16 de juliol del 2010

[Tribuna] “I ara, cal donar-li vida”, article de Joan Sabaté

Des del PSC de Tortosa proposem convertir els Josepets en una residència juvenil vinculada al campus universitari per revitalitzar el nostre nucli antic.

La recuperació del nucli antic de la ciutat de Tortosa ha estat un tema prioritari per als socialistes en els darrers anys. Els anys de mandat de CiU varen significar una progressiva degradació de la nostra ciutat històrica, veient com la població es desplaçava cap als nous eixamples. Això que no és un fenomen exclusiu de la nostra ciutat, ja que altres també ho han patit, sí que adquireix singularitat pel retard en buscar solucions i iniciar la necessària recuperació. Aquesta circumstància ha vingut agreujada per la magnitud del teixit urbà històric en proporció al conjunt de la ciutat i a la feblesa del nostre creixement demogràfic, que feia que tot el creixement residencial fora per desplaçament de la població, amb el conseqüent despoblament del que havia estat la trama urbana de dintre de les muralles, o sigui del carrer Teodoro Gonzàlez fins a Remolins.

En arribar a l'alcaldia l'any 1999, ens vàrem posar com un objectiu prioritari la recuperació del nucli antic. En aquesta línia vàrem impulsar que s'hi ubiquessin totes les institucions possibles, però a l'hora ens vàrem adonar que l'esforç era de tal magnitud que ho feia impossible per als recursos de l'ajuntament si no hi intervenien les administracions superiors. Va ser amb l'arribada al govern de la Generalitat del President Maragall amb el primer govern d'esquerres, que gràcies a la Llei de Barris que varen impulsar, vam poder redactar un pla d'actuació el PINCAT, el Pla Integral del Nucli Antic de Tortosa, que ha permès un proces de recuperació de l'espai urbà de la ciutat històrica, que ara està culminant, cofinançat al 50% pel govern de la Generalitat.

Ara és el moment de plantejar-nos un nou pas. Tot i ser molt important, no n'hi ha prou amb la recuperació dels espais públics i amb els incentius per a la rehabilitació d'habitatges, amb algunes mesures complementàries. Cal apostar per recuperar-ne la vitalitat social, cal donar-li vida i així impulsarem també la rehabilitació i el conseqüent trasllat de població, evitant la guetització social. Aquí és on ha de jugar un paper important l'extraordinari espai urbà de l'antic col.legi dels Josepets, que la Germandat de Sacerdots Operaris Diocesans, els seus propietaris, sempre han volgut que tingués un paper social relacionat amb l'educació i la formació de la joventut. Apostem perquè es concrete l'aposta que varem apuntar quan vàrem signar el compromís amb la Universitat Rovira i Virgili a Tortosa, que consistia en ubicar en aquest espai serveis universitaris, com ara alguns dels centres de recerca que han de crear al campus de les Terres de l'Ebre. Així mateix, apostem per construir-hi d'acord amb el govern de la Generalitat un alberg de joventut, que hauría de ser també residència estudiantil per al campus tortosí. Estem convençuts que la presència continuada de gent jove al barri del Rastre és la millor solució per avançar en positiu. En cas contrari, si només s'apostés per dedicar aquest espai a sòl residencial, que segurament hauria de ser amb algun tipus de protecció, podem reforçar aquesta guetització de la que volem fugir.

És l'hora de continuar l'aposta en positiu, l'aposta per recentralitzar la ciutat històrica en el conjunt urbà de Tortosa i recuperar el seu carácter de centre administratiu, comercial i de serveis, que és el que ha de ser sempre un centre urbà, tal i com ho vàrem reflexar en el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal, elaborat en els vuit anys d'alcaldia socialista, però que s'ha d'impulsar i gestionar, i aquest continua sent un dels nostres compromisos prioritaris.

Joan Sabaté i Borràs
és portaveu del PSC a l'Ajuntament de Tortosa i senador

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta