10 de novembre del 2010

Sabaté volia retirar el monument el 2006, i Bel hi estava d'acord

"Si vol conservar o traure el monument, que ho faci", afirmava l'alcalde actual

La portada del diari El Punt del 29 de març del 2005 tenia en exclusiva una notícia impactant, i que avui per avui torna a estar d'actualitat: "L'Ajuntament de Tortosa retirarà el monument franquista de l'Ebre". L'alcalde en aquell moment, Joan Sabaté (PSC), havia pres la decisió ferma de retirar el monument, i en els dies següents havia de traslladar la proposta a la resta del govern tortosí, amb la previsió que la mesura pogués executar-se durant l'exercici de l'any 2006. La intenció de Sabaté era convocar un concurs d'idees, amb l'objectiu que un projecte «emblemàtic i que representi Tortosa» ocupés l'espai buit que el monument havia de deixar a la pilastra de l'antic pont de la Cinta. De fet, Sabaté va assenyalar que «l'opció més lògica» seria instal·lar-hi un pont, una passarel·la per a vianants que unís el nucli antic i Ferreries. Sabaté tabmé va confirmar que els serveis municipals d'Urbanisme conservaven el dibuix d'una passarel·la que l'arquitecte Santiago Calatrava havia dissenyat anys abans, quan encara no era tan reconegut. «Tinc molt clar que ha arribat l'hora de treure el monument, però encara no hem pres la decisió amb la resta del govern municipal», va matisar Sabaté. En aquest sentit, l'alcalde va valorar que la societat tortosina no havia afrontat el debat en clau de dretes i esquerres, ja que les opinions sobre què caldria fer amb el monument franquista són «diverses i transversals». Finalment, Sabaté va dir que l'Estat no tenia constància de ser propietari del monument, i que l'Ajuntament no havia de tenir problemes a l'hora de retirar-lo.

L'endemà, a El Punt també informàvem que Sabaté tindria la complicitat del govern municipal per retirar el monument, "i fins i tot el suport tàcit de CiU". El portaveu d'ICV i regidor d'Esports i Drets Socials, Sisco Lahosa, havia llançat l'última proposta coneguda, l'any 2003, i després de conèixer la decisió de Sabaté va declarar-se absolutament partidari de retirar el monument. Sabaté també comptava amb el suport d'ERC. Només era una incògnita la posició d'Independents per l'Ebre (IPE), amb la circumstància que el portaveu Josep Maria Franquet podria tenir drets privats sobre la pilastra que ocupa el monument, ja que la seua família pertany a la burgesia tortosina que havia finançat la construcció del pont de la Cinta. En aquell moment, el portaveu de CiU i actual alcalde, Ferran Bel, va afirmar ahir que no seria el seu grup qui ajudés Sabaté a crear una polèmica «amb l'objectiu d'amagar altres debats que són més importants». «Si vol treure o conservar el monument, que ho faci», va opinar Bel. Però al ple de l'agost del 2005, Bel ja va denunciar que el nou POUM catalogava el monument com a bé integrant del patrimoni cultural català (BIPCC), cosa que contradeia la intenció de l'alcalde de substituir-lo. «Tots els monuments de Tortosa han estat catalogats», va argumentar Sabaté, que va assegurar que en l'aprovació inicial, el 2003, el monolit franquista ja es va incloure en el catàleg amb aquesta figura de protecció que permet enderrocar-lo o substituir-lo. Finalment, però, la proposta no va prosperar per falta de suport polític dins i fora del govern de Sabaté.

4 comentaris:

  1. el Sr. Franquet amb drets privats sobre la pilastra?

    Algú em sembla que s'ha begut l'enteniment o alguna altra cosa amb grau enòlic.

    Franquet amb drets sobre el pont. El Sr. Fabra, durant molt de temps es va dir que tenia drets de trànsit ferroviari de mercaderies per damunt del pont del tren.

    Però és que aquesta gent són d'un altre planeta i es sotmeten a lleis extraterrestres?

    Quines barbaritats!!!!

    ResponElimina
  2. Molt bon exemple del que era l'anterior govern tortosí, molt de projecte, molt de fum a la premsa i després ninguna realitat ni ninguna execució.
    Així ens va anar a Tortosa durant 8 anys i així els va anar a les eleccions municipals tot i que hi ha gent que encara no ha pait del tot els resultats.

    ResponElimina
  3. I?
    Sabaté que ven ara?
    Desídia històrica d'un professor d'història?
    Bel li ha tornat la foscor d'aquelles intencions enterrades?
    Si estava llavors d'acord, i ara?
    La meva pròstata no aguantarà!
    .......
    I Franquet?
    Xeics, si drets te, com és que al 66 no va dir res son pare? Ell era molt menut, però son pare no.
    Mareee, si n'aprendrem de coses! Em consta que el Pont de la Cinta era privat. Es sap qui eren tots els propietaris?
    No m'importaria pagar-li amb totes les pessetes que tinc, un pot, si calgues lo "duro de plata" que em deuen.
    Tampoc he "averiguat" si es certa la llegenda de que va cremar les "casilles" de consums en una nit de borratxera amb els amics o aquesta llegenda urbana es refereix a la construcció dels accessos al pont de l'estat com esmentes en el teu post http://lamarfanta.blogspot.com/2010/04/tortosa-oblida-teodor-gonzalez-en-els.html
    Gràcies d'anticipat

    ResponElimina
  4. Aquesta portada es va publicar el Dia dels Innocents?perquè xeics, això és lo que sembla...entre lo projecte del Calatrava i los drets del Sr. Franquet (un pintoresc personatge, per cert) és una mica surrealista tot plegat...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta