24 de desembre del 2010

Mobilització a Tortosa per defensar el català a l'escola i al carrer

L'estocada al model d'immersió lingüística de Catalunya que suposen les tres sentències del Tribunal Suprem, tot instant la Generalitat a considerar el castellà llengua vehicular de l'ensenyament junt amb el català, han desfermat ràpides mobilitzacions de la societat civil. A Tortosa, la concentració va tenir lloc ahir a la plaça d'Espanya, convocada pel casal popular Panxampla. L'encarregat de llegir el manifest va ser l'estudiós de la llengua Joan Beltran, autor de diverses obres sobre el català de l'Ebre i del Maestrat. Un centenar de persones amb senyeres i estelades es van aplegar al voltant d'una pancarta en què es llegia el lema Contra les imposicions espanyolistes: defensem el català a les aules i al carrer. A més d'activistes del casal Panxampla i d'Òmnium Cultural, hi havia professors i directors d'escoles; escriptors com Emigdi Subirats i Jesús Tibau; el coordinador d'UP a l'Ebre, Joan Montesó; l'alcalde de Roquetes, Francesc Gas; el candidat d'ERC a l'alcaldia tortosina, Josep Felip Monclús, i el portaveu d'ICV a Tortosa, Jaume Forcadell. [Podeu veure més fotografies a Twitpic]


El tema al diari El Punt:
-Mobilitzacions al Camp i l'Ebre per defensar el català a l'escola i al carrer

22 comentaris:

  1. També hi havíen nombrosos representatnts de Solidaritat per la Independència. A vore Gustau si mos saps localitzar quan mos trobes, un periodista estes coses les hauría de saber i ara ja tenim representació parlamentaria com per a que mos puguesseu visualitzar davant de la gent.

    ResponElimina
  2. Núria, a tu te vaig identificar com a Òmnium, i així figura a la notícia. Ja sé que també ets de Solidaritat, ara, però no vaig veure o no vaig reconèixer a cap càrrec electe ni a cap diputat del teu partit, en la protesta d'ahir a Tortosa.

    ResponElimina
  3. Per fi el Tribunal Suprem es pronuncia sobre el tema. I és una molt bona notícia al respecte. Avui en dia a llocs com les Terres de l’Ebre, el castellà passa desapercebut, pregunteu-li als xavals que acaben la primària quin nivell de llengua castellana tenen? Jo vaig tindre la sort de que les meves dos avies són castellanoparlants i puc expressar-me amb fluides amb la llengua de Cervantes. No puc dir el mateix de molts amics meus que amb 21 anys encara els hi costa lligar les paraules en castellà sense que s’escapi el català sense voler.

    Tot i així, cadascú es pot manifestar pel que cregui convenient, però mirant cap al futur i pensant en els nostres fills, potser seria millor començar a ensenyar l’anglès a un nivell més avançat. Perquè segur que aquests dirigents el parlen molt bé el català, el castellà m’agradaria sentir-los però i l’anglès? Podrien Núria, Monclús i Emigdi explicar-li la “nefasta” política d’immersió lingüística de Catalunya als estudiosos escocesos, britànics, americans (del nord). Però que he de dir...Si ni Rajoy ni Zetaparo el saben parlar, almenys l’Aznar parlava català en la intimitat.

    ResponElimina
  4. Jo el vaig adependre, el castellà, en lo temps del Paco Pantanos. No hi havia res més. I si vols la llista dels reis gods també te la puc esmentar: Ataulfo,Eurico, Siquerrico... Wamba i Don Rodrigo!
    Quins temps aquells on parlar en català era obligat, per a tots, fer-ho en l'intimitat!
    Eic!
    Salut a tots!

    ResponElimina
  5. Gutijaume, com t'ho podria dir?

    El català és l'idioma propi de Catalunya.

    Els qui van en contra d'aquesta màxima i les seves lògiques conseqüències de resistència, saben perfectament que aquest, l'idioma, en un mon cada cop més globalitzat, és el tret FONAMENTAL que ens caracteritza i ens fa diferents. El dia que a Catalunya tothom parli en castellà, ara "perseguit", però paradoxalment avançant en el seu us ordinari i al carrer ( parlo en general, no a les nostres terres ) llavors s'acabat la identitat pròpia, per molts drets històrics i tot el que vulgueu.
    I això se saps perfectament, i hi ha milions de persones a Espanya que encara no entenen per que parlem en català a casa nostra, si no és per emprenyar.

    ResponElimina
  6. Gutijaume, no te'n vaigues per les rames, home. Aquí ningú i quan dic ningú vull dir NINGÚ, et pot dir que en acabar l'ensenyament obligatori hi hagi alumnes q no se sàpiguen expresar en castellà. Qualsevol enquesta de l'Idescat et diu i et dirà q els catalanoparlants són bilingües, com a poc. Però, i de castellanoparlants? no tots són bilingües, el % és molt baix però allí està la dada. Llavors, a què estem jugant? Ara que tu parles tant d'economia i bla, bla, bla,...qui pagarà esta doble línia d'ensenyament? Aznar? Rouco Varela? Intereconomía? Mira al País Valencià on està lo teu amic Camps. Diuen que la doble línia és insostenible economicament però saps què li passarà a aprtir del curs q ve? Que els 100.000 alumnes q cada any es queden sense ensenyament en català al PV, agarrant-se a la sentència del Tribunal Suprem, ara ho podran fer-ho. 100.000 famílies cada any des de en fa dècades demanant-ho al PSOE i al PP...i res. Ara n'arriben 7 a Catalunya i sentència q t'arreo. En quin país vivim? A l'Imperio dinde nunca se pone el sol?

    ResponElimina
  7. Quines tonteries dius guti,tens amics que lis costa lligar paraules en castella,i en catala que? No hi han catalans que no se saben expresar-se en catala? Segur que en coneixes molts mes,pero clar,al reves no te importancia.
    Estima molt mes catalunya m'amare,que tu.

    ResponElimina
  8. Les coses són com són, ja podeu dir missa, i a la joventut d’avui en dia li costa moltíssim expressar-se en castellà, això no meu podeu negar sinó feu la proba, les carències són enormes. En canvi Ignorant, no conec ningú amb dificultats a l’hora de parlar el català (estic parlant de les nostres terres) ja que a l’escola l’ensenyen molt bé, com l’himne del Barça.

    A veure si us adoneu que no hi ha una sola forma d’estimar Catalunya, no sol existeix la vostra forma d’estimar-s’hi la terra, que no sou ni els primers ni els més bonics encara que us ho tingueu més que cregut.

    ResponElimina
  9. Si que hi ha gent en dificultats,mes que en castella,de fet tots sabem parlar castella,pero no tots catala.
    Clar que tu domines a la perfeccio tots dos idiomes,cosa que jo no puc dir lo mateix,pero dels dos idiomes,lo que domino mes escrivint es lo castella,perque te menos histories,pero parlant,lo catala o tortosi o xarnego,com vulgues dir, que es la megua llengua,desde que se parlar.
    No tentenc,perque crec que ningu esta ficant pals a les rodes al castella com per que te fiques aixi,de fet lo catala esta en un segon terme en molts sectors i en altres sectors no existix.
    Al cap i a la fi l'idioma es per poder-mos comunicar,i fins que mori,jo parlare tortosi,tat que m'antens?

    ResponElimina
  10. Gustau,
    de càrrecs electes de Solidaritat, al menys n'hi havien tres. A vore si mos anem ficant les piles.

    ResponElimina
  11. Carrecs electes de SI elegits baix aquestes sigles? Ens podries dir quines persones? Que vols dir, que hi havien 3 dels quatre diputats al parlament? O és que tu et consideres un càrrec electe?

    ResponElimina
  12. Gutijaume, No es pots ser tant cínic. El problema, el català, no el té a les TTE. De moment.
    Jo he estudiat en castellà a l'escola i tenia ( ara crec que no ) amb el castellà les mateixes dificultats que pot tindre qualsevol jove d'avui acabada l'ensenyança obligatòria. Llavors, d'on pot vindre la raó de saber més o menys bé un idioma?
    No soc especialista, però, per mi, excepte professionals o especialment interessats, és difícil dominar dues llengües amb el mateix grau d'excel·lència. Quina es sol dominar més ? generalment, la materna, suposo. Passa que si la materna es la castellana i la que es domina menys la catalana, llavors cap problema. És això? En qualsevol cas, no pateixis, Gutijaume, tu deies que el castellà el saps bé degut a que les teues iaies eren castellanoparlants, pos bé, de iaies castellanoparlants a Catalunya n'hi han a milers, i teles, i diaris, i revistes, i cines, i ràdios i cançons, i, i, i...... Llavors, a Catalunya, ( en el seu conjunt, no a les TTE -190.000 ànimes- ), si no es mima i prima L'IDIOMA PROPI, ningú ho farà des de fora, més bé el contrari.
    Una cosa si que em d'acceptar, i si cal assumir, de la mereixa manera que abans podíem expressar-nos amb certa dificultat en castellà, ortogràficament l'escrivíem més bé que el català ( de fet el català ni l'escrivíem, no sabíem com ), ara, pot passar el contrari, escriure millor en català i no tindre suficient nivell quant a l'escriptura del castellà. I cap qui pense que, a nivell practic, això pot ser perjudicial. Ara, això potser s'arreglaria amb alguna hora més d'ensenyança de l'idioma castellà, què és diferent de ensenyar en castellà.
    En qualsevol cas, i potser contradient-me una mica jo mateix, mira que el problema de no saber prou el castellà no sigui un problema també del català i del nivell general ( informe PISA ). Sovint s'ens recorda ( aquí, clar, a fora no interessa ) que els xiquets que surten de primaria aquí, ho fan, si fa o no fa, amb el mateix grau de coneixement que els de Valladolid.

    ResponElimina
  13. Totalment d'acort,ho has clavat.

    ResponElimina
  14. Tranquil Guti, que la sentència del Suprem, gràcies als nostres governants que com a mínim tenen clara la defensa de Catalunya, diuen que no l'aplicaran, i que no obliga a canviar cap llei, ni perilla l'immersió lingüística. L'únic que canvia es que els 4 pares amargats (4 literalment) tindran dret a rebre l'informació de l'escola en castellà, es veu que el català els produeix urticaria, com a bons espanyols.
    La teva Espanya, per a desgràcia dels que penseu com tu, monolingüe, una, grande i indissoluble ja no tornarà.
    Les vostres mentides ja no colen aquí, no existeix cap nen que no sàpiga parlar castellà, cosa que si passa amb el català, però com l'idioma de l'imperi és el castellà, pos au! El vostre auto-odi l'haureu de canalitzar d'una altra manera.

    ResponElimina
  15. I tant Agustí, si està clar que últimament això de respectar a les minories ja no us interessa massa...los quatre pares amargats, los quatre taurins amargats, los quatre catòlics amargats, los quatre amargats que rotulen els seus negocis en castellà...
    M’agradaria saber quina edat teniu els que heu escrit perquè resulta curiós que coincidiu en que els nens no saben parlar el català i si el castellà. I dic que és curiós perquè la generació dels meus pares si és cert que els hi costava més l’escriure en català i alguns expressar-lo, però ara la cosa no es així, sinó més bé a l’inrevés.

    ResponElimina
  16. Gutijaume, estic més prop de la edat de tons pares que de la teua. Insisteixo, si alguna llengua s'ha de primar és la catalana, per ser més feble i pròpia. Si això comporta algun dèficit, que es corregeixi. El tema està en que per a alguns la situació d'abans els hi estava bé i a mi m'està millor la d'ara.

    ResponElimina
  17. Exacte Guti, això de no respectar les minories, hi entèn bastant Espanya, sobretot més que no respectar, el que fa es intentar exterminar-les, abans via fogueres purificadores i caudillos salvadors, i ara via sentències judicials i boicots.
    Fixa't si greu la catalanofòbia, que et posen al mateixen sac fins i tot a tu que has jurat morir per defensar la legión, els toros i el flamenco.
    Jo si fos tu, faria una reflexió sobre el partit que dones suport (tant és PP com C's)

    ResponElimina
  18. Com més decaigut està lo nacionalisme català a la mateixa Catalunya a causa de la maldestresa dels mateixos polítics nacionalistes catalans, més s'entesten a Madrid en fer-mos independentistes. Està bé això. Gràcies, Tribunal Suprem, per recordar-me que sóc català.

    ResponElimina
  19. Krupp, jo no ho hauría dit millor. Te felicito, l'has clavada

    ResponElimina
  20. Els toros,matar un plaer,quina barbaritat encara al segle XXI.

    ResponElimina
  21. Seria bo que tothom sabés diverses llengües: ampliaria els punts de vista.

    Guti, com a catalana, però, no m'avergonyeix que se'm noti l'accent quan parlo altres llengües. Prefereixo això a no saber escriure la meva pròpia.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta