30 d’agost del 2010

UP acusa el govern de "passar" de la plaga del caragol poma

El sindicat agrari Unió de Pagesos (UP) ha denunciat la "passivitat" de l’administració davant l’expansió de la plaga del caragol poma al Delta de l’Ebre, i lamenta que la declaració de "plaga" no ha suposat un increment de mitjans econòmics i humans per intentar eradicar-la. Segons la UP, ara la densitat de caragols al marge esquerre del Delta fa inviable que es puga combatre només amb uns mitjans humans que actualment estan desbordats per l’expansió de la plaga, ja que gairebé tota aquesta zona està afectada. Així, el sindicat adverteix que ja es troben exemplars del cargol a les zones de Tramuntano i Riumar, que estan a més de 15 quilòmetres del focus inicial al costat de l’Ermita de l’Aldea.

A banda, la UP demana també una actuació "contundent amb mitjans humans" a l’hemidelta dret de l’Ebre, on comencen a trobar-se postes d’ous i on encara és possible evitar que es repeteixin les errades que han permès l’expansió del caragol poma al marge esquerre. Finalment, el sindicat lamenta que des dels serveis territorials d’Agricultura se l’haja titllat de catastrofista, i considera "inacceptables" les valoracions que tendeixen a minimitzar el problema. La UP adverteix que si la totalitat dels cargols que hi ha als desaigües aconsegueixen entrar als camps, els propers anys poden haver centenars d’hectàrees arrasades.

Però al marge dels danys en l'agricultura, el sindicat també adverteix que ens trobem davant d'un problema ecològic, ja que on hi ha una població significativa de cargols, acaben desplaçant moltes espècies aquàtiques existents, tant de flora com fauna. Així, també es veu amb molta preocupació l’aparició de cargols poma a les llacunes, com ara a la Bassa de les Olles, ja que trenquen l’equilibri ecològic i posen en perill els peixos i les aus. Segons el sindicat, el cargol es menja el llapó i els brots de les plantes joves que són la base de l’alimentació de la fauna autòctona.

Foto: Barrinada

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta