22 d’octubre del 2010

La directora d'Interior proposa un procés de participació sobre el monument franquista de Tortosa

La directora dels serveis territorials d'Interior, Pilar Andreu, ha tornat a plantejar aquest matí l'obertura d'un procés de participació a Tortosa, perquè siga el veïnat del municipi els que puguen decidir què cal fer amb el monument franquista de la Batalla de l'Ebre. Andreu ha fet aquestes declaracions en el programa "La Punta del Diamant" de Ràdio Tortosa, arran de la presentació d'una moció popular a l'Ajuntament, amb què el Casal Popular Panxampla reclama amb 2.000 signatures la retirada del monument i el canvi de nom del barri 13 de Gener i de l'institut i de la plaça Joaquín Bau. Al novembre del 2008, Andreu també havia apuntat la necessitat d'obrir un procés de participació ciutadana i de retirar els símbols feixistes per evitar que Tortosa continue donant una imatge de «ciutat franquista». De fet, la moció que ICV va presentar fa dos anys ja apostava per obrir un procés participatiu i per descatalogar el monument, així com perquè Tortosa complisca la llei de memòria històrica.

Més informació:
[Àudio] Pilar Andreu diu a Ràdio Tortosa que es podria fer un procés de participació ciutadana sobre què cal fer amb el monument franquista

28 comentaris:

  1. Bon idea, a vore si la gent està tan poc valent com l'ajuntament ha demostrat ser en aquests 35 anys .... de totes formes, ja que Tortosa és "capital" de les TTE i el monument està colocat al mig del riu que ens uneix a tots, potser tots els ebrencs haurien de dir la seva - volen els ebrencs que un momument a Franco ens decora el Riu ?

    ResponElimina
  2. No m'he explicat bé - volia dir que penso que la gent serà més valenta.

    ResponElimina
  3. Si que estaria bé fer una cosa així, seria una manera de fer que tothom es fiqués d'acord.

    De totes maneres segueixo insistint en lo que dic sempre,
    Com el treure aquest monument ho proposa un col.lectiu com Panxampla ("lo peor de lo peor" ), els politics de l'ajuntament no poden votar en la mateixa línea que "lo peor de lo peor", així que miraran si la coma esta desviada o si el acent esta fora de lloc, per dir que no poden votar a favor de treure'l.

    Tanmateix si això ho proposen uns altres, llavors serà "lo mejor de lo mejor", "ja tocava", "un pas important endavatn" etc... i tots es voldran penjar el mérit.

    Continuo dient "Gràcies Lluís Martín" per haver sigut un pesat e insistir per que traguessen la gallina de l'ajuntament.
    Gràcies Panxampla per ser uns pesats i continuar foten solfa sobre el monument
    I també gràcies a Pilar per plantejar una sortida per aquest problema que puguen acceptar tots si es que realment en tenen ganes.

    També continuo insistint que aquest monument esta caducat i que només és una qüestió de temps i egos que tingui una altre fi.

    ResponElimina
  4. Diuen que 2000 signatures brutes, ( desprès s’haurien de netejar i possiblement quedarien amb moltes menys), han signat un manifest no vinculant per la retirada de determinada iconografia que alguns qualifiquen de feixista...Us puc assegurar que a mi no m’han consultat res de res, i em nego categòricament a que es prengui una decisió amb el meu nom sense que jo hagi tingut l’opció democràtica de manifestar-me.
    Un tortosí mes.

    ResponElimina
  5. Podem estar molt més tranquils si els arguments per a mantindre la simbologia franquista a Tortosa són d'este calibre.
    Per cert McCalan, quan haiguen de decidir si posar romanís o farigoles a les rotondes de Tortosa la brigada de Tortosa esperarem la teua opinió i ja saps, si no et demanen opinió...m'anfado i no respiro.

    ResponElimina
  6. Per cert, em resulta sorprenent que per a certes coses s'hagin de fer procesos participatius, consultar a la ciutadania, fer taules rodones, etc, etc i per a d'altres coses simplement es fan i ja està. Perquè no es va preguntar a la ciutadania què es volia fer amb els diners del Pla Zapatero? Perquè no es va preguntar a la ciutadania si es volia privatitzar el 49% de l'empresa d'aigües? Perquè no es va preguntar a la ciutadania si CiU havia de manar amb ERC a Tortosa?
    Com diu un amic meu, la Batalla de l'Ebre encara s'està lluitant i fa falta més valentia per part de tothom per tal que la batalla de la memòria no es perdi.

    ResponElimina
  7. Arjub; penso que hi ha una petita diferencia entre consultar de posar farigoles o romanins a les rotondes i donar opinió respecte d’uns icones que pel que sembla fan trontollar la puresa ideològica d’un sector de la ciutadania.
    Es evident que no es el mateix, i es per això que jo com altres ciutadans que opinen d’un altra manera tenen també el dret a un pronunciament.

    ResponElimina
  8. Aquí no hi ha puresa ideològica de cap tipus, aquí es demana dignitat històrica i democràtica. De qui és això? De la dreta, del centre, de l'esquerra, dels liberals, dels socialistes?
    A pronunciar-se ningú se li treu el dret com ho han fet més de mil persones empadronades a Tortosa, més de 1000. Amb poc més de 100 signatures l'Ajuntament va mostrar la seva solidaritat al poble palestí o al Franki i amb poc més de 500 un posicionament respecte el transvasament. Crec que és la vegada que s'han recollit més signatures i crec que tenen el dret a demanar la retirada de la simbologia que dit sigui de pas, si tant forma part de la ciutat de Tortosa i tant orgullosa n'està d'aquest monument, perquè no surt a cap guia de Tortosa com a element destacat a visitar? No és cap reclam turístic? I com és que ho és el poble antic de Corbera i els Espais de la Batalla de l'Ebre?

    ResponElimina
  9. Quan es tracta de fer complir una llei, per què s'ha de consultar a la ciutadania ? Es com si els hi preguntessin als veins de Marbella si cal processar la Pantoja, o si a Berchtesgaden havien de conservar els simbols nazis, o a Hernani si poden fer homenatges a etarres. El que probablement voldria el poble seria totalment contrari a la llei. Tot i que si el PP torna a guanyar per majoria absoluta pot carregar-se-la tranquilament. Fem apostes?

    ResponElimina
  10. La moció presentada por la “Comissió per la retirada de la simbologia franquista de la Ciutat” del Casal Panxampla, esta feta a l'Ajuntament, que segons la llei de la Memòria Històrica es l'únic que te la potestat de prendre esta decisió, el fet de que sigui presentada per una comissió ciutadana, per que els que composem esta comissió no deixem de ser ciutadans, es per que fins ara les diferents ocasions en que s' ha tocat aquest tema no han prosperat per aquella cosa de qui la presenta es el meu enemic... polític i no puc estar d'acord. Excuses pos la veritat es que quasi tots el grups municipals estan presoners dels vots i mes que dels vots de la pressió que encara existeix entre els ciutadans de la ciutat i es el temor a reobri les ferides de la guerra, per la qual cosa preferirien no sentit parlar del tema i deixar les coses com estan, aquesta actitud es perillosa ja que en l'oblit hi ha el risc de repetir l'historia, per això recuperar la memòria històrica es lluitar contra aquest perill.

    Per DIGNITAT DEMÓCRATICA es el fons per la qual cosa es correcta des de el meu punt de vista de defensar aquesta posició, com se pot parla de “dret a decidir”, de “nació”, de “independència” si no som capaços de lluitar contra els fantasmes del franquisme, ara es quan oberta esta possibilitat es quan tenen de demostrar la valentia de defensar la memòria i aprovar la moció, alguns pensaran que podran perdre vots però jo tinc les meves dubtes i si no lo contrari, perderen vots del passat però guanyaran vots de futur. No fer-ho es perdre esta nova oportunitat històrica de avançar cap a davant i en el cap ben alt i trencar de una vegada amb els fantasmes del passat.

    ResponElimina
  11. No cal votar per a treure símbols d'exaltació d'una persona reconeguda com a dictador totalitari, xenòfob, i responsable de totes les morts de la guerra civil. No haver-la començat!
    Els símbols de l'aliga i el home amb la torxa son de la tradició aria. Tant un com l'altre atribuits a Zeus, o Júpiter, el deu dels deus. I només pretenen representar l'exaltació de Franco com a heroi, escollit pels deus per portar el "Victor", la victòria.
    Estic obert a altres interpretacions simbòliques.

    ResponElimina
  12. Arjub; la dignitat històrica per tu , la democràcia per mi...!

    ResponElimina
  13. Quin debat mes apasionant!!!!!!!!!

    No se qui ets, però et llegeixo per aquí des de fa molt temps i sincerament, no t'hagués ficat entre els que no volen treure aquesta ferralla que malmet la imatge de la catedral i castell.

    No serà que xales com un camell portant la contraria al personal????

    ResponElimina
  14. Si,me penso que algo hi ha.

    ResponElimina
  15. La contradicció diuen que forma part de la naturalesa humana no? ...Però no t’alarmis; soc tan demòcrata com ho puguis ésser tu, i es per aquest motiu que m’estic vacunant contra els dogmatismes especialment d’esquerres, dons pels de dretes ja fa temps que tinc anticossos.

    ResponElimina
  16. Jo penso que està a sou de Gustau per donar vidilla a la web ...

    ResponElimina
  17. La memòria històrica ja hi és.

    Cada cop que veig aquest monument, recordo que aquí hi van morir moltes PERSONES, uns defensant uns ideals i uns altres defensant-ne uns altres. No tenen dret a un digne reconeixement? Independentment del bàndol pel que lluitessin, crec que es mereixen els respectes de tots els tortosins i tortosines perquè ambdós van defensar els seus ideals pensant amb un futur millor, cadascú a la seva manera (hem de tenir en compte el context històric, l’auge dels autoritarismes a Europa, la crisis econòmica i política etc).

    Estic fart de llegir comentaris destructius però no n'he llegit cap (o molt pocs) de constructius, es a dir, si s'enderroca, com recordarem a aquells nacionals i republicans que van morir a les aigües del nostre riu? Construïm un nou monument sense àliga i sense senyor amb torxa? Fem un monument modern com l’horror que tenim a l’entrada de Tortosa? Contractem a un arquitecte o dissenyador que ens dibuixi un nou model que acontenti a l’esquerra? O simplement el traiem i oblidem que als marges del riu Ebre es va lluitar una de les batalles més ferotges i importants de la guerra civil espanyola i on van perdre la vida uns 20.000 soldats (les xifres ballen molt) Una cosa és honrar a un tirà com fou Franco, l’altra molt diferents es honrar als morts. A Alemanya no hi haurà un monument que honri a Hitler, però si que els hi haurà pels milions de soldats alemanys que van perdre la vida a les dos guerres mundials.

    A veure estes idees constructives com surten.

    ResponElimina
  18. Estic amb el GutiJaume.

    Primer que tot aquest monument s'ha d'explicar, ha d'haver unes cartelleres que expliquin que és i que significa, com qualsevol monument més. També s'hauria d'incloure a les rutes dels espais de la Batalla de l'Ebre, COMEBE, etc.

    Evidentment, jo crec que s'ha de treure, però en aquest context de crisi, ningú entendria gastar-se uns quants mils d'euros per museïtzar el tros de ferro.

    Quan tinguem un bon projecte, diners, institucions, governs i ciutadania de cara, aquest monument s'ha d'enviar a un museu.

    Que passarà amb la pilastra buida? Pos aquí els ciutadans i els polítics hauran de dir la seva, si volen un monument adient al S. XXI amb una passarel•la peatonal, si només una passarel•la, si treure el que queda del pont de la Cinta.

    Salut !!!

    ResponElimina
  19. Jo es que penso que alguns esteu més verds que una giripiga.
    Primer. si vols homenatjar als morts de la guerra civil t'has de plantejar primer un monument sense creus, ja que molts eren ateus, musulmans o amb religions variades.
    Segon. No crec que a cap mort li sàpigue mal un monòlit a una plaça.
    Tercer: Només cal consultar l'hemeroteca per saber el únic i, etern, motiu del monument: l'exaltació de Franco.
    Quart: els plànols de la passarel·la, únic sentit d'una pilastra al mig del riu, serien l'orgull de qualsevol empresa tortosina o ebrenca. No volíem faena?
    Cinquè. Els fons, avui o d'aquí deu anys, surten de les administracions, sobre tot la central, com quan Defensa va retirar l'estàtua eqüestre del caudillo a Melilla, no fa gaire. http://www.elmundo.es/elmundo/2010/08/04/espana/1280942589.html
    Sisè. Quina duració se li pot donar a una estructura de ferro amb pèssim manteniment? La Tour Eiffel es pinta cada sis anys.
    Setè. Suposo que a molts dels que escriviu el franquisme us sona a llegenda històrica. Per alguns, però, fins que ens morim, ens porta record amargs d'aquell estat policial i totalitari. De la por collada al moll de l'os quan ens feien cantar el Cara al Sol de ben petits.
    Serà que a ningú li van pujar a la gola el 23-F.
    Corol·lari: Abans que caigue i face mal, que Defensa el tregue.

    ResponElimina
  20. McCalan, una piruleta per a tu. I si vols democràcia recorda qui era el govern i qui l'exèrcit aixecat.

    Les propostes s'han de fer un cop el monument estigue tret com el nom del barri i el de la plaça i l'IES però no podem obrir tants debats a la vegada, després de l'u bé el dos i ara per ara, per culpa de la desinformació i dels filofranquistes, l'u encara no està clar. I sí, tothom vol recordar i tant però no de qualsevol manera. Aquí uns es van aixecar contra un govern DEMOCRÀTIC, encara que n'hi hagi q no ho vulguen recordar. Uns eren uns reaccionaris aixecats en armes per aplicar un règim dictatorial. O sigui que no eren Els del PSUC contra els del POUM sinó DEMOCRÀCIA vs DICATDURA. Aquest monument no és de la Batalla de l'Ebre és als "Al caudillo y a los 25 años de paz". Quanta gent va ser torturada, assessinada o vexada durant els 25 años de paz? Aquesta era la seua paz i així la volen recordar al mig del riu.

    ResponElimina
  21. Anacleto; sembla mentida que em consideris tan il•lús..
    Es clar que soc conscient de quin era el govern legal i democràticament establert, lo qual no vol dir que tu i jo penséssim igual en tot, faltaria mes ...!
    Gracies per la piruleta...

    ResponElimina
  22. Perdó , volia dir "Arjub"...

    ResponElimina
  23. Que hi ficarem al seu lloc? Aixo es el segon pas, fem el primer pas primer.

    Pero ja veig com molts volen que acabi - amb l'excusa dels "altres prioritats", li ficarem una placa explicant el que és de veritat, farem una promesa de que quan venen temps millors, farem alguna cosa, i au !! Monument per 35 anys més.

    Vinga! Ni es pot transformar ni es pot usar didacticament per la memoria mentre està clavat al mig del cor de les Terres de l'Ebre.

    ResponElimina
  24. No hi ha problema, la moció es debatra al Ple i tinc ganes de veure que vota l'equip de govern. Tinc especial interès en veure el sentit del vot de CIU i ERC, a veure que passa.

    Hi ha qui proposa una alternativa al monument actual, i si es conserva la gallina i se li posa un nus al vec?

    ResponElimina
  25. Les coses s'han de fer per pasos,

    primer pas: que l'ajuntament vote treure la ferralla

    pas dos: decidir quan i com es treu

    pas tres: decidir que ficar en el seu lloc

    pas quatre: buscar calers per treure la ferralla i fer un altre monument o donar-li un altra aplicació a la pilastra que os recordo que el seu origen era un altre que res tenia a veure amb una guerra i si en la comunicació entre les dos vores de riu

    entre el primer i el darrer poden passar força temps, però sense el primer segur que no arriben al darrer,

    així que ara, el debat és el primer punt, ja arribarem al següents

    de totes maneres estic convençuda que la major part de gent que polemitza sobre lo mamotreto de ferralla del mig del riu, ho fa mes per ganes de buscar "debat" que per convenciment


    també em sembla que a la major part dels regidors, el mamotreto els fa tanta nosa com a natros, però.....és que com la moció la entra un col.lectiu "lo peor de lo peor", no els poden donar la raó
    aquí esta el quit la qüestió!!!
    esta és la coherència política que impera,

    si ho proposo nosaltres, endavant
    si ho proposa els contraris, tot entrebancs (es que la coma i el punt no estan al lloc)

    lo mamotreto este esta CADUCAT !!!!!!!! i això ho sabem tots, només és qüestió de temps que es decideixi treure'l (primer pas),

    ResponElimina
  26. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  27. En la meva humil opinió....hi ha moltes coses a debatre i raonar.
    1ª.- No s'ha de permetre l'oblit, perquè aquelles persones van morir per un ideal, o obligats per aquell mateix ideal millor dit, fós d'un cantó o d'un altre...van pagar amb la seva vida, el que els humans encara ara al segle XXI no sabem fer...que es viure en pau. Si ens barallem per un símbol, doncs FORA!. Perquè no ens està recordant que la guerra i la mort és infame, ens està incentivant a la baralla, quelcom que mai hauria de tornar a passar.
    Per tant, construim ART, lliure de simbologies. Encara que costi diners, perquè això incentivarà turisme, és a dir, quan entenguem que l'Art és una inversió (siguin estàtues o siguin rutes), llavors ningú farà populisme en això.
    Canviar noms no és difícil....me'n recordo d'un alcalde de Camarles, que va canviar tots els noms dels carrers per números...i així estan. Era solsament un exemple. Mai es farà res a gust de tothom, per tant, la veritable democràcia, sería, que si no ens fiquem d'acord, doncs busquem quelcom neutral i no perdem més el temps, que en hi ha poc i molt per fer.
    Si no sabem què ficar al lloc de l'estatua que hi ha ara, doncs i si no es fica res? no és prou bonic el riu? La natura en sí, es preciosa. Per tant, si una cosa és bonica de per sí, perquè no deixar-ho tal com està. No li fem prou mal ja al riu?.
    Salut!

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta