18 de maig del 2011

Així van demanar el vot els candidats de Tortosa



En el debat electoral organitzat pel Col·legi de Periodistes a les Terres de l'Ebre, els cinc candidats a l'alcaldia de Tortosa que actualment tenen representació municipal utilitzen l'últim torn de paraula per demanar el vot. Vídeo captat a Canal 21.


59 comentaris:

  1. Contracrònica
    A destacar l'ultima paraula que es va pronunciar al debat per part dels candidats: Sabaté.

    La va pronunciar precisament el Sr. Bel, que diu que els demés estan obsessionats, i que "l'únic objectiu que tenen és que no governi la força més votada, i ell, acaba la seva intervenció, quan la petició de vot, dient que ( per a ell ) Tortosa no vol tornar a un govern del Sr. Sabaté. Per tant, podríem concloure que ell també té una obsessió, que no governi Sabaté.

    Uns detalls, al marge ( o no tant ):
    Bel va parlar de no voler un govern de retalls, pedaços etc. òbviament és referia a un govern tripartit; va polemitzar amb Monclus i va defensar la marca tripartit per als altres. Pos bé, la marca de govern dels retalls i les retallades també té amo i se'l pot atribuir ell mateix -com a membre de CIU- i no als altres.
    No sé sí Forcadell podia preveure el resultat, però, el cert és que davant l'interes d'aquest de fer publiques les despeses de campanya, ara resulta que ells ( l'esquerra "genuïna" )gastarà el doble que el PP ( dreta genuïna ).

    Amb tot, vaig trobar a faltar certa vehemència en tots els candidats. Una cosa és la correcció deguda i l'altra és jugar a no fer-se mal. Tots jugaven a la defensiva. Vaig notar a faltar alguns temes que al llarg del mandat han estat polèmics i motiu de debat i controvèrsia: Dedicacions exclusives, quanties, obres finançades per Madrid, Venda del 49 % de l'empresa d'aigües, noves piscines, escales. Sé que en 1 1/2 hora cap el que cap, però si un vol introduir el tema que més li convé, pot. Vaig veure massa guant blanc.
    Mereix comentari a part el monument del riu. És, si més no, trist, que no hi hagi cap partit que defensi amb un parell.....perquè sí i sense desfresses, la retirada del monument, si,no,si,no...inclús els teòricament més partidaris ( ICV )acaben mesclant-t'ho amb que, si no es fa, caurà per una pota que ja està perjudicada. Els altres, ( entre els més partidaris ) ho defensen però per substituir-ho per una passarel·la etc. que no sigui dit.
    Una vegada més vaig comprovar el somriure socarro i burleta del Sr. Bel davant de coses que no li agrada escoltar. Algú li hauria de dir què, encara que els focus no el deixen veure la gent, la gent si que el veu a ell.
    Crec recordar que en tres ocasions Monclus, Forcadell i Dalmau, van tractar d'alcalde a Bel, hi ha que recordar-los que, ahir, a l'escenari no n'hi havien d'alcaldes, allí, tots eren candidats; i si m'apureu, oficialment, ni tan sol a alcaldes, sinó a regidors.
    A destacar, també, l'equidistància controlada de Forcadell qui, de moment, respecte a les forces de les que reclama equidistantment, la relació és de 1-10 i 1-7. Certament, hi ha una distancia.

    ResponElimina
  2. Bona contra-crònica Jotabe!
    Un punt de vista ben exposat!
    Comparteixo algunes opinions!

    ResponElimina
  3. Bé, "ellos se lo guissan i ellos se lo comen". Ni totes les forces que es presenten estàven representades gràcies a la gran proclamada llivertat que diuen volen conseguir los periodistes a nivell nacional i per això no firmen les cròniques polítiques a la tele ni hi havia representada la meitat de la població tortosina, aquella que parix als que després mos tenen que representar. A lo millor si les dones no són dignes d'ocupar los caps de llista, ells tampoc ho són de volguer vendre-mos un altre cop la pirula cada quatre anys

    ResponElimina
  4. Per cert, al teu partit hi alguna dona de cap de llista ?

    ResponElimina
  5. Gustau, deixam aclarir una cosa. La tarde d'ahir ( dimecres ) al meu comentari sobre el debat, vaig destacar ( la primera línia ) allò de què la darrera paraula de Bel havia pronunciat era Sabaté. Segurament que ningú que no sigui lector de El Punt s'en haurà adonat, però resulta que ARA, fa uns minuts, he pogut comprovar que tu mateix a la crònica que fas al diari, també destaques aquesta curiositat. Nomes volia felicitar-me de que tots dos hàgim coincidit amb el fet, sense llegir-nos prèviament.
    És un ximpleria, si vols, però em feia gracia aclarir-ho, si més no, a tu. No et vaig "plagiar".

    ResponElimina
  6. Queda aclarit, i no t'ho he tingut en compte. El mateix contrapunt també va ser publicat aquí, però potser no el vas veure.

    ResponElimina
  7. Lo masclisme està a tots los partits polítics i a totes les ideologies. Dretes i esquerres, nacinalistes espanyols i nacionalistes catalans, antisistema i falangistes... continuo?
    Parlant del tema de la separació dels poders que ara estan reivindican des de les places de les nostres ciutats, jo els hi preguntaria als periodistes tortosins, lo perquè han decidit, ara que teníen llivertat per a fer-ho i no anaven imposats per ningú, no posar a tots los partits polícis que mos volen representar al debat. I en particular m'agradaria que em contestésses tu Gustau, ja que em consta que hi han companys i companyes teus que sí que estàven a favor de que hi estéssen tots representats. No sé si la tan reivindicada llivertat que volen los mitjans de comunicació, saltant-se la llei electoral, la reivindicació que no els fa firmar les cròniques als mitjans controlats i públics, serviria al final per a ser veritablement representativa o si al contrari passaria com en alguns altres mitjans que estan venuts a les subvencions de determinats partits, i que de llivertat ne tenen ben poca.

    ResponElimina
  8. Em sap mal dir-t'ho, Menasanch, perquè sempre em podràs dir allò de " el que esté libre de pecado...." però és que has escrit quatre vegades llivertat. Ja està bé que la reclames, però comencem per escriureu correctament, no ?

    Quant al tema de fons, potser sí, potser no.
    Ara, perquè resulta que nomes hi han dos candidatures més, però si un dia ( nomes per tocar el nassos, boicotejar etc. ) se'n presentessin una dotzena ? . Estic parlant de debats, una altra cosa son anuncies als mitjans públics, on han de tindre la lògica veu, si més no, per donar-se a conèixer.

    ResponElimina
  9. Home, crec que tots los partits mos agraden o no han de tenir dret a poder entrar en un cara a cara, per molt esperpèntics que siguen, si els han dixat presentar-se...trobo que és aplicar la llibertat d'expressió encara que no sigue lo més pràctic. En quant al masclisme, te diria que avui el poder a l'ombra a Tortosa l'estan portant les dones, mireu a la Roigé i a la Chertó (que mos ha sortit de cop i no sabem d'on)...potser siguen les successsores. I lo teu partit Núria pos tres quartos de lo mismo...també lo cap de llista és home. I si, sembla que se fiquen trabes als altres partits per poder expressar-se desde les jefatures de l'Ajuntament (a EBIN i al PSC els hi ha passat...)

    ResponElimina
  10. No hi ha res que no s'arregle en un corrector de català. Jo ni imaginar-me que el podia escriure tan correcte, incloses un munt d'errades, si no fos per ell. Aprenc cada dia i cada com me'n trobo menys al escriure. Llegir, fixant-hi també ajuda molt. Ara bé, gasto Firefox des de fa un munt d'anys, i me'n foto un fart encara corregir deixadeses que tinc. Sobre tot quan escrius ràpid.
    El masclisme, i més encara la cultura Solar, ve de fa milers d'anys. Integrar les dues cultures i valorar les capacitats de les dues, masculina i femenina, no pot ser cosa de quatre dies. Queden coses que polir, i els inconscients culturals venen de lluny. El "masclisme", però, el trobem en dones i homes. Sinó, que em caigue el llamp, que es masculí, o em trague la terra, que és femení.

    ResponElimina
  11. Els correctors no poden corregir-ho tot (almenys de moment). Per exemple, "en un corrector" hauria de ser "amb un corrector", "cada com" és "cada cop" etc. Per fer-ho haurien d'entendre el que s'està escrivint, el contexte etc. i per una màquina això és molt complicat. El dia que un ordinador passi el test de Turing, ben segur que ho faran. I els traductors i intèrprets s'hauran de buscar la vida.

    ResponElimina
  12. Bé, hai escrit llivertat a consciència. Estic llegint un epistolari molt enriquidor (Mn. Alcover Moll), i la paraula ha estat escrita amb v. Suposo que és qüestió de fonètica però m'ha fet gràcia, què voleu que vos digue...

    ResponElimina
  13. Una altra cosa, per molts partits que es presenten, lo poble no té dret a saber lo què diuen? Com arribaran les seues propostes a la gent?
    No són los mitjans de comunicació los encarregats d'establir los ponts necessaris per a que hi hague esta comunicació? Per a que tots anéssem a votar amb coneixement de causa?
    7 partits no poden estar a un debat, Gustau?

    ResponElimina
  14. Lo saberut,
    darrera d'un gran home sempre hi ha una gran dona. És això, no?
    Pos a vore si canvia i algun dia pot ser: Darrera d'una gran dona sempre hi ha un home...

    ResponElimina
  15. Potser que com no me llegeixo l'Alcover Moll abans d'esmorzar no m'expliqui prou bé...a vore, no he dit en cap moment que darrera un home hi ha una gran dona, és una mica de paranoia feminista (dit carinyosament), sino que avui en dia hi han dones a Tortosa en gran poder polític i que l'evolució natural és que arriben a liderar les seves forces polítiques. Hi han hagut dones cap de llista abans, ara recordo a la Gamundi fa anys per una llista independent i a una tal Menasanch pel Partit Republicà...

    ResponElimina
  16. De moment ja ens l'has fotut. Vols que canvii la frase però tu, de moment, canvies una "gran dona" per "un home". Ja comencem.
    Definitivament, ets feme-llista.

    Per cert, a part de fer-te gracia, és correcte no escriureu amb be ?.

    ResponElimina
  17. Lluiset meu, el primer es intencionat el segon, com és evident, ha sigut typogràfic, com aquest darrer. M'he adonat després.
    Tot no tenir ni el nivell A, ni haver rebut més de quatre classes, ni haver-lo aprés a escola, pos trobo que m'apanyo prou bé. Tot i tenir vicis i manques gramaticals que son evidents. Em passa igual en castellà. Diguem que el meu regne no és de cap terra, i, encara que m'agrada, etimològicament sobre tot, la gramàtica, la ortografia i la norma, pos mira, si cal... o no hi ha més remei, sinó pos per allí.
    Si "algo" no entens dis-m'ho i t'ho aclareixo. Serà per per ganes...., pos no.
    T'agraeixo qualsevol correcció, sempre em queda un trosset de deteriorat cervell per treure la guàrdia "japo" i fer cabre una altra norma. ;-) Tks.

    ResponElimina
  18. No pretenia corregir-te, era només un exemple del que no poden detectar els correctors. Tothom fa faltes, i qui digue el contrari menteix.

    ResponElimina
  19. I esta "evolució natural" es darwiniana? A lo millor és que la nostra evolució va a un ritme diferent de la dels mascles.
    Avuí m'he interessat per un reportatge en el que afirmen que els ximpances poden emprar la llengua de signes, com los sords-muts. També deuen haver diferències entre mascles i femelles?
    És que això del poder mos fa tornar a tots una mica simis...
    Per cert, Gustau, què no ets a casa????

    ResponElimina
  20. Ui! perdoneu! Lo "que" últim no s'havia d'accentuar.

    ResponElimina
  21. Núria, he passat el dia fora de casa per motius de fenia.
    Parles de la llei electoral i de la cobertura informativa dels partits polítics i dubto que sàpigues exactament què hi diu. En els mitjans públics, només s'ha de fer cobertura informativa (per llei) dels partits que ja tenen representació, i a la resta se'ls ha de cedir un espai gratuït perquè puguin fer la seua propaganda. En els mitjans privats, de moment, no hi ha cap obligació. Quant als debats, cada mitjà i en aquest cas el Col·legi de Periodistes opta per seguir el mateix criteri. Si ara hi haguessin set grups a l'Ajuntament, s'hagués fet un debat a set, com va passar fa quatre anys. I ja està.

    ResponElimina
  22. No Gustau, no parlo de la llei electoral. Critico obertament la vostra decisió de no dixar entrar al debat a tots els que es presenten a la ciutat de Tortosa. Però de què parlem? La funció dels periodistes no és la d'informar? No s'ha de donar la oportunitat a la gent de saber lo que opinen TOTS los que es presenten a la seua ciutat?
    Si vatros, tenin l'oportunitat de fer veritablement de periodistes no ho heu considerat oportú, com després apelant a una pretesa llibertat informativa voleu fer presió als mitjans públics? Quan no firmeu les cròniques als mitjans públics ho feu per a aconseguir informar millor a la gent o tan sols per a fer lo que vos dona la gana?

    ResponElimina
  23. Definitivament no mos entenem Nuria...la evolució natural no era com a dones, sino en la posició que estan als seus partits, com un exemple de que les dones ja tenen un important pes a la política i que tot i que s'han incorporat de manera tardana estan aconseguint llocs importants i lideratge...pos, bueno ja està només això. I si, la llei electoral margina molt als petits partits i ja se sap que sense sortir als mitjans no ets res...encara que per desgràcia i espero que no algun partit d'estos mos podrà donar una sorpresa...i no és el teu Nuria...i segueix mirant documentals!ai estos intel.lectuals!!

    ResponElimina
  24. Tens raó Lluis! Cal repassar i a cops ni hi ha corrector que valgue. Sobre tot en sintaxi o si t'escapes de la "Norma"
    "Pardillus semus". ;-)

    ResponElimina
  25. I vinga! Que no estic parlant de la llei electoral!!!!
    Estic parlant de la decisió (no per unanimitat) del col·legi de periodistes de Tortosa de no dixar presentar a TOTS los partits al debat.
    La llei electoral tan sols obliga als mitjans públics.
    I com que les coses han anat així a Tortosa, per n'això dic que tinc los meus dubtes en defensar les reivindicacions dels periodistes quan en los mitjans públics no volen firmar les cròniques perquè han de seguir la llei electoral. Tinc los meus dubtes perquè quan poden fer lo que volen, mira lo que fan...
    Trobo que a un periodista no se li hauría de caure cap anell per mirar d'informar i presentar tot lo ventall de posibilitats que té un ciutadà a l'hora d'anar a votar.
    Si ells quan tenen de seguir la llei electoral la troben malament, per què s'hi agarren quan no estan obligats a seguir-la? Deu ser que ja els hi va bé?

    ResponElimina
  26. Perquè no parlem de la realitat i ens adonem de que està passant a tot l'estat?
    http://twitter.com/#!/search?q=%23acampadasol
    http://twitter.com/#!/search?q=%23acampadabcn
    http://twitter.com/#!/search?q=%23democraciarealya
    http://twitter.com/#!/search?q=%23spanishrevolution http://twitter.com/#!/search?q=%23acampadasol http://twitter.com/#!/search?q=%23nonosvamos http://twitter.com/#!/search?q=%23yeswecamp http://twitter.com/#!/search?q=%23notenemosmiedo http://twitter.com/#!/search?q=%23juntaelectoralfacts http://twitter.com/#!/search?q=%23esunaopcion http://twitter.com/#!/search?q=%23tomalaplaza http://twitter.com/#!/search?q=%23pijamabloc

    A més, cada acampada local te la seva etiqueta:

    http://twitter.com/#!/search?q=%23acampadavalencia http://twitter.com/#!/search?q=%23acampadalgño http://twitter.com/#!/search?q=%23acampadabcn

    .......

    ResponElimina
  27. http://twitter.com/#!/search/%23acampadatgn
    http://twitter.com/#!/search?q=%23globalcamp
    http://www.facebook.com/home.php?sk=group_223060791040055&view=permalink&id=223666350979499

    Au!
    Cerqueu vosaltres mateixos, ja sou grans.
    Algun candidat ha obert la boca?

    http://www.youtube.com/watch?v=CKsf3RGSzS4

    ResponElimina
  28. Núria, la funció dels periodistes és la d'informar, però la llibertat de premsa (reconeguda per llei, constitucionalment) ens dóna als periodistes i a les empreses periodístiques la llibertat de decidir de què informem i de què no. Normalment, s'informa d'allò que les empreses i els periodistes creuen que pot interessar l'opinió pública. Per posar-te un exemple, quan Laporta es va presentar per SI, va tenir molts minuts als mitjans, però no perquè fos aquest partit, sinó perquè era l'expresident del Barça i això interessava. Això s'explica ja a primer de periodisme, per això entenc que potser no ho sàpigues.

    ResponElimina
  29. Sí, Gustau, no he estudiat periodisme. Però no em falta fer-ho per a trobar ridícula la teua opinió que per la llibertat de premsa has decidit no portar al debat a dos partits que es presenten a la teua ciutat. Quin argument periodístic tens per a no informar a la gent del de la teua localitat de TOTES les opcions que tenen a l'hora d'anar a votar.
    No em cal haver estudiat periodisme per a reconeixer que a n'este país la separació de poders és una utopía, i tots los que s'estan manifestant a les places, tots los indignats, una cosa que reclament és que esta separació de poders, que està recollida a la llei, sigue de veritat, i no una camama.
    Fa vergonya llegir segons quin diari. Hem arribat a un punt que abans de comprar-lo ja sabem lo que dirà, ja que este és d'estos i aquell és dels altres... Així los hi va, que cada vegada els compra menys gent i cada vegada estan més venuts als partits perquè depenen de les subvencions. Ara que tenieu l'oportunitat de no pendre partit, de fer lo que vau estudiar a la carrera, INFORMAR, heu decidit doblegar-vos a no sé quins interessos que en cap moment responen al dret de la gent de ser informats.
    Quan ho dic en plurar, no vull que tots entren al mateix sac. Me consta que van haver periodistes debó debó, que van votar en contra d'esta cacicada.

    ResponElimina
  30. Ara, lo fotut seria si arribàvem a la conclusió que els periodistes de "debò, debò" votaren en contra de la "cacicada" perquè son afins a les dos formacions....

    ResponElimina
  31. Lo per què, crec que és irrellevant davant la necessitat que hauríen de tindre los periodistes a ficar la informació per davant de tots los "perques".
    Sempre se parla de castes polítiques i financieres. I les castes periodístiques? Potser és que no existeixen perquè depenen de les dos anteriors...
    Internet ha posat en evidència als mitjans tradicionals. Vau vore el telenoticies vespre? Vau vore al del rètol? I el periodista que informava pareixia cec...

    ResponElimina
  32. Núria, no sé si les meues opinions són més o menys ridícules que les teues. Em sap greu que m'hages faltat el respecte, quan jo a tu no te l'he faltat. No sé d'on treus que jo he dedicit a qui es convidada per fer el debat, això és absolutament fals. Jo només t'he descrit la situació, d'una forma realista. Estic d'acord amb tu en moltes coses de les que dius aquí, però crec que amb això que has dit t'has passat de la ratlla.

    ResponElimina
  33. En què m'he passat de la ratlla? En dir que el Col·legi de periodistes tortosins ha decidit (no per unanimitat) no donar veu a totes les opcions que es presenten a Tortosa?
    Potser en dir que a n'este pais no hi ha divisió de poders i que la majoria de periodistes que treballen estan venuts als poder fàctics?
    Potser també s'han passat de la ratlla los milers de persones que desafiant a tothom estan manifestant-se pacíficament a les places de casa nostra...
    Potser, aquell que en ple telenoticies va posar el cartellet que tothom va vore però que ningú va comentar: TV manipula. Aquí n'hi pa tots, i per als mitjans també.
    I per als mitjans locals, també. Per què quan IC no tenia representació a l'ajuntament de Tortosa es podia presentar als debats i ara altres partits, no?
    Fer una cosa així en nom d'una pretesa llibertat periodísticá és ridícul, i crec que tu ho hauríes de vore el primer. Perquè los periodistes sou los primers que no utilitzeu esta llibertat quan vos veneu a altres interessos, sobretoto econòmics abans que informatius.

    ResponElimina
  34. Au, va que esteu tots convidats a la Plaça d'Alfons XII, a les 20h per a dir i protestar del que vulgueu. Una de les moltíssimes acampades a tot l'estat. Lo que a la plaça sempre us hi jugueu més, que darrera el "burladero". Pot vindre el bou de les llums blaves. O un ex-alcalde a posar-te el dit al ull.

    ResponElimina
  35. Espero que no perquè jo hi penso anar amb ma filla la menuda

    ResponElimina
  36. Espero que tot això de les acampades arribe a bon port.
    Tinc una filla que estudia moltíssim i que té un futur molt i molt negre.
    No m'agradaria que tots los meus fills se n'haguessen d'anar a l'estranger a treballar.
    Alguna cosa s'haurà de moure....

    ResponElimina
  37. Au ja tenim la primera que s'apunta al carro...és lo que me fa por d'estes acampades, que segons qui en nom de foscos interessos polítics utilitzi aquest moviment en benefici dels mateixos que vol enderrocar. Ves com a ciutadana Núria, deixa les teues idees polítiques a la butxaca.

    ResponElimina
  38. Núria, los mitjans de comunicació no són ONG ni germanetes de la caritat. Te passes de la ratlla insinuant que jo he vetat algun partit en el debat del Col·legi de Periodistes, quan ni sóc de la junta ni he participat en les reunions per organitzar el debat. No sé qui t'ha informat de com va anar la cosa, però o bé t'ha enganyat o, directament, la mentidera ets tu.

    ResponElimina
  39. Lo saberut,
    és que ho dubtaves? Hi penso anar com a ciutadana, però sento decepcionar-te al dir-te que tothom té les seues idees polítiques fins aquells que diuen que no creuen en la política.
    Los indignats diuen que no estan contra el sistema, sinó que el sistema està contra ells. Volen canviar el sistema no suprimir-lo
    T'espero a les vui de la vesprada a la Plaça Alfons XII

    ResponElimina
  40. Bé, hi ha persones que posen ratlles allí on los hi va bé i després diuen que no es poden traspassar.
    Si t'has sentit aludit per alguna cosa que ha fet el Col·legi de periodistes de Tortosa i ara te'n vols desmarcar, ja em sembla bé. Però algú ho va digue votar, no? Perquè suposo que al Col·legi de periodistes teniu democracia i guanya la majoria, no?

    ResponElimina
  41. De totes maneres, Gustau, tan sols cal mirar les noticies que publiques al teu bloc per a vore que hi ha dos patits que es presenten a Tortosa que no surten quasi mai.
    Això sí que és responsabilitat teua

    ResponElimina
  42. Núria, no te n'anteres de la pel·lícula i et penses que això és Hollywood. Si no surten gairebé mai és perquè o no han fet gens de campanya o perquè em nego a reproduir missatges racistes i xenòfobs. Simplement això.
    D'altra banda, primer dius que saps que algú va votar en contra del model del debat i ara només goses dir "suposo". I no m'he sentit al·ludit de res, ets tu qui ha dit que jo havia votat a favor de vetar dos partits en el debat. Fes-t'ho mirar, de veritat.

    ResponElimina
  43. A on ho he dit, Gustau? Repassa, repassa, a vore si ho trobes...
    I sí, torno a afirmar que hi va haver gent que no hi va estar d'acord ni ara ni fa quatre anys. Ara, són minoria. És una llàstima que així sigue. Però, de veritat, lo Col·legi de periodistes vos ho haurieu de fer mirar, és molt feo que no es vulgue informar a la gent i més si un se diu periodista...

    ResponElimina
  44. Per cert, ves i pregunta si no han fet gens de campanya o si ben al contrari los han vetat a tot arreu fins i tot per poguer utilitzar casals i altres llocs.
    Altres en canvi utilitzen places públiques i no passa res. Això és llibertat informativa per a tu?

    ResponElimina
  45. 1.Núria, ho has dit aquí, per exemple:
    "Però no em falta fer-ho per a trobar ridícula la teua opinió que per la llibertat de premsa has decidit no portar al debat a dos partits que es presenten a la teua ciutat".
    Entenc que estigues dolguda perquè fa quatre anys no se't va convidar al debat com a candidata, amb els mateixos criteris que ja he explicat. Però aquesta rancúnia no et portarà enlloc.

    ResponElimina
  46. 2.Això del casal dels Reguers que havia demanat EBIN ja ho he publicat. I els altres, tenen dret a utilitzar places públiques si les demanen. Potser el que haurien d'haver fet els d'EBIN és no pagar la novatada i demanar també places públiques, i no locals públics.
    No sé que té això a veure amb la llibertat informativa... Però com que tu ets una experta en mitjans de comunicació de masses, potser me podràs il·luminar...

    ResponElimina
  47. Menasanch, sobre tot, el que és experta és en Estels. O sigui que no descartaria la il·luminació

    ResponElimina
  48. Gustau,
    este "has" no es referia a tu en concret, sinó a la premisa de què per una dita llibertat de premsa "has" o s'ha decidit en algún moment fer això. No em referia a tu en concret sinó a la teua defensa de la premisa. M'he explicat, prou bé?
    REspecte a lo altre, suposo que els demés partits no han demanat en cpa moment de campanya un local públic (pavellons, etc). això ho tens ben documentat?
    Però no mos deviessem de la qüestió: Lo Col·lkegi de periodistes de tortosa ha decidit, en contra de l'esperit informatiu, no fer entrar a debat a dos de les forces que es presenten a la ciutat de Tortosa. I et recordo que fa uns anys, a una altra força política sense represesntació a l'Ajuntament sí que se la va fa entrar al debat. Per cert, Lo Sr. Forcadell, fa quatre anys, abans començar el debat va vindre a dir-me en persona que trobava molt malament la vostra decisió.

    ResponElimina
  49. Núria, una escriptora com tu hauria de saber que les paraules són molt importants, i que 'has' no vol dir el mateix que 'han'.
    Els altres partits han demanat locals públics i també espais de la via pública. I què? No té res a veure amb el fet que jo hagi informat o no d'un tema, del qual, per cert, sí que he informat.
    La que te desvies contínuament de la qüestió ets tu. Fa uns anys, en el debat del 2003, ICV va entrar al debat perquè, en realitat, sí que tenia representació a l'Ajuntament, ja que el 1999 el PSC i Iniciativa s'havien presentat junts en la mateixa llista. Ara fa quatre anys, potser Jaume Forcadell et va vindre a dir en persona que estava en contra de la decisió del Col·legi, però perquè en aquest cas la mesura impedia que ICV fos convidada a Amposta. No sigues ingènua ni me contes sòries...

    ResponElimina
  50. Bé, Gustau, veig que t'hi ficses molt en la forma i poc en lo contingut.
    Si t'has sentit tan ofès perquè has cregut que jo deia que havies votat a favor de que no entressen tots los partits a debat, vol dir que estàs en contra d'esta decisió, o no? No, ho dic perquè si ho deixes clar, ja podrem discutir del fons de la qüestió que és, i repteixo, que els Col·legis de periodistes, del qual tu en formes part, no creu necessari informar a la població de totes les opcions polítiques que es presenten a la seua ciutat.
    Si quan los periodistes tenen llibertat informativa fan això, després que no es queixen si els obliguen en una determinada Llei electoral.
    I t'haig de dir, que lo de IC està agafat en pinces...

    ResponElimina
  51. Missatge per a Núria. Alcover Moll són dos persones diferents; Mossèn Antoni Maria Alcover i Francesc de Borja Moll, que apareixen com a coautors del "diccionari català-valencià-balear" o DCVB. Però dubto molt que escriguessin un epistolari a quatre mans.
    D'altra banda, "llibertat" ve del llatí LIBERTATE, i per tant crec que no hi ha opció: s'escriu amb B per raons etimològiques, que diria pompeu Fabra.

    ResponElimina
  52. Núria, pressuposes moltes coses. I lo d'Iniciativa és tal i com t'ho dic...

    ResponElimina
  53. Núria, no et vull ofendre però per un moment m'has recordat a una que diu "jo por mi hija ma-to".
    No utilitzis als menors, si us plau, no cal.

    ResponElimina
  54. Bé, ho reconec, se m’ha colat lo nom del diccionari pel mig. A l’epistolari d’Antoni M. Alcover (1880-1931), es parlava de moltes coses. Jo no sóc filòloga, però ja ho crec que tenien dubtes entre la b i la v. Hi ha paraules que en castellà s’escriuen en b i que en català s’escriuen en v i a l’inrevés, i les dues llengües mos venen del llatí . Una discussió que tenen sobre este tema és amb el verb canviar. Resulta que creuen que és més genuí escriure “cambiar “ i com a prova posen la inscripció d’una làpida empotrada a la fatxada posterior de Cà la ciutat de Tortosa on s’hi llegeix: TAVLA DEL "CAMBI" E DEPOSITS DE LA CIVTAT DE TORTOSA 1587.

    ResponElimina
  55. Gustau, no m'ha espost a la pregunta. Deu ser que hi estas d'acord amb la decisió del Col·legi de periodistes.

    ResponElimina
  56. Yuca,
    no no penso matar a ningú, però et puc assegurar que hi ha molta gent preocupada pel futur dels jovens a este pais. Ahir a l'acampada dels indignats es va posar de manifest.

    ResponElimina
  57. Núria, agafa l'Alcover-Moll i mira a veure si surt la paraula 'troll/a'.

    ResponElimina
  58. Núria, tens raó, va haver dubtes entre algunes v i b, però es fixaven en els dialectes que distingien ambdues pronunciacions. Crec que en tortosí no distingim, però tens raó, ho reconec.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta