1 de març del 2011

L'àguila franquista desapareix de l'antiga comissaria de Tortosa


Les noves dependències d'Acció Social, just al costat de l'edifici de l'Ajuntament de Tortosa, s'han instal·lat a l'edifici que fins fa menys de 10 anys va ser la comissaria del Cuerpo Nacional de Policía. El consistori ha aprofitat l'Escola Taller Coll de l'Alba per rehabilitar l'antiga comissaria, i els serveis d'Acció Social ja s'han traslladat al nou espai. Les obres també han servit per eliminar la claraboia amb l'escut franquista que hi havia a la comissaria, i que ha estat substituïda per una altra vidriera amb l'escut oficial de l'Ajuntament de Tortosa. La claraboia de l'antiga comissaria era una de les dues lluernes que hi havia a Tortosa amb l'àguila franquista, ja que fa uns anys també es va retirar la que hi havia al pati central de l'edifici consistorial. En canvi, segons el Cens de Simbologia Franquista de Catalunya, a Tortosa encara perdura l'escut d'Espanya flanquejat pel jou i les fletxes de Falange en una clau de volta de la catedral de Santa Maria, un medalló col·locat amb motiu de la reconstrucció del temple. Finalment, també ens trobem l'àguila franquista en el monument de la Batalla de l'Ebre.

1 comentari:

  1. Imatge ben curiosa. http://simbologia.omatech.com/simbologia/normal/72_1259_IMG_0858.JPG
    El jou i les fletxes venen d'Isabel la Catòlica i el seu matrimoni amb Fernando II, com a símbol romàntic amorós, http://www.historiarte.net/articulos/art055.html , o http://dialnet.unirioja.es/servlet/fichero_articulo?codigo=2485777&orden=0 , com també l'àguila de Patmos, símbol de l'evangelista Sant Joan, l'usa l'esmentada Isabel I. Un símbol solar present en l'apologia del general al monument del mig del riu.
    És evident, però, que el seu us falangista és el que, tan ominosament, es reflexa en la simbologia del "Movimiento".
    L'església, com a contribuïdora i recolzadora del franquisme, dubto que, ni amb Rouco ni amb el seus successors, abomine d'ell. Sempre li pesarà com una llosa o maledicció.
    Les coses al seu lloc i pensem que ara entrar a la catedral és de pagament, que suposo ve de la paraula pagà, o seguidor d'un culte no cristià, com el 70% del habitants del planeta (els cristians que no son catòlics son heretges).
    Repicarà el bisbe la clau de volta?
    O seguirà formant part de la ciutat més franquista de Catalunya?
    "¡Marchando una de gallina resabiada!"

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta