tant els sindicats com els empresaris del territori havien criticat que els diners del fons d'industrialització es destinessen a una multinacional que, amb el tancament de la planta de Roquetes i l'acomiadament de 515 treballadors, ha agreujat la crisi a les Terres de l'Ebre. «Entenem perfectament la recança dels sindicats, ja que es tracta d'una empresa que ha produït un trauma al territori», va dir Salvadó. Amb tot, tant el delegat del Govern com el conseller Josep Huguet van remarcar que, si el preu no hagués estat realment interessant, l'adquisició de les naus de Lear hauria estat descartada definitivament. Així, la compra de l'antiga planta de Lear és una de les actuacions que el govern català va consensuar ahir amb els agents socioeconòmics de l'Ebre. Ara, la proposta global es farà arribar al Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç, ja que el govern de l'Estat haurà d'aprovar els diversos projectes mitjançant un reial decret. «Esperem que siga abans de final de l'estiu, ja que el nostre objectiu és signar els convenis amb les administracions locals a partir del setembre», va concloure.

En aquest sentit, el delegat de la Generalitat va precisar que, un cop formalitzada la compra de les naus, l'Ajuntament de Roquetes passarà a ser el titular de les instal·lacions de Lear. Salvadó va detallar que l'operació assolirà els 1,6 milions, a causa dels costos de compravenda dels terrenys. La parcel·la té 31.570 metres quadrats, està asfaltada i està tancada en tot el seu perímetre, amb 13.500 metres quadrats edificats (el 13% de la superfície són oficines). Tot i que no va revelar el nom de les empreses que ja estarien interessades en les naus, Salvadó va assenyalar que l'Ajuntament podrà oferir les instal·lacions a lloguers baixos. A més, el delegat va destacar que la variant de l'eix de l'Ebre també servirà per millorar la bona comunicació de les naus de Lear.

ELS PROJECTES
Adquisició de les naus de la multinacional Lear a Roquetes
1.650.000 euros
Subministrament d'aigua i gas al Catalunya Sud, amb la construcció de pous i noves canonades
4.500.000 euros
Planta de valoració de residus sòlids urbans al polígon industrial del Molló (Móra la Nova-Tivissa)
1.000.000 euros
Cost total: 25 milions d'euros
Ajut per impulsar el Centre d'Empreses La Ribera i el Centre Tecnològic CTM de Flix
200.000 euros
Construcció del viver d'empreses de Gandesa
1.000.000 euros
Electrificació del polígon l'Oriola d'Amposta
600.000 euros
Creació de l'antena tecnològica de la xarxa Tecnio al polígon l'Oriola d'Amposta, sobre nous materials
1.000.000 euros
Suport al sector del moble de la Sénia, per reactivar el clúster industrial (CENFIM)
1.100.000 euros

Aigua i gas per al polígon Catalunya Sud

A banda de la compra dels terrenys de Lear a Roquetes, la comissió de seguiment del pla d'iniciatives per al desenvolupament de les Terres de l'Ebre també va acordar destinar 4,5 milions d'euros a garantir el subministrament d'aigua i gas al polígon Catalunya Sud. Així, es preveu valoritzar el sòl industrial d'aquest polígon –estratègic des del punt de vista regional–, amb la construcció d'uns pous a la zona de Font de Quinto que tindran una capacitat de subministrament de 200 litres per segon, amb puntes de fins a 300 litres per segon i un volum anual de 4,5 hectòmetres cúbics. Quant a la infraestructura de transport, la idea és implementar un corredor de serveis i aprofitar que Enagas ha de desdoblar el gasoducte que ara ja travessa el Catalunya Sud, i compartir-ne una part del traçat, que en total tindrà 2,7 quilòmetres de longitud. Pel que fa al gas, es fa l'aportació d'una canonada de gas al polígon, des de la línia de 16 bars de Gas Natural.

Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 08-07-2010 Pàgina 6

1 comentari:

  1. Impressionant...! Cada cop entenc menys els moviment “estratègics” d’aquest govern, que premia a una empresa que acaba d’acomiadar 500 treballadors amb la compra de la seva nau industrial per 1,6 milions d’euros contra el pla d’industrialització de les TTEE.
    No es d’estranyar que sindicats i patronal local se’ls hi hagin tirat a al jugular per aquesta operació.
    Desitjo realment que aquest no sigui un altre salt al buit del que aquest Tripartit ja ens te massa acostumats a les seves excentricitats, i en el cas de no sortir be aquesta operació amb diner públic, fora per escanyar-los !

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta