11 de novembre del 2010

[Tribuna] 'Massa casualitats amb el monument', article de Meritxell Roigé

El passat dilluns el Ple de l’Ajuntament de Tortosa va acordar per majoria rebutjar una moció popular que demanava enretirar el monument a la batalla de l’Ebre, canviar el nom a l’institut Joaquim Bau i també al barri 13 de Gener. Aquesta és la tercera vegada en només tres anys que el consistori desestima aquesta proposta i perdo el compte de totes les votacions similars que hi ha hagut en els últims trenta anys, amb l’excepció dels mandats amb alcaldia d’ICV i del PSC (1999-2003 i 2003-2007), durant els quals ningú ha pensat en presentar cap moció d’aquest tipus. D’entrada, vull fer palès el meu respecte per les 857 persones que han signat la moció presentada pel Casal Popular Panxampla.

Ara bé, una altra cosa és l’oportunitat i el moment en què es presenta la moció. A només 72 hores de l’inici de la campanya per a les eleccions al Parlament de Catalunya. De fet, en tot aquest procés hi ha hagut moltes casualitats i coincidències que fan malpensar i que apunten a què els signants de la moció, la majoria dels quals considera legítimament que cal enretirar el monument, han estat utilitzats barroerament pel PSC i per ICV. Però d’això en parlaré més endavant.

Abans que res vull fer algunes consideracions. En primer lloc vull assenyalar que el monument a la batalla de l’Ebre no representa un problema per a la majoria de gent de Tortosa. Efectivament aquest és un monòlit erigit en homenatge al dictador Franco l’any 1966, que ha perviscut 9 anys en dictadura i 35 en democràcia. Mort el general i assolida la democràcia, l’Ajuntament de Tortosa va treure del monument els elements més representatius de la dictadura, com el víctor, l’ensenya personal de Franco. Ha hagut de ser aquest govern, amb Ferran Bel d’alcalde, qui ha retirat les inscripcions de banda i banda de riu, que també podien resultar ofensives. Avui, el monument a la batalla de l’Ebre és un element més del patrimoni històric tortosí, despullat de qualsevol connotació feixista, i que ens ha de servir per explicar als nostres fills quina és la nostra història i com els nostres avantpassats han hagut de lluitar per assolir la democràcia. Però és que, a més, després de 44 anys, el monument en qüestió està totalment integrat en el paisatge urbà de Tortosa.

Dit això, vull recordar que aquest monument continua en el seu lloc perquè així ho hem volgut la majoria de tortosins i, conseqüentment, tots els governs municipals haguts des de la instauració de la democràcia. Fins i tot el PSC i ICV, que aquest dilluns s’afanyaven a recolzar una moció per eliminar el monument, van acordar durant l’anterior mandat, essent encara alcalde Joan Sabaté, protegir-lo i mantenir-lo, d’acord el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) aprovat a la primavera de 2007, i que poc després va validar el govern tripartit. Concretament el van protegir com a Bé Integrant del Patrimoni Cultural Català (BIPCC), que no és poca cosa. La gran contradicció és que l’ex-alcalde socialista Joan Sabaté, aposti per blindar el monument i poc després, quan ja no detenta l’alcaldia, s’apunti a totes les mocions per enderrocar-lo. En què quedem?

Les circumstàncies estranyes que envolten la presentació d’aquesta moció no s’acaben aquí. El conseller d’Interior, Joan Saura, va presentar-se a Tortosa demanant la retirada del monument, i oferint ajuda econòmica, coincidint en el temps amb la presentació de la iniciativa popular. Però encara és hora que el senyor Saura s’adreci a l’Ajuntament per proposar-ho. Ni tan sols li va esmentar a l’alcalde en un acte al qual van coincidir hores després. D’això se’n diu, ras i curt, electoralisme.

Per cert, un apunt que aporta molta informació sobre el suport ciutadà a la retirada del monument. L’única formació que portava al programa electoral de les eleccions locals de 2007 l’eliminació del monòlit era ICV, i va obtenir 1 regidor de 21 possibles. On és el clamor ciutadà llavors?

La moció rebutjada en el Ple municipal de dilluns passat també plantejava el canvi de nom de l’institut de batxillerat Joaquim Bau, amb l’argument que evoca el nom d’una persona que va estar vinculada al franquisme. El que no s’entén, entre altres coses, és que aquesta petició s’adreci a l’Ajuntament i no a la Generalitat, que és qui té la competència per adoptar una decisió d’aquest calat. Vull recordar, per cert, que Joaquim Bau té encara carrers dedicats a molts municipis de l’Estat, entre els quals Madrid, on els diferents ajuntaments que han governat, de tots els colors, han optat per mantenir.

Finalment, la moció proposava el canvi de nom del barri del 13 de gener pel de Grup el Temple. I aquí ens trobem amb una situació que jo crec que reflecteix molt bé la importància que els ciutadans de Tortosa li donen a totes aquestes qüestions. Resulta que, tal i com va revelar la setmana passada l’alcalde de Tortosa, el 9 de febrer de 1981 l’Ajuntament de Tortosa, essent alcalde Vicent Beguer, va aprovar en sessió plenària el canvi de nom que aquest dilluns passat, 29 anys més tard, es continuava reclamant. Què ha passat en tot aquest temps? Doncs que a tots plegats ens falla la memòria històrica. I que si en tot aquest temps ningú se n’ha recordat i ningú ha reclamat el canvi, haurem d’arribar a la conclusió que molt important per als tortosins, aquest tema no ho ha estat.

Vull acabar aquest article deixant constància, novament, del meu respecte a la proposta legítima de totes les persones que han manifestat la seva voluntat de retirar el monument del riu. Però també vull fer notar que, arribats en aquest punt, podem constatar que a la majoria de tortosins i tortosines aquesta qüestió no ens treu la son.

Meritxell Roigé i Pedrola
és tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Tortosa i candidata a les eleccions al Parlament per CiU

18 comentaris:

  1. Crec que el millor que podria fer l'ajuntament de Tortosa és passar pagina i rapid, han fet el que han fet, pero si fos ells ja no en parlaria més perque no convencen .."... despullat de qualsevol connotació feixista, i que ens ha de servir per explicar als nostres fills quina és la nostra història..."
    L'aguila, la creu, i el soldat son simbols de pau i harmonia (o de la republica)?

    L'obra en si, cada atom d'ell, està fet en honor a la victoria de Franco i sempre significarà aixo encara que només li quedi un boson!

    Més val que l'historia s'ensenyi a l'escola o als museus (lloc on enviaré aquesta obra), ja que l'unic que m'ensenya a mi és que 35 anys més tard encara tenim por de canviar el legat d'un dictador.

    Si anem a parlar de Joaquin Bau, m'importa un rave que en pensen a Madrid
    .... i el motiu perque no ens hem adonat del canvi del barri 13/Grup Temple en 29 anys no pot ser mai la culpa de la ciutadania, sino dels respectes consistoris incompetents que han passat per l'ajuntament.

    ResponElimina
  2. L'article de la tinent d'alcalde de l'ajuntament de Tortosa, es un intent mes de justificar lo injustificable e intentaré argumentar per que:

    Si algú fa electoralisme son ells els de Conveniència i Unió(CiU), quin interes podem tindre una comissió ciutadana que no es presenta a l'eleccions de fer electoralisme i mes si tenim en compte que qui va promoure l'iniciativa ha sigut el Casal Popular Panxampla que res te a veure ni en el tripartit ni en res electoral i ella ho sap.
    Sobre el monument, quin oportunisme i demagògia per una banda ara reconeix que es un monument franquista, però com que fa 44 any que est, ja forma part del paisatge de la ciutat, menys mal que no es l'estàtua eqüestre de Franco o la esvàstica alemanya, per que si no qui se creuria l'argument.
    Com es pot veure en tot l'article no es no mes que un atac a ICV i PSC (no se per que no diu res de ERC, es per que forma part de govern o per que se deixen la porta oberta per possibles pactes futurs?), i diuen que els promotors de la moció fan electoralisme.
    Clama el cel l'argument sobre BAU, quan diu que també existeixen altres poblacions en carrers en el seu nom, això es un argument?, demagogia si però no es cap argument o tenim de fer les coses quan els altres les tinguem fetes. Quins dirigents de futur ?
    Per últim el tema “13 de gener” en aquest ens concentra tot el sentit del seu vot en contra, d'entrada acusa a tots de no tindre memòria històrica... i acaba dient que aquest fet demostra el poc interes dels ciutadans en aquets temes, es a dir com els ciutadans no diuen res de moltes qüestions, nosaltres que son els polítics no fem ni proposem res per canviar les coses, enhorabona una vegada mes per lucidesa política...
    Hi torna a fer constar que la majoria de tortosines i tortosins no estan per la retirada de la simbologia franquista de la ciutat, com ho sap, ha realitzat cap enquesta, lo que es cert es que 857 ciutadans/es de Tortosa (signatures validades de les mes de 2000 que es van presentar) si que estan per la retirada lo que ella diu son no mes percepcions interessades.

    HEU PERDUT UNA OPORTUNITAT HISTORICA I NO HABEU SOLUCIONAT EL PROBLEMA , QUE CONTINUA EXISTIN, PER AIXO FINS LA PROPERA.

    ResponElimina
  3. Vagi per endavant que, l'enfronament que ha produït el debat sobre la retirada del monument feixista no m'agradat i em preocupa, una cosa és la passió del debat i l'altra la constatació d'un enrocament barroer en posicions indefensables des de tots els punts de vista. Articles com els de Sancho i Roigé publicats en aquest blog fan encendre totes les llums d'alarma i ens alerta sobre l'estat de salut d'una democràcia encara jove, feble i amenaçada.

    El monument del riu és un vestigi del feixisme més cruent i sanguinari del s.XX, erigit a major glòria del dictador. Tot i els intents per netejar-lo de significació, aquests han estat insuficients perquè no han entomat el problema per tal de donar-li solució definitva, solució que probablement passaria per la retirada i museització del mateix. Si en el seu dia va estar un error protegir-lo i conservar-lo en la seva ubicació, l'error de la dreta el dilluns al plenari encara ha estat més flagrant.

    Que en més de trenta de democràcia Tortosa no hagi disposat d'una majoria política capaç de retirar-lo parla molt clar de la societat civil tortosina, o almenys d'una majoria aferrada al passat que no deixa de venerar al dictador i al seu prohom més eminent.

    Segurament, la campanya electoral que s'inicia d'aquí a uns moments ho ha contaminat tot un cop més però, si que m'agradaria fer una última reflexió per a la candidata del "canvi" autora de l'article. La Sra. Roigé té tots els números per a ser diputada després del 28 de novembre, que sàpigue que l'any 76, un cop es va decidir que l'antic arsenal de la Ciutadella havia de ser la seu del futur Parlament de Catalunya, en entrar-hi es va trobar la sala de l'hemicicle tapiada. En estimbar el mur només hi havia els antics escons polsosos, filtracions d'aigua i una gran teranyina que presidia la sala. Les autoritats franquistes havien ordenat després d'entrar a Barcelona que es tapiés l'hemicicle del Parlament per tal d'escenificar la repressió a Catalunya. Eren els mateixos que van manar construir el monument feixista a Tortosa.

    Abans de prendre possessió i trepitjar l'hemicicle Sra. Roigé, demani perdó.

    ResponElimina
  4. Brian, Madrid te la porta fluixa, a mi tambe! Pero crec que ha quedat prou clar a l'article... el nom de l'institut es competencia de la Generalitat, no de l'Ajuntament.
    Com a ex-alumna de l'institut també afegire, que per molt de nom que es vulgui canviar, el Bau sempre sera el Bau, i ja li poden posar IES Tortosa, IES lo que sigue, que sempre serà el Bau (ens agradi el nom o no).

    I este mal de cap pel 13 de gener a que be? el que es podria fer, es deixar-nos de tonteries de noms franquistes, i pegar un cop d'ull per aquest barri per veure si necessiten equipaments (un pont per creuar la carretera, per exemple); que pel que sembla ser la gent d'aquest barri fa anys que ho demana i no s'ha fet res.

    En resum, monuments franquistes, noms feixistes... tot plegat un oportunisme del Psc per fer campanya electoral.

    Vinga bona nit i bona hora.

    ResponElimina
  5. És prou coneguda la preparació universitària de la Sra. Roige, però, és prou coneguda la seva tossuderia en mantenir i defensar posicions anacròniques i ridícules, de la mateixa manera, algunes de les seves asseveracions fan repensar seriosament sobre la teòricament esplèndida entesa entre la universitat i la intel·ligència.

    Per lo vist, la integració en el paisatge urbà el determina la quantitat d'anys que fa que esta el monument allí on es, no altres raons d'ordre estètic o arquitectònic, perquè la fisonomia de l'entorn, que jo sàpiga en aquest 44 anys ha canviat ben poc. Ningú no es pot atribuir que el monument a la batalla de l’Ebre no representa "un problema per a la majoria de gent de Tortosa" com ja va dir el seu cap i alcalde, Ferran Bel, és tant gratuït com dir que la majoria de tortosins volen que es retire. Això ningú ho sap. Se sap els que han signat una petició i els que l'han votat, a favor i en contra. Torna a insistir quan diu: " vull recordar que aquest monument continua en el seu lloc perquè així ho hem volgut la majoria de tortosins" Vostè està segura d'això? Que el resultat sigui legitim i democràtic no vol dir què, a) els 11 regidors representen a "la majoria de tortosins" i b) atès que la no retirada del monument no estava al programa electoral de cap dels dos partit favorables a la conservació ( conservadors ), inclús el vot d'aquests és discutible que represente als seus respectius electors ( al menys en el cas de CIU, m'agradaria pensar que així és ). Per tant, no s'atribueixi cap majoria.

    Per cert, Sra, Roigé, malgrat la declaració de Bé Integrant del Patrimoni Cultural Català, això invalida cap decisió referent a l'actuació sobre ell?. No deu ser casualitat que no ho esgrimeixi com argument per a la seva conservació. Vostè pot assegurar solemnement que el monument esta blindat de per vida per aquesta catalogació?.

    És obvi que per a qualsevol persona de Tortosa el problema que més li pot afectar i és l'atur o una malaltia, si parlem en lo personal, però el que no es pot és amagar-se darrera d'aquesta demagògia ( habitual, per altra part ) per no fer el que cal ( ara no toca ). Perquè vol que li digui una cosa? Potser si que és cert, inclús, ves a saber el que passaria en una referèndum, però hi ha coses que clamen al cel, son de dignitat i justícia i no cal consultar. Com quan es va canviar ( CIU també ) l'Vdda. del Generalísimo per la Generalitat. Vostè és jove, però ja li dic jo, si s'hagués consultat potser encara diríem Generalísimo.
    Segurament, que com en el cas del monument, i tal com vostè de manera insistent i populista acaba l'article:
    "vull fer notar que, arribats en aquest punt, podem constatar que a la majoria de tortosins i tortosines aquesta qüestió no ens treu la son", tampoc el canvi de nom de l'Avinguda els treu el son. És més, potser fins i tot la dictadura no els treia el son.

    Tantes carreres per això.

    ResponElimina
  6. "Mannncannta" la capacitat dels polítics per justificar lo injustificable.
    Però quan intenten justificar lo que no creuen, arriba a ser kafkiana la situació.

    Estos han votat una cosa que no creuen, hi ho han fet per dos motius, pels vots que creuen que poden treure al PP tortosi quasi desmantelat i, evidenment, per no acceptar la proposta d'un col.lectiu que consideren "lo peor" .

    Però tranquils que el temps passa molt ràpid i quan políticament puguen treure redit, sortirà algun col.lectiu "de moral intatxable" que proposarà el mateix,
    Llavors tots es ficaran d'acord i es penjaran totes les medalles.

    ResponElimina
  7. També vaig anar a l'institut de Tortosa, i mai va ser el Bau, era l'insti i els altres eren, la maestria, seminari i teresianes.

    I la plaça, la plaça de l'estadi

    ResponElimina
  8. tinc entes que alguns profesors, que si que saben el que va ser el franquisme, tampoc ho han dit mai "institut del Bau".

    ResponElimina
  9. Quan era molt jovenet, i lo català no era més que allò que es parlava, de les obres que emprava a la Biblioteca del carrer de la Rosa unes de les que més em van agradar van ser les comèdies d'un senyor amb barbes llargues anomenat Ramón del Valle Inclán. Dels petits llibres de butxaca dels "Clàssics" de la Editorial Austral, títols com "Las Divinas Palabras", "Luces de Bohemia", i altres, m'introduïen en el mon de l'esperpent.
    Als disset anys, ja a Barcelona estudiant, vaig poder veure, a càrrec d'un grup afeccionat ple de tortosins de nom ara venerat, el primer Valle Inclàn, "Los amores de don Perlimplín con Belisa en su Jardín".
    Com comprendreu, m'heu fet recordar aquells esperpents d'una època en que qualsevol descar al regim era apagat ràpidament.
    Vull agrair-vos aquells records.
    Però, sempre hi ha un però, altres imatges més dures coexistien amb aquells poques diversions. Com aquesta.
    Atentament a tots.

    ResponElimina
  10. Comences acusant d’electoralistes i acabes parlant de respecte; a ningú no li treu la son però escrius un article en un dia que altres feines deus tenir i l’alcalde actualitza el seu bloc 3 anys i mig després del seu darrer bloc. Totes les afirmacions tenen una lògica dubtosa...

    Per acabar acusant d’electoralistes gent que sap del cert que no tenen cap vinculació partidista... crec que no era necessari anar a estudiar polítiques a la Pompeu. Em sembla insultant el nivell del debat i argumentació que esteu tenint, la barroeria i el to.

    Sap la regidora, l’alcalde i pràcticament tothom que qui ha fet la iniciativa no ha tingut ni té simpaties cap al tripartit, que en nombroses ocasions s’han denunciat les seues polítiques (mossos, transvasaments...) i, encara menys, interessos electorals. Llavors perquè es continua mentint i fent demagògia? No teniu altres arguments? Deixeu estar tranquil l’electoralisme que d’això en sabeu als partits – de fet, sovint sembla l’única activitat – altra gent no estem en aquesta òrbita i els estudis que teniu us haurien de servir per a entendre societats complexes i maneres de fer o interessos que s’escapen de la vostra lògica quadriculada. Per estrany que sigui, a Tortosa pot haver-hi ciutadans que honestament han presentat una moció per a retirar la simbologia franquista, sense més històries...

    Hi ha hagut una iniciativa ciutadana i s’ha respost sense el respecte i els arguments que es mereixen, podeu llegir-ho i comparar-ho a www.quinacapital.blogspot.com i els articles i declaracions fetes pels respectius portaveus.

    No m’agrada el resultat, però a dia d’avui el que em resulta ofensiva es l’actitud: intenten justificar la seua decisió desacreditant la feina de qui ha presentat la iniciativa. Crec que CiU està sent víctima d’ella mateixa i no pas de tàctiques electoralistes, mireu als articles i declaracions.... S’entossudeixen en assumir una actitud victimista i culpar els demés.

    Au, ara mireu de convèncer-nos per a que us votem i deixeu de per el pena.

    ResponElimina
  11. Joaquim Vilagrassa
    El monument franquista

    Publicat en 1:14 sota General

    És l’alçat al mig del riu, al mig de Tortosa, al mig de les Terres de l’Ebre. Per a bé o per a mal —o ni per ni una cosa ni l’altra— forma part del paisatge, del riu i de Tortosa. És cert, l’aguilot, aquella gallina agressiva que el presideix, en cara de pocs amics, ensenyant les seves esmolades ungles, no fa gràcia. Fins i tot, mirada de fit a fit, fa por. Tot i així, recordar els caiguts és habitual en els monuments a les batalles, però aquest, havent-lo fet qui el va fer, i havent-lo posat qui el va posar, és evident que només representa a una part dels caiguts o, si més no, els perdedors no només no s’hi senten representats, sinó que a més amés, el monument els ofèn. Els que som fills, nets o nebots dels que van patir les atrocitats d’aquella guerra ho sabem i, el monument, no ens cau bé.

    També és veritat que si es destrueixen tots els símbols d’aquella barbàrie correm el perill de que les generacions venidores no les coneguin amb profunditat i acabin sent ignorades —les barbàries, clar—. Així, doncs, potser caldria deixar-ne constància, com a fet històric a estudiar i recordar, en lloc discret, com a punt d’interpretació, i ja no com a monument a ningú ni a res. El vol d’una coloma de la pau, que ens representi a tots, li faria bé al riu, a Tortosa i a les Terres de l’Ebre i, segurament també, a la memòria històrica.

    Tot i així, el govern de l’ajuntament de Tortosa ha fet bé en no prendre, ara, cap decisió, respecte d’una moció popular, votada favorablement pels partits que es diuen d’esquerres. Som en campanya electoral i, temes tan transcendentals, que afecten tantes sensibilitats, són una frivolitat posar-los a la safata de l’opinió pública per crispar i envinagrar una campanya en la que predominen temes de supervivència social —atur, economia, immigració, delinqüència, etc.—, i més, quan ho defensen partits que han governat anteriorment l’ajuntament de Tortosa i, aleshores, no van prendre aquesta decisió.

    No fotem!! Els ciutadans no som tan imbècils com els polítics es pensen. Això és un tema de consens que s’ha de saber cuinar amb plats freds fora de campanyes electorals.

    És vella la mala costum d’usar temes sensibles com a arma llancívola en contra de… però encara s’usa.

    ResponElimina
  12. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  13. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  14. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  15. Gadaffi, t'asseguro que usualment, gairebé sense que mon donessem compte, mos estem carregant, aquí a Tortosa, un munt de coses -però un munt- que les generacions que vindran ja no podran conéixer. La meua pregunta és, per què l'únic element "patrimonial" que compta amb un status d'intocable per part de les autoritats d'este poble (ja no me dóna la gana parlar de ciutat)és lo legat franquista?

    ResponElimina
  16. A l'article diu que el monument ens hauria de servir per ensenyar quina es la nostra historia.

    Si ja està allì des de fa 44 anys, 35 sense Franco, em podeu explicar quins resultats ha donat aquests 44/35 anys d'"ensenyança"?
    Algun profesor d'historia pot evaluar com ens ajuda o ens ha ajudat a saber la nostra historia?
    Si molta gent jove no sap ni que representa el monument mateix, i molt menys el que va passar en aquestes terres fa 75 anys.

    L'historia s'ha d'ensenyar, trobo jo, a les escoles, a la familia, als museus, pero no a traves d'aquesta monstruositat clavat a l'Ebre sense pena ni gloria ...

    ResponElimina
  17. Són patètics. Com es poden dir tantes mentides, com es pot fer tanta demagògia, com es pot faltar tant a la veritat amb tant poc text?
    Pq no es torna a posar el vitrall amb l'àguila franquista a l'ajuntament pq segur q encara hi ha edificis a l'Estat q encara en tenen?

    ResponElimina
  18. Estos polítics un cobards!!!!!Si en totes les de la llei,però collons sr Sabaté i ICV "Rucs" totals mira que no tombarlo ells¿¿
    Xiquets només m'hon recordem de allò que volem a mi els anys no me s'obliden,la dreta no fa res però l'esquerra tampoc ho va fer.
    Fins tot lo va protegir !!

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta