25 de setembre del 2010

Ascó pressiona l'Estat per aconseguir la seu de l'MTC

Ascó pressiona l'Estat per aconseguir la seu de l'MTC · És un informe del Col·legi d'Enginyers Industrials.

L'Ajuntament d'Ascó no dóna per perduda la cursa per aconseguir la seu del magatzem temporal centralitzat (MTC) dels residus nuclears de tot l'Estat. Just una setmana després que el consell de ministres deixés al damunt de la taula la decisió sobre l'emplaçament de l'MTC, el consistori riberenc va trencar ahir el seu silenci tot afirmant que Ascó té la millor candidatura. I per reblar el clau de la reivindicació, l'Ajuntament va entrar al registre de la Moncloa, del Ministeri d'Indústria i del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) un dictamen redactat pel Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya (COEIC), que situa Ascó com l'emplaçament “tècnicament idoni” per instal·lar-hi l'MTC.

L'estudi és un encàrrec del consistori al col·legi professional, ja que els enginyers industrials han assessorat diverses administracions i la mateixa Generalitat a l'hora de legislar. L'Ajuntament d'Ascó va demanar al COEIC una anàlisi ”objectiva, rigorosa i independent” sobre les característiques tècniques de les diverses candidatures al magatzem de residus nuclears. Amb tot, el Col·legi d'Enginyers Industrials és una de les entitats empresarials catalanes que s'han situat públicament a favor de la candidatura d'Ascó. Així, aquest dijous el COEIC signava un comunicat conjunt amb el Consell General de Cambres de Catalunya, Foment del Treball, Pimec, la Confederació Empresarial de la Província de Tarragona (Cepta) i Pimec Tarragona, en què manifestaven que Ascó és “la millor opció” per posar-hi l'MTC. De fet, instaven el govern de l'Estat a revaluar les puntuacions atorgades a les diverses candidatures en l'informe interministerial, així com a “decantar-se per Ascó” en la seua decisió definitiva.

Siga com siga, al dictamen s'analitzen les quatre candidatures més ben situades segons l'informe governamental: Zarra, Ascó, Yebra i Villar de Cañas. En aquest sentit, el COEIC conclou que l'informe conté “defectes importants”, i proposa revisar fins a set dels vint paràmetres del document, així com la qualificació dels quatre emplaçaments estudiats. Segons els enginyers industrials, Ascó té la candidatura tècnicament més ben valorada, davant de Yebra, Zarra i Villar de Cañas. Per això, l'Ajuntament demana al govern de l'Estat que tinga en compte “aquestes noves aportacions” per prendre una decisió ajustada “als criteris tècnics, i no a d'altres”.
La Cambra de València demana el magatzem nuclear per a Zarra

El president de la Cambra de Comerç de València, José Vicente Morata, va afirmar ahir que Zarra és “un bon lloc” per instal·lar-hi el magatzem temporal centralitzat (MTC), i que seria “positiu” que el magatzem nuclear s'emplacés en aquest municipi valencià. Morata s'acabava de reunir amb el seu homòleg de la Cambra de Comerç de Conca, territori que té la població de Villar de Cañas com a la seua candidata a l'MTC. “Al marge de la inversió, que és important perquè s'està parlant de 700 milions d'euros, hi ha un centre tecnològic associat que permetria que les universitats valencianes participessin en la investigació de l'energia nuclear, el futur de l'economia”, va afirmar Morata. En canvi, el govern valencià va reiterar ahir que la seua oposició a l'arribada de l'MTC a Zarra és “clara i inamovible”. D'altra banda, el director de la nuclear d'Almaraz, a Càceres, va admetre que li sobta que Zarra siga la millor situada en l'informe interministerial, davant d'alguna de les dues opcions de l'Associació de Municipis en Àrees Nuclears (AMAC), és a dir, Ascó o Yebra.
Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Barcelona 25-09-2010 Pàgina 11
El Punt Barcelonès Nord 25-09-2010 Pàgina 11
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 25-09-2010 Pàgina 10
El Punt Maresme 25-09-2010 Pàgina 11
El Punt Vallès Occidental 25-09-2010 Pàgina 11

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta