8 de maig del 2011

'La condició per pactar serà la ciutat saludable'


El candidat d'ERC a Tortosa proposa substituir el monument franquista per una passarel·la, però el tema no impediria un altre govern amb CiU · Josep Felip Monclús sí que ataca Ferran Bel (CiU) pel nou hospital ·

Esquerra ha decidit renovar tota la candidatura a Tortosa, tot i que ha governat amb dos regidors al costat de Ferran Bel (CiU). Ara el cap de llista és el metge Josep Felip Monclús. Fa quatre anys va intentar ser el candidat, però el partit va optar per Ricard Forés, que ara deixarà la política municipal. Per què voldria ser alcalde de Tortosa?
-Des de menut sempre he tingut vocació d'implicar-me en la societat civil, en la mesura que m'ho han permès els fills i la família. A més, a casa sempre hem parlat molt de política. i el meu fill em va convèncer perquè també em fes militant d'Esquerra. Em considero catalanista, d'esquerres i totalment independentista, tot i que hi haja gent que aprofita el meu pas per la llista d'Unitat Tortosina per intentar desprestigiar-me i posar en dubte el meu perfil polític.

Com volen fer que Tortosa siga una ciutat “saludable”?
-No volem treballar per a la ciutat, sinó per a les persones que hi habiten. Per exemple, a la pilastra del monument franquista proposem una passarel·la de vianants, per afavorir una mobilitat cardiosaludable.
ERC ha governat amb CiU. La retirada del monument serà condició per tornar a fer-ho?
Cal escoltar tothom. L'única condició per pactar serà poder aconseguir una ciutat saludable, no una cosa concreta.

Però durant la precampanya ha dit que vol convertir Tortosa en la Florència catalana. Això és compatible amb la conservació del monument franquista més gran de Catalunya?
-Convertir Tortosa en una ciutat renaixentista depèn d'altres projectes. Que el monument continue al mig del riu no té perquè aturar l'aprofitament turístic dels elements del Renaixement que té la ciutat. Tenim possibilitat de creixement en el turisme, que pot ser un motor econòmic a Tortosa i a les Terres de l'Ebre. Ens cal un turisme desestacionalitzat, cultural i de la identitat, que és un valor que mai no es deslocalitza. En aquest camp, no podem vendre el modernisme, perquè estem molt a prop de Reus, i sobretot de Barcelona. En canvi, si ens diferenciem amb el Renaixement, sí que podem aprofitar la Festa del Renaixement, el centre d'interpretació... Tortosa pot aprofitar el Renaixement tot l'any. Només amb el fris dels Reials Col·legis podríem explicar als visitants tota la història de Catalunya. Ens calen nous productes turístics, com paquets de cap de setmana, representacions inspirades en Los Col·loquis de Cristòfol Despuig... I tot això, lligat a la navegació fluvial i a l'aprofitament del riu.

Què més es pot fer, per aprofitar turísticament Tortosa?
-La posada en funcionament de l'antic pont del ferrocarril com a via verda és molt important. Ja ens estan arribant molt turistes, a través de la via verda, que comença a tenir una dotació de nous serveis que la fan encara més atractiva. Com a responsable de la Generalitat, per exemple, vaig impulsar el nou allotjament turístic de l'antiga estació de Benifallet. Amb el pont, la ciutat serà més permeable i Tortosa rebrà més gent amb recursos econòmics. Per això també vaig impulsar la construcció del pàrquing d'autocaravanes, prop del pont del tren i de la mateixa via verda. I després, la via verda s'allargarà fins al Delta, cosa que farà que tinguem més de 130 quilòmetres entre Deltebre i Alcanyís. Sense oblidar que per aquí també passa el camí de Sant Jaume de l'Ebre, i que una part transcorre per la via verda.

Què us sembla, la proposta de CiU de convertir l'espai lliure del pont del tren en una zona lúdica amb bars i restaurants?
-Estem molt d'acord. Fa temps que vaig parlar amb Ferran Bel del tema. Li vaig proposar que calia aprofitar la meitat del pont, com a complement de la via verda. Fa uns tres anys, ja li vaig dir a l'alcalde que a Florència hi ha un pont en què hi ha un munt de comerços, sobretot dedicats a la joieria. Aquest podria ser un projecte atractiu per a la ciutat. Aleshores, l'alcalde em va dir que estava d'acord amb mi i que ja li rondava un projecte pel cap, també lligat al comerç. És una bona idea.

EL PERFIL
Josep Felip Monclús té 59 anys, està casat i té quatre fills. De fet, va ser el seu fill Felip, actualment president local, qui va animar-lo a afiliar-se a Esquerra Republicana. El seu web és un lloc molt complet per conèixer-lo a fons. A banda, Monclús té més de 125 amics a la xarxa social de Facebook.

A banda de tot el que ja s'ha fet, què més cal fer, per recuperar el nucli històric?
-Continuar la feina que s'ha estat fent. Tortosa és com una fruita a la que hem deixat podrir el seu cor, tot permetent una sèrie de nous eixamples i de creixements de la trama urbana. Hem estat massa anys, deixant morir el nucli antic. El tripartit, pensant en Tortosa, va tirar endavant la llei de Barris per intentar capgirar el mitjó. La rehabilitació és important per recuperar el prestigi de la ciutat antiga. El tripartit va posar els recursos des de la Generalitat, i l'Ajuntament, amb un altre tripartit format per Unió, Convergència i Esquerra, ha rematat la feina.

S'està referint a dos tripartits molt diferents. Creu que és viable formar un tripartit d'esquerres a Tortosa? O potser preferiria tornar a formar aquest tripartit amb CiU?
-La primera cosa que hem de tenir clara és la força que ens donarà la gent, el 22 de maig. Pronunciar-nos ara és fer volar coloms. Ja en parlarem, amb qui sigui, del nostre projecte per fer Tortosa una ciutat més saludable per a tots els seus habitants. Som gent seriosa, que volem treballar en equip i al servei del municipi. Sempre he intentat escoltar tothom i intentar apropar el màxim d'opinions. Les coses no són només blanques o negres. Podem trobar sinergies i coincidències per l'esquerra i pel centre, però ens presentem a les eleccions amb els principis d'ERC.

Quina és la recepta per crear llocs de treball?
-Les dificultats per trobar feina generen moltes patologies i trastorns, i això provoca riscos per a la salut. Cal intentar que la gent tingui feina, amb una ciutat que generi ocupació. No tenim cap vareta màgica, però podem posar les condicions per atraure noves empreses, com una finestreta única i un equip destinat a la promoció econòmica. Quan vaig ser director dels serveis territorials d'Innovació, Universitats i Empresa, vam aconseguir 11,1 milions d'euros per reindustrialitzar el territori. D'aquests, 4,5 milions han estat per portar aigua i gas al polígon Catalunya Sud. banda, també cal oferir una formació de qualitat, perquè estiga adequada a les necessitats de les empreses.

Vostè és metge. Què opina de les retallades en sanitat i del fre al nou hospital de Tortosa?
-No veig que l'alcalde estigui fent el millor per a Tortosa. Hauria pogut defensar que Salut posés diners a la taula per redactar el projecte constructiu. Dotze milions en dues anualitats no és una gran despesa, i el projecte no hauria quedat aturat. Quant a les retallades, ara el gerent ja no és de l'Ebre, sinó provincial.També provocaran una pèrdua de l'accessibilitat al sistema sanitari, i aquí no tenim una tradició de mútues privades. Veig a Ferran Bel molt supeditat a la veu del seu partit, a la veu de l'amo. A l'Ebre ens ha passat sempre, quan ha governat CiU. Si jo no m'hagués plantat a Barcelona, l'edifici del campus s'hauria ajornat el 2014. Ara està a punt d'inaugurar-se.

Publicat a El Punt

20 comentaris:

  1. Senyor Monclús el campus de la Rovira i Virgili fou negat per activa i passiva per manca de pressupost pel llavors conseller Josep Huguet, (encara recordo el seu semblant irritat i vermell quan ens el negava) fins la intervenció d’un company del seu partit que va fer decantar la balança, amb lo qual no estic negant la seva intervenció, pressió ni influencia.

    ResponElimina
  2. Si, si, molta comèdia en voler fer de Tortosa una ciutat saludable però hem llegit el programa electoral del senyor Monclús i ens hem quedat molt sorpresos que del tema de les antenes de telefonia mòbil la gent d'Esquerra Republicana no han nombrat res de res.
    Volem dir-li al senyor Monclús que fer la vista grossa a n'aquest greu problema sanitari no soluciona el problema, només el manté en silenci per un cert temps. Mentrestant les operadores continuen instal·lant antenes camuflades.
    Ademés, és vergonyós que el senyor Monclús sent metge de professió no escolti , ja no les nostres reivindicacions, sinó les reivindicacions de metges i científics (tant de l'estat espanyol com de la resta d'Europa) que fa anys que venen denunciant els problemes que suposen per a la salut de les persones les antenes de telefonia mòbil.
    Alguns exemples són:
    El doctor José Luis Bardasano (Alcalá de Henares)
    http://www.avaate.org/article.php3?id_article=1282
    Doctor Gómez Perreta (Hospital la Fe de València)
    http://www.nodo50.org/ecologistasclm/ab/noticias/contaminacion/AntenasCartaPerretta.htm
    Doctor Juan de la Bárcena (las Palmas de Gran Canaria)
    http://ecoboletin.blogia.com/2005/111404-antenas-telefonicas-y-salud.php
    Però a tota Europa hi ha centenars de metges e investigadors que denuncien aquest tema, i s'han fet moltes conferencies mèdiques. Els lectors que ho desitgen dir-los que a la nostra pàgina web www.tortosanetadantenes.jimdo.com trobaran molta informació.
    Senyor Monclús, és una llàstima que vostè no es mentalitzi amb aquest tema, ens doni l'esquena i tingui la mateixa postura que altres partits, que no faran res, com ara CIU O PSC.
    Esperem que les tortosines i els tortosins reflexionin i se'n donen compte de qui han estat els candidats d'alcalde que han demostrat mirar per la nostra salut a diferència d'altres candidats que han demostrat ficar-se de costat de les empreses de telefonia.
    Senyor Monclús, esperem que li vagi molt bé la vida.

    ResponElimina
  3. Vaja McCalan, una sorpresa la teva memòria. Agradable, si més no.
    Parlant del tema, no podrieu demanar que es pintés d'un color, o de varis?
    Aquest gris, encara que quan li toca el Sol s'esblanqueja, el veig bastant tètric. Sobre tot els dies sense Sol, ja de per si prou depressius.
    Votaria pels colors calents, encara que gradacions amb verds i blaus podrien quedar bé.
    La llum també simbolitza la transmissió del coneixement.
    "Libertas perfundet omnia luce".
    I més si alberga una facultat de mestres.
    Gràcies!

    ResponElimina
  4. Tortosanetadantenes, intenta no escriure missatges tan llargs. Blogger els envia automàticament a la carpeta de correu brossa.

    ResponElimina
  5. El campus existeix i a totes les administracions ho gestionava Erc. Va costar però van tirar_ho Avant.

    ResponElimina
  6. I tant que va costar ! El que no es diu quant...

    ResponElimina
  7. Mc Calan que potser no és per alegrar-se que s'hagi invertit en Tortosa i el territori?

    ResponElimina
  8. M'agraden molts coses que diu, sobretot com aprofitar Tortosa turisticament. Pero m'hagues agradat també sentir alguna cosa més clar sobre el monument. Ja sé que "el debat esta mort" per alguns, pero no per mi. Pel que entenc, estan dient que el tema del monument no seria un impediment per pactar (amb CiU suposo). Entenc que hi ha altres coses més "importants" a aconseguir quan parlen de quin pacte fer, però jo inclouria aquesta dins del paket de condicions!

    ResponElimina
  9. Emili; La alegria també te matisos…Hi ha gent que plora quan riu molt, i un altra que es pixa….

    ResponElimina
  10. ...de riure ; es clar !

    ResponElimina
  11. Brian, una cosa és tenir molt clara una postura política sobre un tema i l'altra condicionar un pacte polític a un únic punt programàtic.

    Esquerra és un partit independentista? Això vol dir que no podria tornar a governar si el soci de govern no apostés clarament per la independència? Perquè si és així, no podríen tornar a governar. Però, tampoc ho podria fer Iniciativa, si no trobés un soci amb qui governar que demanés el tancament de les nuclears.

    Tothom fa renúncies en aquesta vida. També a nivell familiar, d'amistats o de veins, i això no vol dir que no es tinguin les coses clares, sinó que en un moment determinat se'n puguin prioritzar d'altres. Espero haver-me explicat d'una forma entenidora.

    ResponElimina
  12. Mi no entender!
    Passarel·la amb monument o sense?
    Tant de plànol i 3D!
    Hòmens! Serrar-lo a 3 metres i posar-hi a sobre un "bareto-tapes", animaria molt la concurrència!
    Vaja! Que no sigue per manca d'idees "alternatives". De franc, és clar.
    En general. Pactar és una cosa on tots s'han de baixar els pantalons, uns més i altres menys.
    Lo "poblema" és claudicar, i que sigue un el que vagi sempre amb el cul a l'aire.
    Història ensenya.
    ("El libro gordo de Petete")

    ResponElimina
  13. La forma d'OVNI" sol ser molt aerodinàmica!
    Pel vent de dalt.
    Igual la Toyota ens deixa el seu túnel de vent.
    "Ja "semos" europeus.
    O encara no?

    ResponElimina
  14. ...i els xupitos seran d'Urbasón.

    ResponElimina
  15. Emili, deixam ser una mica, nomes una mica, punyent i capciós, ho reconec.
    Si per tu fos ( sempre considerant que en traieu 3 i per tant entraries de regidor )en qui preferiries pactar, amb Bel o Sabaté ? No val a dir programa, programa. Suposem que a igual programa....

    ResponElimina
  16. McCalan,... i sense "cobertura"!
    Encara que recomanaria una bona ratafia d'herbes.
    Penso que si ERC, o qualsevol altre partit petit a Tortosa, vol pujar de vots, han fidelitzar l'electorat. Que anar en un gran et menja, "historia dixit", i la ciutat te tendència a "conservar". I no tenen que tenir pressa. Que el treball s'ha de fer amb el dia a dia i no en 15 de campanya. Llavors els ciutadans veiem projectes força increïbles, cars, que pocs arriben a la pràctica i que s'acaba "pagant el pato" d'una o altra manera.
    Que una cosa és el caminar i una altra el arribar.
    1700 son els vots necessaris per als tres regidors, comptant que els grans baixen. D'un lloc o altre han de sortir. Tot son "cadenes" o "cordes", com diria l'Stephen.

    ResponElimina
  17. Gràcies Emili, si que ho has explicat. Pero continuo pensant que un tema aixi es facil de ficar damunt de la taula. Siguem Valents!!

    Personalment, crec que CiU no tindria cap problema en acceptar-ho, sempre que poden fer alguna obra made-in-CiU guapa a canvi. Jo crec que CiU no poden ser tan surreals que vulguen mantenir aquesta cosa fins l'infinit and beyond. Abans deien NO, perque uns altres deien SI, i venien eleccions. Passat les eleccions, ja s'iluminaran - aixo si, algu els ha de frenar la majoria ....

    ResponElimina
  18. Cucafera, ara no és hora de parlar de pactes. Ara és hora de fer propostes positives per a la ciutat i ERC ja n'ha fet unes quantes durant la precampanya i n'inclou força en el seu programa polític.

    Sí, Cucafera, el programa i la capacitat per poder realitzar el teu programa és el que realment importa. La resta són personalismes que no serveixen per rés.

    I Brian, tens raó, aquesta és una qüestió que cal posar damunt la taula. És important, però n'hi ha moltes d'altres d'importants. Quan negocies no pots posar condicions, ni tampoc te les han de posar.

    Serà un tema complex, si ho volem lligar amb la instal.lació de la pasarel.la de la pau i l'eixample de les voreres del Pont de l'Estat. Però una cosa complexa, no té perquè ser un impossible. El que no ens agrada Brian, és fer soroll amb aquest assumpte, sinó treballar-lo.

    ResponElimina
  19. My TOYOTA is Fantástic

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta