16 de setembre del 2010

Ball de bastons entre el PSC i Esquerra pel cementiri nuclear

Mala maror entre els senadors ebrencs de l'Entesa Catalana de Progrés, a causa de les estratègies diferents del PSC i d'ERC sobre el cementiri nuclear. El Senat va donar suport aquest dimecres a la petició del senador flixenc de l'Entesa, el republicà Pere Muñoz, d'instar el govern de l'Estat a assolir en el termini més breu possible el consens amb les comunitats autònomes, per decidir la ubicació del magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears. Muñoz, que és el portaveu de l'Entesa a la comissió de Foment, va acceptar una esmena que va ser aprovada per unanimitat, i que introduïa el concepte d'aconseguir "el major consens" social, territorial i institucional amb les entitats locals i les comunitats autònomes afectades. Segons Muñoz, el retard en la decisió sobre el cementiri nuclear "fa pensar en una operació tacticista i electoralista del PSOE de deixar passar primer les eleccions catalanes". En aquest sentit, el republicà considera que l'acord del Senat obliga el govern del PSOE a prendre la decisió abans de les eleccions del 28 de novembre, tenint en compte que tant el Parlament com el govern català han rebutjat la candidatura d'Ascó a l'MTC.

Per la seua banda, el senador tortosí Joan Sabaté (PSC), company de Muñoz al grup de l'Entesa Catalana de Progrés, ha carregat contra l'actitud de Muñoz i d'Esquerra a través d'un article al seu bloc. Sabaté defensa la necessitat de què Espanya tingui un MTC "el més aviat millor", tot i que també rebutja que el cementiri nuclear s'instal·li a Ascó. "Les Terres de l'Ebre ja hem assolit la nostra quota solidària quant a instal·lacions energètiques", afirma. Amb tot, Sabaté remarca que és "impossible arribar a consensos absoluts" sobre l'MTC, i proposa "una negociació discreta sense tan soroll, permetent al govern d'Espanya que faci la seva feina i construeixi un MTC en algun lloc d'Espanya que no sigui Ascó". En aquest context, segons Sabaté, "els d'ERC ens volien fer la prova del cotó als senadors del PSC". És per això que els socialistes van aprovar l'esmena transaccional aprovada per tots els grups, "demanant al govern que prengui una decisió el més aviat possible i cercant el màxim consens". Finalment, el senador socialista es pregunta si l'actitud d'ERC es deu a "electoralisme pur" o bé a una "irresponsabilitat".

Més informació:
-El Senat dóna suport a la petició de Pere Muñoz de consens amb les comunitats autònomes per a la ubicació de l’MTC (Bloc de Pere Muñoz)
-Electoralisme? (El Blog de Joan Sabaté)
-La gestió del silenci (Avui+El Punt)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta