5 de març del 2011

Tortosa es fa càrrec de la gossera del Baix Ebre i treu a concurs la gestió


Després del fracàs del projecte comarcal, l'Ajuntament aprovarà dilluns el servei municipal de recollida d'animals i oferirà convenis a altres poblacions ·

El ple de l'Ajuntament ha d'aprovar aquest dilluns la creació del servei municipal de recollida d'animals abandonats de Tortosa, així com el reglament de la gossera, la gestió de la qual traurà a concurs. Uns tràmits que serviran per desbloquejar el conflicte per la gestió de la gossera del Baix Ebre, un projecte que s'arrossega des del 2006, quan els ajuntaments van decidir fer unes instal·lacions per a tota la comarca. El Consell Comarcal, que en aquell moment estava presidit per l'actual alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va construir el centre, que va ser finançat en part amb un ajut de 220.000 euros de la Generalitat. I l'Ajuntament tortosí, encara governat pel socialista Joan Sabaté, va cedir uns terrenys municipals.

Però cinc anys després, aquell projecte de tota la comarca ha fracassat perquè alguns municipis del Baix Ebre no han volgut fer-se càrrec del manteniment, pel cost econòmic que representa. “Els criteris d'alguns ajuntaments han canviat, i el Consell Comarcal no pot assumir la gestió de la gossera”, deia Bel ahir. “No volem que es malmetin les instal·lacions, així que Tortosa ha rebut el centre i ara tindrem un servei propi de recollida d'animals abandonats, amb finançament íntegrament municipal, que traurem a concurs durant tres anys”, va concloure. Segons Bel, totes les protectores podran concórrer al concurs i presentar-hi les seues ofertes i programes per afavorir l'adopció. A canvi, l'Ajuntament tortosí els preveu pagar uns 70.080 euros ca da any.

Situació irregular · De fet, la gossera comarcal del Baix Ebre feia més de dos anys que estava funcionant en la clandestinitat. Amb les instal·lacions construïdes però sense llum ni aigua, una protectora d'animals l'estava ocupant sense permís, tot tenint cura d'uns 80 gossos, i havent de fer la neteja dels espais amb garrafes d'aigua reomplides. Així, l'Associació per al Refugi i Cura dels Animals (ARCA) ja va denunciar a El Punt, l'octubre del 2010, les condicions en què havia de treballar. La gossera es va fer molt a prop de l'antiga Dacsa, l'actual magatzem de la brigada municipal de Tortosa, la qual sí que tenia aigua i llum. Per això, la protectora no entenia que no s'haguessen solucionat els problemes de subministrament, després de dos anys.

“Posarem càmeres a la porta” · L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va voler deixar clar que la nova gossera serà un servei estrictament municipal, però que “excepcionalment” es podria acordar l'ús de les instal·lacions per part d'altres ajuntaments de la comarca. Bel també va fer un altre advertiment: “Ara instal·larem càmeres, i s'identificarà les persones o els vehicles que abandonin els animals a la porta de la gossera”. ARCA, la protectora que ara ocupa les instal·lacions, ha denunciat que es troba animals lligats a la porta, i que hi ha qui els llança per dalt de les reixes. ARCA també ocupa una granja propera a la gossera, amb uns 100 gossos més.

Publicat a El Punt

Imatge: ARCA a Facebook

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta