13 d’agost del 2010

Rebel·lió veïnal a Flix per les obres a l'embassament

Els camions provoquen desperfectes a les façanes i els treballs del mur de contenció també han esquerdat alguns habitatges · Els veïns tallaran el carrer, mentre l'Ajuntament ja busca solucions.

Un moment de la visita de l'alcalde i dels tècnics municipals per comprovar els desperfectes al carrer Molí.
Els veïns del carrer Molí estan en peu de guerra. El carrer és l'accés principal al polígon d'Ercros, però ara també és l'entrada i la sortida dels camions que treballen en les obres prèvies a la descontaminació del pantà de Flix, sense que s'hagin fet les millores viàries que l'Ajuntament havia reclamat. El malestar s'ha agreujat perquè alguns camioners no respecten el límit de velocitat, de 20 quilòmetres per hora. A més, quan dos camions es creuen en aquest carrer que just si té l'amplada suficient, els vehicles pugen a la vorera i ja han provocat desperfectes a les façanes. “Gairebé no podem sortir de casa sense ser atropellats, perquè el trànsit de camions és constant”, ha assenyalat un portaveu dels veïns afectats, Joan Soriano.

Però el problema encara va més enllà. Segons denuncien els veïns, l'inici dels treballs del mur de contenció dels fangs tòxics –al fons del pantà s'acumulen més de 760.000 tones de llots contaminats– estan provocant esquerdes en els habitatges. Per exemple, la casa de Soriano, amb vistes directes a l'embassament, és una de les que tenen diverses esquerdes, així com desperfectes en el jardí i la piscina, que ha quedat inutilitzada. De fet, Soriano denuncia que el terreny de casa seua està cedint, a causa de les vibracions de les obres al pantà. Durant els últims mesos han enclavat en el fons del riu les planxes que conformen el mur de seguretat que ha d'aïllar la muntanya de fangs tòxics, abans que puga començar l'extracció dels llots. A més, també s'ha construït un moll des d'on poder realitzar aquesta complexa operació al mig del riu. “Cada vegada que deixen anar una d'aquestes pedres, que pesen més d'una tona, tot el terra de la casa ens tremola”, afirma. “Per no parlar de la pols i el soroll que tenim durant tot el dia, encara que des que ens hem començat a queixar ja reguen la zona de treball al matí”, afirma Soriano.

“El pitjor de tot és la impotència que sentim; l'Ajuntament no ens està defensant, i ningú de l'obra ha vingut encara a veure els desperfectes que ens provoquen”, assegura Soriano. El portaveu veïnal es queixa que fins ara només els han donat allargues, i que els afectats ja van desconvocar un tall del carrer com a mesura de protesta. Amb tot, els veïns ja han comunicat a l'Ajuntament, als Mossos d'Esquadra i a Ercros que tallaran el carrer el 20 d'agost.

El veí Joan Soriano mostra els desperfectes al mur del jardí i a la piscina, amb les obres del pantà de Flix al fons.
Aquesta setmana, l'alcalde va intentar apaivagar els ànims dels veïns, tot afirmant que ja havia fet les gestions oportunes amb l'empresa Fomento de Construcciones i Contratas (FCC), que és la que executa les obres al pantà. A més, també els va recordar que el consistori flixenc ja ha fet les reclamacions oportunes per aconseguir la construcció d'una rotonda que ajudi a millora el trànsit, just a l'entrada de l'accés a la fàbrica d'Ercros. De fet, ara fa un mes, el ple de l'Ajuntament va aprovar una moció sobre la necessitat de millorar les condicions de seguretat en el transport dels residus de l'embassament. En concret, el consistori va tornar a reclamar que es construeixin una passera de vianants al pont –que ja ha assumit la societat estatal Acuamed– i dues rotondes per regular l'accés al polígon electroquímic. La primera de les rotondes, a la zona coneguda com la Boca de la Mina, i la segona, a la cruïlla amb l'eix de l'Ebre. Les obres de neteja de l'embassament de Flix, amb l'extracció dels fangs tòxics acumulats al pantà, provocaran un increment del trànsit de camions al poble, arran del transport dels llots fins a l'abocador especial del Racó de la Pubilla. De fet, un cop desestimada la construcció de la cinta transportadora, es calcula que hi circularà un camió cada sis minuts.

Visita de l'alcalde

L'alcalde flixenc, Òscar Bosch, va visitar ahir al migdia els veïns del carrer Molí, acompanyat per tècnics municipals. Bosch va poder comprovar sobre el terreny les molèsties que ocasionen els camions i els desperfectes en els habitatges. L'alcalde va resoldre que calia instal·lar pilones de protecció, per evitar que els vehicles pugin a la vorera, i altres elements per regular el trànsit. A banda, Bosch va demanar calma als veïns, i es va comprometre a fer arribar per escrit a l'empresa que està fent les obres, FCC, la necessitat de reparar els desperfectes.

Publicat a ElPunt.cat i a
* El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 13-08-2010 Pàgina 7

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta