24 de setembre del 2010

[Tribuna] 'Les pensions ni desapareixerarn ni disminuiran', per Lluïsa Lizàrraga

Quan una mentida es repeteix molts cops gairebé sembla veritat i, precisament, és per aquest “gairebé”que tinc ànims de tornar a explicar que les pensions ni desapareixeran ni disminuiran. Ja n’hi ha prou del “tot s'hi val”, no es pot espantar a la gent que cobra una pensió amb l’amenaça de la retirada de les pensions.

El Govern de Jose Luis Rodriguez Zapatero, és, sense cap mena de dubte, el que més ha pujat les pensions. I un Govern que té acreditat això, només pren una decisió de congelar la pujada de les pensions més altes, durant un any , si és absolutament necessari.

Aquest any 2010 han pujat totes les pensions. Les mínimes i les que no són mínimes. El proper any, les pensions mínimes, les no contributives i les SOVI tornaran a pujar, revaloritzant-se segons la pujada de l’IPC.

Més de tres milions de pensionistes veuran augmentar la seva pensió.
Les pensions contributives que superen la pensió mínima es congelaran al 2011, no obstant, veuran créixer la seva quantia mensual en funció de la que resulti de l’IPC de novembre, segurament més gran que la d’aquest any, i haurem d'esperar a novembre de 2011 per veure si hi ha pèrdua o no en el poder adquisitiu d’aquestes pensions durant l’exercici 2011.

Mestrestant, el Govern ha de fer els deures, que són una reforma del sistema de pensions que sigui coherent i que garanteixi la viabilitat del sistema de pensions a mig i llarg termini i seguir complint amb la reducció del dèficit, que és el que ens permetrà en un futur seguir revaloritzant les pensions i millorant-les com ha fet sempre que s’ha pogut, i amb un esforç molt clar d'aquest Govern i del projecte que represento. Perquè per molt que l’oposició parli de dilapidació en relació als pressupostos de la legislatura anterior, imagino que no adjectiva amb aquest concepte el que va fer el Govern en matèria de pensions, que va ser revaloritzar les pensions mitges en un 15% entre 2005 i 2009 i revaloritzar la pensió mínima en gairebé un 25%; en alguns casos com la pensió mínima de viduïtat , que va passar de ser de 357€ mensuals a ser de 519€, una pujada que no té precedents en tota la democràcia. A tot això, a la llei de la Dependència i a augmentar les beques i les infraestructures, és al que bàsicament ha dedicat el Govern les inversions i les despeses dels bons anys de creixement econòmic.

Per sort, falten poc mesos per cobrar la pensió del mes de gener del proper any, i com “on hi ha papers callen barbes”podrem veure si es paguen totes les pensions i si han disminuït.

Lluïsa Lizàrraga Gisbert
és diputada pel PSC al Congrés

7 comentaris:

  1. D'acord Lluïsa, si segurament estarem d'acord amb el discurs i el reconeixement d'aquest govern per posar l'èmfasi en les polítiques socials, apuntalant en tot lo possible l'Estat de Benestar que ara sembla que seguint les directrius de la UE i de l'FMI ha de començar a minar i a desballestar encara que sigui a contracor.

    Després de la vaga general d'avui queda de manera urgent reconduir el diàleg social sense permetre que la CEOE i el senyor Díaz Ferran el bombardejen com ha passat en els últims divuit mesos per a satisfacció de la Patronal i la dreta, i aquesta és una responsabilitat que té el govern fent prevaldre l'interès general i no fent la viu viu i mantenint l'equidistància com ha fet fins ara entre patronal i sindicats.

    En quant a la reforma del sistema de pensions, cal tenir en compte la impopularitat i la necessitat de reforma a la vegada, ara bé, davant d'un panorama on les opcions són augmentar el període de cotització per poder cobrar el 100% o allargar la vida laboral en dos anys, crec que no cal ni plantejar que tot i el rebuig a les dos mesures, serà la d'allargar el període de cotització el menys dolent. I la meva pregunta és, tenint en compte que els períodes de crisi són cíclics, com es solucionarà el problema d'aquella gent que no puguin cotitzar prous anys per tenir dret a una pensió -digna-? Encara més, com es podrà garantir una equiparació de les pensions i els sous espanyols a les de l'Europa capdavantera? I una última, si el govern espanyol necessita del recolzament nacionalista conservador per poder esgotar la legislatura i ja veurem si per a seguir governant després del 2012, com es podrà garantir la defensa de polítiques socials que volen aniquilar tant aquests nacionalistes conservadors, com la corrent majoritaria a Europa i els senyors de l'FMI?

    ResponElimina
  2. Ai Lluïsa! Particularment tinc dos deutes reconeguts per part de la Generalitat, però que no arriben... .
    Els dos son subvencions. Una d’elles es de l’ICAEN per procedir segons campanya, a la substitució d’unes finestres de casa meva d’acord amb paràmetres d’estalvi energètic, i un altre correspon al pagament també reconegut per carta, d’Acció Social i Ciutadania per un cas flagrant i reconegut Grau III Nivell 2 de l’any 2007 que morí sense el corresponent PIA.
    Tots dos reconeixen el deute explícitament a traves de carta que obra en el meu poder...
    Senyora Lluïsa; a qui creu vostè que tinc que reclamar ?
    Podríem concloure que la formalitat no es el fort d’aquest govern oi ?

    ResponElimina
  3. No tinc clar si les pensions desapareixeran o disminuiran, però els sous estan disminuint i desapareixent, i, com diu el refrany, quan vegis les barbes del veí pelar, posa les teves a remullar.

    Deixeu de dir més mentides. Tots us ho agrairem.

    ResponElimina
  4. Per part meva et puc assegurar que no he dit cap mentida...

    ResponElimina
  5. No em referia a tu Mc Calan. Em referia als polítics en general.

    ResponElimina
  6. La vidente Lizarraga! Adivina el futuro y el amor.

    ResponElimina
  7. Es que la energía ni se crea ni se destruye, solo se transforma…
    Es ni mes ni menys el que passa amb els preus i els salaris.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta