30 d’agost del 2010

Parlament de l'alcalde en la proclamació de les pubilles de la Cinta 2010

Text íntegre del discurs de Ferran Bel durant el pregó de les festes.
Un any més, i fidels a les nostres tradicions, ens reunim tots en aquest magnífic embolcall que ens atorga el Parc Teodor González per donar la benvinguda al pregoner de les Festes de la Cinta, Vicent Beguer i Oliveres, i a aquestes pubilles i pubilletes que han de representar l'esperit de la nostra Festa Major en l'apartat més popular i ciutadà. A totes elles, i de forma especial a la Reina i Reina Infantil d'enguany, Rosa i Cinta, i a les seves famílies i a les institucions que representen, el meu més sincer agraïment per la il·lusió i l'esforç posat i per l'important treball de representació de la ciutat que fan en el transcurs de les celebracions festives.

Ens trobem un any més, com ja he dit, en aquest marc del Parc Teodor González. Si l’any passat, tal dia com avui, ens trobàvem en un parc a mitja remodelació, avui –de fet des de ja fa alguns mesos- podem comprovar el resultat d’aquesta rehabilitació, la més important que s’ha fet en els cent d’anys d’història d’aquest emblemàtic espai verd. Sense ànim de ser molt exhaustiu, com podeu observar la remodelació que hem fet ha estat molt intensa. Hem renovat tots els drenatges, hem modificat el ferm, hem canviat tota la il·luminació del passeig central i l’hem alliberat del cablejat. També hem posat bancs nous, hem dotat al parc de dos nous espais infantils i d’una pista de jocs esportius, així com d’un circuit de gimnàstica per als més grans. També hem millorat el llac vell i el nou, així com les fonts. Hem plantat i replantat diferents espècies fins arribar a tenir avui en aquest recinte més de 600 varietats botàniques.

Hem fet de la Llotja la Casa dels Gegants, una mostra de la nostra cultura popular a l’abast de tothom. Allí hi podem trobar els nostres gegants, els nanos, i tot el bestiari. Així, us convido a gaudir-ne i, sobretot, també a que ens ajudeu a conservar-lo.

Però ara, vull saludar-vos molt especialment a vatros, les pubilles i pubilletes sortints, i a la Reina de la Cinta 2009, Cristina, i a la Reina Infantil, Alba. Moltíssimes gràcies per la vostra tasca de representació de les vostres entitats i de la pròpia ciutat. A totes les pubilles i pubilletes la vostra dedicació abans, durant i fins i tot després dels dies de la nostra Festa Major és per a nosaltres un regal que us volem agrair en la mesura que el vostre gran esforç mereix. Moltes gràcies per fer de la Cinta 2009 unes festes magnífiques.

Així mateix, vull fer extensiu aquest agraïment a totes les persones, institucions i entitats que han fet possible aquesta nova edició de les Festes de la Cinta: al regidor de l'àrea de Festes de l'Ajuntament de Tortosa, Jordi Folqué; a totes les persones de la Comissió de Festes; a la coordinadora de l'àrea de Festes de l'Ajuntament de Tortosa, Cristina Gilabert, i a tot el personal de l’àrea de Festes, a Oriol, a Eli, i també a Maria Rosa, que malgrat que no ha pogut estar a primera línia com els altres anys, vull tenir-ne un record especial per a ella i desitjar-li una ràpida recuperació. I a tots els treballadors i treballadores de l'Ajuntament que, d'una manera o d'una altra, han participat i s'han esforçat en aconseguir el programa de Festes del que gaudirem enguany. Igualment, el meu reconeixement a les persones que aquests dies estaran pendents de vatros, pubilles i pubilletes, Cinta Adell i Mamem González. I finalment, un agraïment a la Reial Arxiconfraria de Nostra Senyora de la Cinta que fa possible l’organització de tots els actes religiosos en honor de la Nostra Patrona. I, en especial, al seu majordom en cap, Javier Llorca, i als seus companys, que igual com ha estat amb els seus antecessors, hem trobat la seva absoluta col·laboració.

No vull oblidar als nostres benvolguts amics de la ciutat agermanada d'Alcanyís, que aquest any per coincidir amb la seva pròpia festa major no poden ser aquí amb nosaltres. Una salutació molt gran per a tots els veïns i veïnes de l'estimada vila aragonesa.

Les Festes Majors en honor a la patrona de la ciutat, la Mare de Déu de la Cinta, han estat i han de seguir estant exemple de participació ciutadana. Tothom, homes i dones, grans i petits, ens aboquem amb entusiasme a fer de les Festes un temps en el que tots i totes, cadascun i cadascuna de nosaltres, hi trobem aquell petit espai, aquell acte, aquella activitat que semblen fets, especialment, per a nosaltres mateixos. Aquesta participació de la ciutadania és el que confereix autenticitat i veritable sentit a la celebració, i el que aconsegueix que arribem a percebre-la com a pròpia dins del sentiment col·lectiu que sempre ha estat, hi és, i serà present.

La Tortosa moderna, la d'aquest segle XXI que tot just, com aquell que diu, acabem d'encetar, ha de continuar mantenint-se estretament unida per la xarxa més forta, la de la societat civil, que aixopluga associacions, entitats, clubs i persones individuals sota el paraigua del seu ferm teixit. Natros, com a Ajuntament de Tortosa, estem al servei d'aquesta societat civil per ajudar-la a continuar endavant i a aconseguir, tots plegats, cada vegada més i millors avantatges per a tothom. Així, i agafant el fil de la Festa Major, és la nostra obligació escoltar el batec ciutadà i posar al dia totes les il·lusions pel que fa a la programació de Festes, ja que aquesta ha de reflectir els desitjos col·lectius.

Així, i sent coherents amb aquest principi, La Cinta 2010 té un programa amb una oferta molt diversa que té en compte a tots els públics i on la solidaritat, un any més, té un paper rellevant. Crec que hem aconseguit fer un bon programa malgrat l’esforç de contenció de la despesa que ens hem autoimposat en aquesta edició i en les anteriors. D’acord amb el projecte encetat fa tres anys, hem demostrat que es poden fer unes festes populars i participatives sense grans dispendis econòmics i amb una gestió racional i mesurada.

Pel que fa al pregoner, fa tres anys vàrem encetar una aposta perquè el pregoner de La Cinta fos tortosí. Així hem tingut un pregoner del món de la literatura, Gerard Vergès, del món universitari, Azael Fabregat, i l’any passat, de la cultura popular, Els Quicos. Enguany, el nostre pregoner és un tortosí vinculat al món de la política, malgrat que avui ja està retirat. El pregoner és Vicent Beguer i Oliveres, qui va ser el primer alcalde d’aquesta etapa democràtica, sent alcalde de Tortosa entre els anys 1979 i 1995. Crec que no mereix cap altre presentació, simplement agrair-li que acceptés la nostra invitació a pregonar les Festes de La Cinta.

Ara sí, i per acabar, vull fer una crida a la participació de tots i totes en la nostra Festa Major, i de forma especial a vatros, les pubilles i pubilletes, per a que ens ajudeu a tenir unes Festes de La Cinta com la nostra ciutat es mereix, i desitjar a totes les tortosines i tortosins unes bones Festes!

Visca la Mare de Déu de la Cinta!
Visca Tortosa!
Bones Festes!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta