1 d’abril del 2011

L'hospital de Tortosa es quedarà a mig gas per la tisorada del govern

L'ICS planteja estalviar-se 8,5 milions tancant dues sales d'operacions, eliminant 35 llits, paralitzant l'activitat a la tarda i aplicant una retallada general del 12,8% · L'alcalde rebutja la pèrdua de la qualitat en els serveis ·

Preocupació màxima entre el personal sanitari de l'atenció primària de les Terres de l'Ebre i de l'hospital de Tortosa Verge de la Cinta. La gerència territorial de l'Institut Català de la Salut (ICS) els va comunicar ahir al migdia, en una reunió convocada al CAP Baix Ebre de Tortosa, la necessitat de retallar totes les partides del pressupost del 2011 almenys en un 12,8%. Segons van detallar dues representants sindicals a la junta de personal, Cinta Sarroca (CATAC) i Maria del Mar Barberà (UGT), el pressupost actual és d'uns 59 milions d'euros, i la tisorada en l'àmbit hospitalari hauria de superar els 8,5 milions d'euros. També el responsable de Sanitat de CCOO a l'Ebre, Àlvar Casanova, va emetre un comunicat en què es rebutja el conjunt de les mesures proposades. [Àudio: Cinta Sarroca (CATAC) explica les mesures de xoc que ha proposat l'ICS per retallar la despesa sanitària a l'hospital Verge de la Cinta de Tortosa]

La junta de personal de l'hospital ja ha convocat per aquest matí una reunió urgent, per processar les dades, analitzar la situació, i estudiar possibles mobilitzacions “en col·laboració amb els usuaris de la sanitat”. Ahir no se'ls va lliurar cap document, però la gerència de l'ICS els va comunicar que volen aplicar les mesures de xoc a partir de l'1 de maig, i que se simplificarà l'estructura administrativa, tot unificant la gestió del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre. Així, s'estalviarien diners en personal i en suport informàtic i administratiu. “Però la retallada que més ens dol és la de personal”, va admetre Sarroca, que va advertir que ni es cobriran les baixes, ni les vacances, ni les jubilacions. De fet, ni es contractarà nou personal, ni es renovaran els treballadors eventuals que acaben el contracte el 30 de juny. “Ens han dit que, si cal, també tocaran el personal interí”, va lamentar. Els càlculs dels sindicats són que uns 60 dels 900 treballadors de l'hospital podrien anar al carrer. En canvi, consideren que la retallada de personal gairebé no tindria incidència en l'atenció primària.

D'altra banda, quant a la reducció de béns i serveis, l'1 de maig es tancarà l'àrea de consultes externes a la tarda i també una sala d'operacions; i s'eliminaran entre 30 i 35 llits dels 247 que té ara l'hospital tortosí. De fet, més endavant només funcionarien dues de les cinc sales d'operacions que té el Verge de la Cinta (l'hospital té ara una sala d'operacions d'urgències, una altra de ginecologia, i tres més). De retruc, amb aquesta mesura es busca un estalvi en material sanitari i protètic. A més, al marge de la paralització de les activitats programades a la tarda, l'ICS buscarà l'estalvi farmacèutic i de formació del personal, així com de neteja, de consum energètic, de manteniment, de bugaderia, de cuina i de seguretat. Per exemple, a l'hospital hi haurà un vigilant menys, i als centres de primària no n'hi haurà.

“Les primeres conseqüències seran la pèrdua de la qualitat del servei i l'augment de les llistes d'espera”, va afirmar Sarroca. La portaveu sindical va assenyalar que les Terres de l'Ebre no haurien de sofrir les mateixes retallades que altres llocs del país. Així, va recordar que el Verge de la Cinta és l'únic hospital públic, i que el territori no té prou clíniques ni mútues privades per concertar serveis.


Bel situa el nou hospital el 2018 · L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel (CiU), va admetre ahir que el preocupen les retallades o les “mesures de racionalització” anunciades per Salut, i que així ho ha comunicat al conseller Boris Ruiz. “No és una situació agradable, i ja vaig dir al conseller i al director dels serveis territorials de Salut que volem que el gruix dels serveis continue sent de la mateixa qualitat”, va assenyalar Bel. “El que no podem permetre és que ens baixe el conjunt dels serveis, ni que es deixen de prestar els actuals”, va insistir. L'alcalde va posar en dubte que 60 persones vagen al carrer, i va defensar la gestió del govern quan va recordar el “desgavell” que hi havia a la Generalitat “en els últims anys”. “No ho justifiquem ni ens sembla bé, però cal racionalitzar i prioritzar”, va dir. [Àudio: L'alcalde de Tortosa admet que li preocupen les retallades a l'hospital, però critica el "desgavell" d'anys anteriors]

[Àudio: Bel anuncia la propera visita del conseller Ruiz per validar el sistema de finançament del nou hospital] · D'altra banda, i tot i que puga semblar contradictori, Bel va negar que les retallades sanitàries suposen un nou obstacle per a la construcció del nou hospital de Tortosa. Segons l'alcalde, el conseller Ruiz visitarà la ciutat en pocs dies per validar el sistema de finançament del consorci d'ajuntaments que ha de costejar el projecte. “En el millor dels casos i sent realistes, estem parlant dels anys 2017 o 2018, per posar en funcionament el nou hospital; no té res a veure”, va afirmar.

Publicat a El Punt


Imatge: Hospital de Tortosa Verge de la Cinta

15 comentaris:

  1. A Anglaterra també van "racionalitzar" serveis com la neteja dels hospitals. El resultat: ara la gent de temor d'anar-hi amb 300.000 casos anuals de gent que AGAFA malalties mentre estan a l'hospital.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Methicillin-resistant_Staphylococcus_aureus

    http://www.guardian.co.uk/society/2007/jul/01/hospitals.mrsa

    ResponElimina
  2. hem pareix vergonyós que retallin serveis esencials com las sanitat o seguretat anem cap a tras en lloc de cap avant.

    ResponElimina
  3. Darrera noticia. Es tancara una planta sencera, 35 llits, amb el desplaçament a altres plantes del personal més especialitzat i els acomiadaments pertinents.
    Es dona el cas que aquesta planta és una de les que més presència te en comunicacions i ponències a congressos de l'especialitat.
    La tristor és el clima general del dia a l'hospital de Tortosa.
    Si volien "matxacar" el territori ho han aconseguit.
    Gràcies Sr Boi. Ens ha afonat una mica més del que estàvem.
    Sense més paraules, que sobren. Si les digues el diccionari es quedaria curt.
    Mas=menys.
    Tot el meu suport als febles i ploramiques sindicats de sanitat. A que espereu?

    ResponElimina
  4. No se sí és una impressió meua, però de moment, veig menys moviment dels sindicats ( sobre tot dels de sector, exemple CATAC ), ara, què quan el tema era les retallades salarials. Potser és que ara els llocs de que es parla de prescindir es d'eventuals i, per tant, en menys nivell d'afiliació ?.
    Sempre valdrà més la pena defensar un 5% propi que el lloc sencer de l'altre.
    Per altra banda, els sindicats de l'administració sempre ens venen les seves reivindicacions ( ja sigui educació, sanitat etc )com una cosa de defensa de lo public, la qualitat, l'atenció etccccccccccccc. I ara, no afectarà a tot això ?

    ResponElimina
  5. Lamentables les paraules del'alcalde De Tortosa.

    Els del seu partit li estan posant dífícil.

    I vol acontentar-mos amb un futur hospital que, segons va dir ell mateix a la campanya de les últimes eleccions al parlament, només és un dibuix en un paper!

    De tantes mentides com diuen, no s'en recorden del que diuen. Espero que els votans tingueu millor memòria.

    ResponElimina
  6. Quan Ciu va guanyar les eleccions,vaig fer un comentari lamentant los resultats (no recordo quin era lo comentari),pero la cuestio es que un altre marfantero,Guti,me va contestar que "la gent no es tonta,fill".
    Me pregunto si ara la gent que va aposta per lo sinyor Mas,esta d'acord en la penosa gestio al govern deste gran equip,de regional,clar.

    ResponElimina
  7. Vergonyos, indignant, així es com s'arreglen les coses, retallan sanitat i després l'educació pública, estes mesures anti-crisis , jo no les vull. Prefereixo rebaixar els sous dels polítics, retallar el gasto en altres coses, però el primordial, és la vivenda, la sanitat i l'educació.

    ResponElimina
  8. Que volen, els convenients? Que la gent es tingui que anar a les mútues, derivar cap a la sanitat privada, com volia el capdavanter de les mútues, jorge pugol, per el seu benefici i el dels amics. I després que toca, privatitzar l'educació clar. Més retallades de professors, o d'assistència gratuïta d'advocats, traure el torn d'ofici?
    No, rotundament no. Insurrecció pacífica, indigneu-vos. Ja n'hi ha prou de les dictadures i censures, dels governs que estan endeutats pels bancs, i tenen que fer el que mana la banca, perquè sinó, no els hi renoven les pòlisses de crèdits o el deute que tenen, que la majoria és milionari clar.

    ResponElimina
  9. Potser es aixo lo que lis fa falta a esta gent,educacio,respecte i vergonya.

    ResponElimina
  10. Rafel, tens raó.

    I espereu-voss que les tisores continúen i amb elles els escàndols.. Sabeu que el depatament d'ensenyament, davant la devallada d'alumnes a 1r d'ESO pel curs vinent (això diuen) suprimeixen una línia i no la retatllen de la concertada, no, la suprimeixen del Joaquín Bau, l'institut públic més emblemàtic de Tortosa i amb més preinscripció!

    Gustau, informa't sobre el tema, crec que hi portarà molt de marro

    ResponElimina
  11. Brian, tens tota la raó.

    Una companya infermera va treballar en un bon hospital de Londres i contava que la neteja era absolutament deficient, i en conseqüència el nombre d'infeccions.

    Ja es pots tenir el quiròfan amb la més alta tecnologia del món i el cirurgià més bo, que si no tens higiene, ets pell.

    Per sort, fins ara als hospitals catalans, això no ha estat així.

    ResponElimina
  12. Pos, si, crec que no exagero, tan les estadistiques (300.000 malalties anuals), com els anecdotes personals que he sentit ... la meva familia coneix molta gent que ha entrat per un problema menor, i han sortit (o no!) pitjors. A la decada dels 90, i 2000, es va retallar massivament, privatizant la neteja, entre altres coses. I tots els experts li donen la culpa, no es que ho dic jo.
    Mons pares flipen quan veuen el sistema, l'atencio i les installacions de salud que tenim aqui - per quant de temps?

    ResponElimina
  13. La nova recepta universal del Dr. Sancho: AJO Y AGUA

    ResponElimina
  14. La situació a l'hospital és desesperada, estem massacrant un sistema sanitaria prou eficient dintre de les seves mancances. Manda huevos que la punyalada trapera l'haigue de donar un personajillo com lo Sancho, un venut als interessos dels seus amos. La qualitat pot caure en picat, més en territoris com lo nostre allunyats dels centres de decisió. És un greu pas enrera, mentre la gent derrotada, quieta albirant un futur amb incertesa. Els sindicats no preveuen mobilitzacions ni vagues, tenim temor?mireu com es va criminalitzar als controladors, però l'hospital és un pas més en la decadència de les nostres terres (Lear, Guardiola,Indo, lo nou Hospital...) i naltros sense fer res, on era l'esperit que ens va moure a lluitar contra el transvassament?ara fa més falta que mai, o acabarem sent un territori tercermundista...Despertem!!

    ResponElimina
  15. Lo que són les coses, a l'Hospital fent mans i manigues per estalviar, amb quirofans tancats, personal despedit, plantes tancades i sobrecàrrega de personal...i lo sinyó Sancho estrenant un flamant Mercedes aquesta setmana passada. Ja sé que cadascú en los seus diners fa lo que vol, però en estos temps fa feo estes coses, més quan si ho hagués fet un del tristpartit los convenients de seguida s'h haurien tirat damunt com a feres...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta