17 d’agost del 2010

La legalització de la caça en barraca seria inviable

SEO/Birdlife diu que l'últim informe demostra que no és una pràctica selectiva.

Una barraca de vesc construïda al terme municipal d'Alcanar. Foto: R. Royo a El Punt
L'organització ecologista SEO/Birdlife ha volgut desmentir que l'últim informe del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) diga que la caça en barraca és una pràctica selectiva, com havia interpretat l'Associació Cinegètica de Barraquistes de Catalunya, amb seu a Alcanar [veure aquí]. Segons SEO/Birdlife, una lectura “acurada” de l'estudi demostra la no selectivitat de la caça en barraca. A més, l'organització recorda que el nou Codi Penal facilita que es consideri com a delicte, i que la Unió Europea impossibilita l'ús del vesc i la legalització de la caça en barraca i de pràctiques similars. De fet, la intenció dels barraquistes era portar l'informe del CTFC –encarregat pel Departament de Medi Ambient– fins a Brussel·les, perquè la Unió Europea es replantegi la prohibició.

Per fer l'estudi, els investigadors van habilitar nou barraques a Ulldecona i Alcanar, tot capturant una mitjana de 15,5 moixons per nit. Menys d'un 10% dels ocells eren ocells no cinegètics, però en algunes nits el 30% de les captures eren protegides, com també ha remarcat Seo/BirdLife. Aquest percentatge s'ha donat en les condicions preferides pels barraquistes, amb barraques d'olivera, amb l'horari habitual i amb reclam electrònic; mentre que la resta de condicions testades (taronger, xiulet, horari restringit) no són les habituals ni les que els caçadors acceptarien.

SEO/Birdlife acusa els barraquistes d'haver incomplert les condicions pactades amb l'administració per fer l'estudi, que consistien a no caçar durant el període de la prova. “Fins i tot dirigents de l'associació van caçar durant aquest període. No és lògic que el Departament de Medi Ambient continuï tenint tanta consideració amb un col·lectiu que incompleix repetidament normes, regles i acords”, ha lamentat SEO/Birdlife, que creu que el govern està donant “falses esperances” als caçadors. “Donar falses esperances als caçadors de vesc és una irresponsabilitat política que demostra, un cop més, en quina lamentable direcció va la pedagogia que practiquen alguns dirigents en aquest tema”, han afegit els ecologistes.

Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 17-08-2010 Pàgina 7

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta