33 restaurants del municipi reivindiquen la cuina del recapte amb unes jornades i demostracions al mercat.
Les cuineres Cinta Curto, del restaurant Paiolet, i Margaret Nofre, del restaurant Sant Carles, van traslladar ahir els fogons i les cassoles al mercat municipal de Tortosa, per preparar uns bons fideus amb cigrons, col i costella de porc. Amb aquesta demostració culinària, van presentar la cinquena edició de les Jornades Gastronòmiques del Recapte, que l'associació Platigot organitza a partir d'avui en col·laboració amb l'Ajuntament i els venedors del mercat. De fet, el regidor de Turisme, Ricard Forés, va destacar la implicació de Platigot en totes les activitats de promoció gastronòmica del municipi.
Per fer el plat, abans es posen els cigrons a remulla durant 24 hores. Tot seguit, es posa una olla al foc amb aigua i l'os d'un pernil. Quan arranca el bull, s'hi aboquen els cigrons ben escorreguts i es tapen, tot posant-los a coure. Mentrestant, en una cassola al foc, es daura la costella trossejada amb oli d'oliva, i es fa un sofregit amb una ceba i dues tomates grans i madures, pelades i trinxades. Quan això ja es tingui a punt, s'hi incorporen els cigrons i l'aigua de coure'ls, i una col trinxada. A mitja cocció s'hi posen els fideus, uns 200 grams, i es rectifica la sal. Finalment, un cop cuits, el plat ja es pot servir.
L'objectiu de les jornades és recuperar la cuina de cullera de les Terres de l'Ebre: els plats típics d'hivern a base de caldo de carn, llegums, pasta i verdures. L'altre objectiu és reivindicar la cuina del recapte com un patrimoni històric de la cuina catalana, per la seua importància a les zones de muntanya i a les comarques d'interior. En l'edició d'enguany han estat un total de 33 bars, restaurants i hotels de tot el municipi de Tortosa, els que s'han sumat a les jornades gastronòmiques, que duraran fins al 28 de novembre. Els menús del recapte són plats potents i consistents, que entren millor ara que vindrà el fred, i que en temps encara més difícils que els actuals servien per poder aguantar tot el dia treballant i sense menjar gaire cosa més. De fet, en el recapte s'hi posava tot allò que el pagès tenia a casa quan marxava a treballar; una forma culinària que torna a tenir molt de sentit, en temps de crisi.
Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 13-11-2010 Pàgina 47
Tot aixo en altres temps estava molt be, pero la crisi fa que hagi gent que per menjar nomes tingui la cullera.
ResponElimina