24 d’agost del 2010

Bous embolats amb sardanes

Intereconomía va retransmetre en directe el concurs estatal d'emboladors de dissabte Amposta.

Amposta acomiada aquest dimarts, amb els bous a la plaça i l'últim bou embolat, la seua festa major més mediàtica. La prohibició de les curses de toros a Catalunya al Parlament, arran d'una iniciativa legislativa popular (ILP) impulsada per grups defensors dels animals, ha fet créixer l'interès dels mitjans de comunicació –també dels catalans, però sobretot dels espanyols– al voltant de les festes amb bous que s'organitzen en molts pobles de les Terres de l'Ebre. Així, el canal Intereconomía, potser la cadena més protaurina tenint en compte que en lloc de mosca televisiva té un bou envestint, fins i tot ha retransmès en directe alguns dels actes amb bous de les festes d'Amposta. Per exemple, dissabte a la nit van oferir el concurs estatal d'emboladors organitzat per la Penya d'Emboladors d'Amposta.

Però no va ser un directe del concurs i prou. Intereconomía no es podia limitar a fer una senzilla retransmissió dels bous embolats, sinó que va aprofitar l'esdeveniment per realitzar un dels seus debats polítics amb tertulians passats de voltes. Passats de frenada, sobretot, quan arriba el moment de criticar els polítics catalans, que és el que més ven en aquest canal. Amb la prohibició han trobat l'excusa perfecta per fer-ho, però el programa es feia des d'Amposta i calia donar la imatge que els correbous són unes festes tan catalanes com espanyoles. Per això, cada vegada que anaven a publicitat, Intereconomía barrejava les imatges dels bous embolats amb unes sardanes. Com si a l'Ebre, en lloc de xarangues, hi haguessin cobles tocant La Santa Espina. Però el poti-poti mental que tenen a Intereconomía va anar més enllà.

En l'estona que vam veure el programa, els convidats eren un portaveu de Ciudadanos; el candidat del PP per Tarragona, Rafael Luna, i l'alcalde de l'Ampolla i diputat de CiU, Francesc Sancho. Davant dels atacs a Artur Mas per haver votat contra els toros i haver donat llibertat de vot a CiU, Sancho mirava de defensar que es podia ser protaurí, no ser antiespanyol i al mateix temps ser independentista. “No em considero animalista i m'agrada García Lorca, però sóc sobiranista”, s'escarrassava Sancho en castellà. Però el conductor del programa, que defensava els bous “como marca de España”, semblava que no volia sentir a parlar d'algú com García Lorca. I que Sancho digués que era independentista només va fer que els tertulians ensenyessin les urpes. Deien que només volien parlar “de la fiesta”, però la polèmica dels bous els ha anat molt bé per clavar l'estoc a Catalunya.


Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 24-08-2010 Pàgina 8

1 comentari:

  1. Pel que veig a Sancho li van fer una bona "faena", d'aquestes de dos orelles i el "rabo".

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta