5 d’agost del 2011
Tortosa ha de retornar 1,5 milions d'euros a l'Estat
Tortosa és un dels ajuntaments catalans de menys de 75.000 habitants que haurà de retornar diners al govern de l'Estat. En concret, l'Ajuntament tortosí ha de retornar 1,5 milions d'euros de la liquidació dels tributs del 2009, després d'haver rebut 6 milions d'euros de l'Estat. En aquest sentit, l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha aprofitat aquest matí una tertúlia a Catalunya Ràdio per advertir que la situació financera de molts ajuntaments catalans està al límit. Bel participava, des dels estudis de Roquetes, al programa 'El matí de Catalunya Ràdio' amb els alcaldes de Moià, Gelida, Valls i Cunit, i ha afirmat que un dels principals problemes és que els consistoris han anat assumint el cost de competències que no els corresponen, i que haurien de finançar la Generalitat i l’Estat. Així, Bel ha assegurat que situació és “insostenible”, i que “urgeix” una reforma de la llei d’hisendes locals. De fet, ha estat Bel qui ha anunciat que els municipis catalans de menys de 75.000 habitants hauran de tornar al Ministeri d’Economia un total de 137 milions d'euros, després de fer la liquidació dels tributs del 2009.
L'any passat, l'Ajuntament de Tortosa ja va haver de retornar a l'Estat la quantitat de 400.000 euros, corresponents a la liquidació dels tributs del 2008. Però el consistori va poder negociar amb el Ministeri d'Economia el retorn d'aquests 400.000 euros durant cinc anualitats. La situació però, ara s’ha agreujat, i l'Ajuntament no sap com ni quan podrà retornar els 1,5 milions que ara li reclama el govern de l'Estat. Bel ha alertat que la majoria dels municipis catalans es trobaran també amb aquesta situació, i que cal actuar de forma immediata si no es vol que les corporacions municipals afrontin una situació “extremadament preocupant”. En el conjunt de la demarcació de Tarragona, els ajuntaments amb menys de 75.000 habitants (la gran majoria, excepte Tarragona i Reus) han de tornar a l'Estat un total de 23 milions d'euros. Finalment, Bel també ha lamentat que el "miratge" dels anys de bonança econòmica durant el 'boom' de la construcció amagués els problemes crònics de finançament que tenen els ajuntaments.
6 comentaris:
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Bel, parla ( a l'àudio ) de mancomunar serveis i diu que a Tortosa ja en tenim en altres pobles de la comarca; bé, jo diria que molts no n'hi han. Però el més important -i ho dic des de Jesús-, és molt compatible la idea de mancomunar serveis amb la proliferació d'EMDs, per exemple ? .
ResponEliminaAl mateix temps, també s’ha de reconèixer que quant aquell “informe Roca” en el que participà Franquet, entre altres propostes estava la de la desaparició, com a tals, de tots els municipis menors ( crec recordar ) de 250 habitants i ajuntar-se per fer-ne de més grans. Doncs bé, el crit al cel dels alcaldes, però també de molta gent dels mateixos pobles va ser important.
Tothom està esgarrifat per la la situació econòmica dels ajuntaments, però algú haurà de reconèixer què, independentment de la crisi actual que ha portat com a conseqüència lògica menys nivell ingressos, en general, s'ha anat tirant de beta sense massa control i ara tot son plors i la culpa, com sempre, de l'altre. Com més lluny i més alt, millor. És cert que els ajuntaments han anat assumint serveis o costos que potser no els hi tocava i altres, que els han obligat a prestar, no han estat acompanyats dels recursos corresponents. Però per altra part, tothom treu pit a l’hora parlar del que, sense obligació, s’ofereix al ciutadà, clar que això es capitalitza ( o s’intenta ) a l’hora de les eleccions.
"No estem ben finançats, mai hem estat ben finançats" deia Bel. Segurament, però d'allargar més els peus que la flassada ( "Ancha es Castilla" ) qui més qui menys n'ha sabut i ho ha practicat.
Ara mateix, tornant a les EMDs, de les recentment creades de Campredo i Bitem, posem que entre les dos 10 persones més a càrrec del pressupost hi hauran, a més de les remuneracions dels membres de la Junta Veïnal i Presidents respectius. Tots son de nova creació, ara, pregunta: Se'n amortitza cap de lloc de treball a la casa gran com a conseqüència de les dos noves administracions municipals, que ja tindran els seus empleats ?
Un altre alcalde, al programa, comenta que estan recuperant serveis que van externalitzar perquè tenen menys cost. Si es així, per què es feia ?.
Finalment, els 1.5 milions d'euros que reclama l'estat a l'ajuntament, cal suposar que és en base a un reglament, ordre, llei...el que sigui, llavors deu està convenientment emparat i no es deu tractar d'un atracament. Una cosa es que el finançament no és el que hauria de ser i l'altra que les administracions no intenten cobrar el que els correspon. Li asseguro al Sr. alcalde que jo em considero mal finançat per part de l'Ajuntament, ara, l'IBI fa un més que el vaig pagar.
Algú li haurà de posar el cascavell al gat. El que també es veritat, però, és que a anar com els crans ningú hi està disposat, lògicament, i si, amb recursos suficients o no, amb competències pròpies o no, durant uns anys s'han anat donant un serveis, ara, ves i treu-los.
Una mica més de rollo:
Aquí
Quanta raó Ximo, per això crec, que a més, de construir tantes coses, i retallar en festes i tot això, hauriem d'ahorrar una mica com a ciutat i fer les coses estrictament necessàries. Pot ser si que cal retallar una mica d'oci com són festes i no perdre tants de diners, en algo, que desprès no en genera, en canvi pot ser hauriem de intentar ampliar projectes com els del DECATHLON, MERCADONA, un ZARA que es parla, etc. en fi coses que encara que siguin pocs, generen treball i beneficis a la ciutat.
ResponEliminaAixò des del meu punt de vista, no n'entenc d'economia ni molt menys sé com s'ha de gestionar una ciutat, però crec que són idees que anirien millor, de vegades quan diuen anem a retallar en festes, tot ens posem cara els que toquen les coses, però val més retallar en festes, que no en sanitat i educació, o en temes importants, clar que l'oci és important que no dic que no, però podem reduir en oci ara i desprès poder tornar-lo a gaudir.
ResponEliminaEn la meva modesta opinió, la futura Administració hauria d’estar disposada a canviar de dalt a baix la Llei de la Funció Publica per a que també es pugin fer EROS dintre la mateixa, i evitar que sigui un “coladero” de familiars, coneguts i correligionaris politics. D’altra banda implementar d’una vegada la administració on line, licitant determinats serveis o fins i tot creant alguna participada segon les necessitats. Però sobre tot evitar el deixar la petjada amb construccions faraòniques si no son del tot reconegudament necessàries, dons el seu manteniment es una carga de per vida.
ResponEliminaCom ja he dit, es tracta d’una opinió.
la llastima David esque s'ha retallat en festes(tot i que en aixo hi han moltes maners de retallar sense escurçar les festes,pero ara amb aixo no hi entrare) , però tambe molt en sanitat i educacio, els mateixos que retallen son els mateixos que seguiexen aumentan-se els sous com fan gran part dels politics de tots els colors,
ResponEliminaI si han de retornar 1,5 milions; primer ells que ens retornin tot el que ens deuen q segur q si ens fiquem a buscar deuran ells mès que natros a ells
No si això ja ho sé, de fet he publicat un article al setmanari la Veu de l'Ebre, aquesta setmana el dia 5, contra les retallades a sanitat i educació.
ResponEliminaDe fet, jo no he dit res sobre els polítics, que desprès diuen que no puc veure a la política.