11 d’octubre del 2010

La fibra òptica multiplicarà per 10 la velocitat d'internet a Tortosa

El clúster Optixcat vol aprofitar la nova xarxa pública per oferir a llars i empreses els serveis de banda ampla.

La implantació de la fibra òptica a Tortosa millorarà els serveis d'internet que s'ofereixen a la ciutat. Actualment, les diverses operadores de telefonia i ADSL estan comercialitzant a Tortosa velocitats màximes d'entre 6 i 10 MB. L'arribada de la xarxa de nova generació, com a mínim, servirà per multiplicar per 10 la velocitat.

Les obres de la fibra òptica ja han començat, i les rases afecten bona part dels carrers del centre i del barri de Ferreries. En total, es faran uns 19,9 quilòmetres nous de xarxa de fibra òptica, però s'aprofitaran més de 2,7 quilòmetres de canalitzacions municipals ja existents. En els pròxims mesos, Tortosa i Roquetes seran els primers municipis ebrencs amb 40 seus administratives connectades amb fibra òptica, gràcies a una inversió de més d'1,5 milions. Però a través del projecte Xarxa Oberta, la Generalitat invertirà un total de 54 milions per fer arribar la fibra òptica al conjunt de les Terres de l'Ebre, cosa que permetrà connectar prop de 300 edificis públics i els polígons industrials.

Paral·lelament, el repte és fer arribar els nous serveis d'internet de gran capacitat a les llars i a les empreses. Per fer-ho possible, la delegació de la Generalitat va organitzar el 5 d'octubre passat una jornada informativa amb alcaldes, regidors i tècnics municipals per explicar-los el projecte del clúster tecnològic Optixcat.

Així, Optixcat és una associació d'empreses especialitzades en projectes de desplegament de xarxes de fibra òptica. El clúster Optixcat agrupa quinze empreses que col·laboren perquè la fibra òptica arribi a les llars, en cooperació amb les administracions locals. Aquest clúster voldria aprofitar que la fibra òptica arribarà a tots els edificis públics de l'Ebre per apropar també els serveis més avançats de la banda ampla de gran capacitat al conjunt dels ciutadans. En aquest sentit, l'objectiu és començar oferint a les llars i a les empreses de Tortosa serveis d'internet amb un mínim de 100 MB, “a uns preus molt competitius respecte a les tarifes actuals”.
A Riba-roja, 10 MB per 35 euros

Fins ara, Tortosa havia esperat que alguna operadora privada invertís a la ciutat amb el desplegament de la fibra òptica, tot i que ja havia incorporat la infraestructura en les últimes obres de reurbanització. Un altre exemple és el de Riba-roja d'Ebre, que ha decidit desenvolupar una xarxa pròpia amb la col·laboració del sector privat. La xarxa arribarà a més de 800 llars, i els veïns connectats en la primera fase podran contractar fins a 10 MB simètrics per uns 35 euros al mes. Fins ara, el municipi només tenia cobertura directa de Telefónica, amb una velocitat màxima de només 1 MB. L'empresa que ha desenvolupat la xarxa ésApfutura, que forma part d'Optixcat. La xarxa serà gestionada per un ens municipal que també oferirà telèfon per 12 euros i canals de televisió per 6 euros.


Publicat a www.elpunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 11-10-2010 Pàgina 8

1 comentari:

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta