6 de maig del 2011

La candidata del PP diu “mora” a una jove del PSC d'Ulldecona

Isabel Salas penja al Facebook un comentari que ofèn Nassira El Hadri, però després li demana disculpes i diu que va ajudar a legalitzar la situació del seu pare ·

“Al meu poble no és CiU sinó el PSC, els que porten una mora en la llista municipal del 22 de maig”. Això va escriure la candidata del PP a Ulldecona, Isabel Salas, que també és la presidenta del PP al Montsià. Segons fonts del PSC, amb aquest “comentari racista” Salas es referia a Nassira El Hadri, una jove de vint anys que ocupa el dotzè lloc en la llista de l'actual alcaldessa d'Ulldecona, Núria Ventura. Tot va passar a la xarxa Facebook, arran d'una notícia compartida pel candidat de PxC a Tortosa, Jordi Casanova, que criticava que la candidata de CiU a Tarragona, Victòria Forns, es posés el vel islàmic durant una visita a la mesquita de Torreforta. El fil de la conversa estava farcit de molts comentaris racistes i xenòfobs. Aquest episodi ha provocat una onada de mostres de suport a Nassira El Hadri, una estudiant amb un currículum brillant. La jove, que ara està estudiant segon grau de relacions laborals i ocupació a la URV, ha assegurat que se sent “greument atacada” i “profundament avergonyida i decebuda” per l'oposició del PP. Per la seua banda, Salas ja ha demanat públicament “perdó” a través del Facebook. Segons ha precisat, no volia utilitzar la paraula mora despectivament. A més, diu que la jove és un exemple d'integració i recorda que ella fins i tot va ajudar a legalitzar la situació del pare de la noia. “El que és lamentable és que es vulgui utilitzar el que no sóc, per fer mal en les properes eleccions”, conclou Salas.

Publicat a El Punt


Imatge: Perfil de Nassira El Hadri a Facebook

41 comentaris:

  1. No és només el fet de ofendre a la Nassira, sino tot plegat, l'actitut que es despren del comentari i de la pagina en concret on ho fa. Per tant, m'alegro que hagi demanat disculpes, però no entenc que fa una candidata del PP intercanviant opinions en un debat obertament rascista.

    ResponElimina
  2. Brian, el millor per lluitar contra l'entrada a les institucions de Plataforma és votar els partits d'esquerra.

    Situar-se en una posició de vot en blanc o antisistema, fa minvar el pes de les esquerres. La política de veritat, es fa a les institucions, no fora. Jo puc parlar molt de futbol, però el Barça juga cada setmana en el camp.

    Si gent com tu no voteu, aquesta gent dePXC que han sortit obertament del armari se'ns instal.laran en les institucions. Ells ho tenen clar on es fa la política. Reflexiona.

    ResponElimina
  3. Voleu dir que darrerament no hi ha gent que se l’agafa amb paper de fumar ?
    Tanta sensibilitat segon per quines coses em fa sospitar, i la hipocresia ara s’amplia al camp de les religions i cultures…
    Però era de mora esta xiqueta o no era mora? En cas afirmatiu voleu dir que això significa alguna cosa mes que no sigui descriptiu i no despectiu ?

    ResponElimina
  4. Mc saps perfectament que moro/a és un terme despectiu, com negre o sudaca. Es pot dir magrebí i no ofens a ningú. Jo diria que el comentari no és innocent, ja que pot arreplegar vot racista no necessàriament de dretes, com fa Albiol a Badalona.

    ResponElimina
  5. Per cert, una "mora" preciosa. Disculpeu el comentari masclista, algú ho havia de dir!

    ResponElimina
  6. De fet la frase en si no és tant, el problema està en el que hi ha al darrere, i només cal veure on estava escrit el comentari, envoltat de gent del PxC.

    ResponElimina
  7. Lluis, sento molt dissentir de les teves afirmacions que per mi no son valides en absolut.
    Quan em refereixo a un xic negre que he vist pescant a la vora del riu, no estic referint-me despectivament a ningú.
    Quan al terme “sudaca” pse! trobaria mes despectiu el terme” xiricagua” que no pas “sudaca”, però sobre gustos…
    En fi, es veritat lo del paper de fumar !

    ResponElimina
  8. Suposo que l'important és, que troben que signifiquen aquestes paraules, i que impliquen, les persones afectades directament. Des del moment que la noia en qüestió denuncia la situació, és evident com ho considera, per motl que altres voldran aplegar-se al diccionari.

    ResponElimina
  9. No és la paraula en si, hi han contextes més informals en els que fins ser tractat de fill de puta és un elogi!però una persona pública (i a més política) en un fòrum públic, i referint-se a algú del partit contrari crec que no és el més adequat per molt ben intencionades que siguen les seues paraules (que me sembla que no en tenien gaire de bones intencions). En coses així es donen ales a gentussa tant d'un bando com de l'altre

    ResponElimina
  10. A Santpecador: que jo recorde, els drets, si més no fins ara, s'han guanyat al carrer. Si el 14 d'abril del 31 es proclamà la república va ser perquè hi va haver moviments al carrer i si es proclama la independència serà perquè al carrer hi ha movilitzacions des de fa temps, no?
    I l'altra pregunta seria: "Tot lo pintat de roig o verd, es d'esquerres?"

    Si al carrer es té una consciència clara, PxC no obtindria cap vot però què fan estos partits d'"esquerres"?

    Per tant, potser hauries de reflexionar tu.

    ResponElimina
  11. Arjub, et recomano que estudies un poc d'història. La proclamació de la Segona República es va fer des de les alcaldies, un cop celebrades les eleccions municipals el 12 d'abril de 1931, i on malgrat els partits republicans no van obtenir més regidors que els partits monàrquics, sí que van aconseguir guanyar clarament en 31 capitals de província. Per tant, no va ser un tema de carrer, sinó d'eleccions. Seguiu jugant a política extrainstitucional, que us trobareu un fascista en el poder. Si fins i tot la gent de Bildu ho ha entés això!!!!
    Suposo que hi ha gent amb visió i gent cegada.

    ResponElimina
  12. Qui coneixem a Isabel sabem perfectament que no és cap racista i puc afirmar que és de les millors persones que hi ha al món de la política. Tot i que la paraula “moro” és molt habitual sentir-la, perquè de forma col•loquial tots l’hem utilitzada alguna vegada, es va equivocar i ràpidament ha rectificat, molts polítics podríem prendre exemple, perquè pocs són els que rectifiquen les seves males accions o desafortunades declaracions.

    Llegint el facebbok de Nassira puc entendre que està utilitzant aquest error d’Isabel electoralment, no sols és la víctima en qüestió sinó que està aprofitant ser la víctima. No crec que el tema hagi de transcendir més del que el PSC d’Ulldecona li interessi que transcendeixi.
    http://www.facebook.com/notes/nassira-el-hadri-el-yousfi/isabel-salas-cap-de-llista-del-pp-ulldecona-fa-un-comentari-racista-sobre-nassir/168383353220478

    Crec que el desprestigiar a una persona de la qualitat humana d’Isabel Salas per un error humà és gratuït e innecessari.

    En definitiva crec que tots hem de fer un esforç per evitar que coses així tornin a passar, vigilant tots els que estem en política que fiquem i que deixem de ficar a les reds socials perquè se’ns mira en lupa i desprès hem de fer un esforç per perdonar a Isabel.

    ResponElimina
  13. Ara resultarà que les coses passen perquè sí? Si hi va haver un 12 d'abril és perquè hi ha va haver moltes coses abans fora dels ajuntaments. Abans d'enviar a estudiar a altri, més val que estudies tu els fets i la història d'una manera global perquè el que ha fet Bildu ara no és inventar-se res de res. El que l'esquerra abertzale ha fet a EH ha estat, és i serà gràcies a la força d'una part de la societat civil que cap partit polític del nostre país seria capaç de fer.
    I sí, Bildu pot ser un exemple, però a vore quin és l'emple paral·lel a casa nostra? Quin partit d'esquerres? Sota el meu punt de vista cap.
    La societat civil apreta i els partits polítics gestionen aquesta força però no la fan els partits.
    No en tenien prou amb fatxes com la Isabel Salas que ara mos envien a estudiar els d'"esquerres".

    ResponElimina
  14. Ele, ele i ele Gutijaume!!!
    Pobreta ella, eh? Ai sí, és que se'm va escapar la mà del teclat...jo no volia...
    Mira't els comentaris feixistes i xenòfobs de la conversa que si la raza blanca per aquí i per allà i només si li acudeix dir : "en mi pueblo no es CiU sino el PSC quin lleva una mora en la lista municipal". Va home va!! Que als del PP quan us deixen una mica de corda amb els de PxC, se us umfla la veneta i amolleu unes perles per a emmarcar i si no pregunta-li al teu amic Albiol de Badalona.

    ResponElimina
  15. Uns ataquen la immigració demagògica i obertament com és PxC, altres com l’esquerra directament no en parla, el PP té una idea molt clara dels beneficis i també dels inconvenients de la immigració al nostre país i a la nostra ciutat on quasi un 25% de la població és immigrant.

    Si tornes a llegir no estic justificant a Isabel sinó acceptant les seves disculpes, perquè això de que si ens donen corda als del PP se ens unfla la vena ho podries aplicar també a moltes, moltes i moltes famílies espanyoles i tortosines que la vena ja la tenen a punt de rebentar, mentre els polítics miren cap un altra banda.

    Ningú partit s’escapa de situacions “embarazosas”:

    http://www.libertaddigital.com/sociedad/un-socialista-llama-madame-y-excremento-mental-a-una-candidata-de-icv-1276402959/

    ResponElimina
  16. Gutijaume, atacant els demés no pots mai justificar ningú. "Doncs tu més"!
    L'ha "cagat" i l'inconscient aflora en molts moments.
    Al·lucino en llegir molts de comentaris d'aquesta entrada.
    Seguiria, però em direu crític.
    Que demani perdó és el mínim. La Isabel. Ja sap ella que ha fotut la pota fins baix de tot.
    Tant de diner negre pagant immigrants a baix preu, tant de "propietari" llogant i venent pisos a preus abusius, també te les seves conseqüències. Negoci, sempre negoci. D'altra banda, sense aquesta ma d'obra, el camp, per exemple, no subsistiria. O no sabem tots com ha anat el tema? O no fan les feines que no volem cap "blanc"?

    ResponElimina
  17. En principi, "moro" no era una paraula despectiva, sinó que se tractava de la manera popular i habitual per a referir-se als habitants del nord d'Àfrica. Ara bé, cada vegada més, sobretot uns quants anys cap aquí, ha anat adquirint connotacions negatives, més que res pel to en què s'ha utilitzat, i dels adjectius que moltes vegades l'han acompanyat. En fi, trobo una llàstima que determinades paraules s'hagin "embrutat" per l'ús i abús que han estat objecte per part de determinats col·lectius, en este cas dels racistes, pos jo en principi sempre he utilitzat la paraula moro sense ànim d'ofendre a ningu.
    En el cas que mos ocupa, la senyora Salas ja pot demanar totes les disculpes que vulgue, faltaria més, però ja ha quedat ben retratada i ja sabem de quin peu calça, lo qual ben mirat, no li serà gens dolent electoralment parlant. Però fa pudor.

    ResponElimina
  18. Sí, però el que diu Gutijaume és rigorosament cert. Qui estigui lliure de pecat que tire la primera pedra. Un d'ICV de per allà el Baix Penedes (crec recordar) posant-se amb Extremadura, un regidor del PSC en una de CiU, l'alcalde de Valladolid del PP, alguna que altra sortida de to de Durán i Lleida. I també podríem parlar de Jordi Gonzalez, Buenafuente....i un llarguíssim etcètera.
    Per no parlar dels que en tenen la patén... Albiols, Anglades, que aquests ja ho fan amb tota la mala llet i consciencia.

    ResponElimina
  19. Visca el cristianisme i el nou testament!
    Que si els altres també!
    Que cada pal aguanti la seua vela!
    Corporativismes no!

    ResponElimina
  20. Pero, es va equivocar i rectificar, i ha demanat disculpes, per usar la paraula aquesta, o per participar en aquella mena de "xat" (public, com acaba sent tot al Facebook) entre racistes?

    ResponElimina
  21. Li han estirat les orelles, veig.
    Me'n alegro que ho hagi fet!
    Qui en crios s'agita, pixat s'aixeca!
    Amb tot el meu respecte per als crios petitets!

    ResponElimina
  22. Kupp, si bé antigament, no en un principi, aquesta paraula no estava carregada de racisme, des dels temps de la "Reconquesta", l'església catòlica ha influït notablement.
    Primer era frase de por: "Que venen els moros!". Darrerament a la guerra incivil, amb els "Moros que trajo Franco...". Fins que, lluny de considerar-los una cultura, amb majúscules, depositària i generadora de talents filosòfics, literaris, matemàtics, etc..., que va viure i engrandir Tortosa, per exemple, ha esdevingut paraula despectiva ambientada amb els cercles depositaris de xenofòbies varies.
    I si els magrebins, o catalans fills de magrebins, la consideren ofensiva, qui millor que ells per a definir-la?
    Al marge de baralles polítiques que ja sabem tots l'olor que fan.

    ResponElimina
  23. Li han estirat les orelles, o li han dit que no usi el Facebook?

    I, llegint els comentaris, veig que S/Pescador potser pensa que soc anti-sistema? Tranqui, al sistema li donaria un 5 (de 10).

    ResponElimina
  24. Lluis, amb el teu comentari sobre la bellesa de la “mora” acabes de demostrar la repressió a la que gent com tu esteu sotmesos per no gosar dir segons que per la possibilitat de que sigui “políticament incorrecte”. Aquesta actitud temorosa de no semblar progre i voler anar amb les corrents ideològiques del moment de manera forçada i antinatural, s’anomena covardia i esnobisme, i aquesta actitud acabarà limitant la llibertat d’expressió de la gent que opina masclista el fet dir-li a una dona (en aquest cas mora) que es bonica.
    Una mica trist no ?

    ResponElimina
  25. Tu McCalan com li diries a la cara a un "kamacu", o "pixapins", que ja t'ha dit que no li agraden aquests malnoms?
    Barceloni?
    Au home!
    Que se't veu lo rampell!

    ResponElimina
  26. Ei, gordo, vine aqui i dis-li al "4-ulls" que no parli tant amb aquell coix.

    ResponElimina
  27. NO li falta certa part de raó a Mac Calan. És més, és probable que en cercles més reduïts i, això sí, privats, en compte de que es preciosa es digues ...."i ben bona que està", cercles, vull dir també d'aquests políticament correctes.

    ResponElimina
  28. Vaja, que te a veure "bellesa i joventut" amb xenofòbia inconscient, o subconscient, per "molt" que es controli a cops?
    Bon dinar, si senyors!
    Quasi de divendres sant catòlic!

    ResponElimina
  29. XIII; el respecte es quelcom que res te a veure amb les paraules. Com ja ha dit un contertulià pots dirigir-te a una determinada persona amb una salutació pujada de to i respectar-la.
    XIII sento dir-te que estàs OF. Tot es qüestió d’actituds...Amén

    ResponElimina
  30. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  31. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  32. Mmmmm....
    A quin segle estem per aquí?

    ResponElimina
  33. Segons alguns , al XIII

    ResponElimina
  34. Pos jo votaria a una llista que estés plena de mores com aquesta. La Nassira és un exemple de superació personal que treballa molt perquè les seves compatriotes s'obrin als costums del nostre país i lluitin pel seus drets com a dones i com a persones.

    Els Reis catòlics encara estan fent molt de mal.
    Ells si que feien pudor. No sabeu que la Isabel tenia fama de ser la dona més pudenta del regne? Això de rentar-se com les mores no anava amb ella.

    ResponElimina
  35. Gràcies McCalan!
    I mira que veia les cases rares!
    Deu ser un altre planeta.
    La veritat és que em costa poc adaptar-me a les successives re-encarnacions. És la força de la costum.
    Una gran ironia, si ho mirem bé.
    Sort que les veus angelicals o dels "djins", genis, depèn de les creences, em suggereixen els nicks.
    No m'aclareixo amb tantes llengües. No serà Babel això? No veig cap gran torre esfonsada.

    ResponElimina
  36. Només un apunt. En temps de l'Imperi Romà de tant en tant hi havia inquietut per la pressió que els pobles "mauri" exercien sobre la seva frontera del nord d'Àfrica. Per altra banda, me sembla que aquest mateix etnònim és present en els mateixos noms de països actuals, com ara Marroc (Morocco), o Mauritània.
    No dubto, però, que hi ha molt gent que no té cap problema en barrejar de manera interessada les diferents connotacions que una paraula amb tanta història ha anat acumulant al llarg del temps.

    ResponElimina
  37. Mac, respectar les dones no és ni de dretes ni d'esquerres, és un questió d'educació. Cosa que la "gent com tu" és incapaç d'entendre.

    ResponElimina
  38. Lluis, estic totalment d’acord amb la primera part de la teva declaració encara que en la segona part m’ensenyis les teves misèries…

    ResponElimina
  39. Les mateixes que tu em vas ensenyar, per això ho he posat entre cometes. Repassa els teus comentaris i ho entendràs.

    ResponElimina
  40. Apa que tu també te l’agafes amb paper de fumar ! Sembles d’una espècie que dissortadament s’escampa per la geografia catalana, però lo mes fotut es que alguns d’ells diuen que exerceixen en el camp de la formació. A Campredó es fàcil torejar veritat ? Ets el rei del mambo o t’ho imagines ?
    Ciutadà del mon veritat ? Ja !

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta