10 de setembre del 2011

[Tribuna] 'Una reforma constitucional necessària', per Joan Sabaté


El ple del Senat va aprovar definitivament dimecres 7 de setembre la reforma de l’article 135 de la Constitució Espanyola. Ha estat una reforma que ha aixecat molta pols, degut en bona part al context de crisi financera i econòmica que estem vivint els darrers quatre anys.

Aquesta reforma de la Constitució ha estat necessària i inevitable. Es pot argumentar en contra tot el que es vulgui, però la responsabilitat política ho feia inexcusable. El mes d’agost hem viscut unes turbulències gravíssimes en l’economia mundial i especialment en els mercats del deute, que ha afectat especialment a la Unió Europea i concretament a alguns països com Espanya i Itàlia. La intervenció del Banc Central Europeu ha estat important per poder suportar la pressió i evitar el risc de caure en situació de rescat, però això ha exigit determinades condicions com modificar les constitucions dels països més afectats, fixant normativament el principi d’estabilitat pressupostària tal i com ho havia fet Alemanya fa un parell d’anys.

Alemanya és la principal potència econòmica de la Unió, el principal motor econòmic d’Europa i el principal puntal del Banc Central Europeu, però els seus contribuents i, per extensió, les seves forces polítiques parlamentàries recelen cada vegada més de finançar els dèficits d’altres països, com ara Grècia i Irlanda que, amb pressions fiscals molt més baixes que la pròpia Alemanya, han mantingut una elevadíssima despesa pública, generant uns dèficits impossibles.

Es tracta d’una reforma que com ha dit el vicepresident del Senat i catedràtic de dret constitucional, Isidre Molas, és necessària i urgent. Davant dels que parlen d’imposició europea, cal recordar que construir Europa amb una organització federal, aquesta Europa que tants beneficis ens ha generat, significa cedir parcel·les de sobirania i com defensava Javier Pérez Royo el passat dia 6 de setembre en el diari El País “La reforma de la Constitució per incloure el principi d’estabilitat pressupostaria i fixar el límit del dèficit de totes les administracions públiques és l’expressió de la voluntat de l’Estat de seguir avançant en el procés de construcció de la Unió Europea...”

Hi ha qui associa la reforma a una marxa enrere de l’estat del benestar. Res més lluny de la realitat. Només unes finances sanejades en el marc d’una economia sòlida poden garantir la prestació dels serveis públics que són garantia de cohesió i de justícia social. No estem parlant de dèficit zero com demanava el PP, estem parlant d’estabilitat a assolir en el marc d’una legislatura, que admet, per tant, un cert endeutament si les circumstàncies ho requereixen i que se n'haurà de quantificar el seu límit mitjançant una llei orgànica. Així mateix, cal abordar una reforma tributària important, perquè és mitjançant una política fiscal progressista com millor garantirem l’equitat i la igualtat d’oportunitats.

En darrera instància no són admissibles els arguments dels que parlen que la reforma va contra l’autonomia de Catalunya, no només per la legitimitat de les Corts Generals per actuar i legislar per tota Espanya, també perquè davant Europa i els agents que actuen en l’economia globalitzada la imatge de l’economia catalana va lligada totalment a la de l’economia espanyola i si una cau en situació de rescat l’altra també. Així mateix, el sostre de dèficit que es preveu per les autonomies és superior al vigent actualment, pactat en el Consell de Política Fiscal i Financera.

Finalment, hi ha qui demana un referèndum. És una proposta formalment legítima, però no oportuna en un moment en què és urgent actuar per evitar mals majors, anar a un referèndum en un context de campanya electoral de cara a les eleccions generals, augmentaria les incerteses i, per tant, els riscos , i avui l’interès dels ciutadans catalans i de tota Espanya requereix polítiques que donin estabilitat, confiança i garanties de futur. És l’interès de tots i, especialment, dels sectors més febles de la nostra societat.

és senador i president del PSC a les Terres de l'Ebre

9 comentaris:

  1. Això no és una reforma de la Constitució, això és una dictadura dels especuladors, amb el consentiment d’una classe política dropa, sense capacitat d’autocrítica que només vol cobrar a final de mes.

    Però no era intocable la Constitució?

    Crec recordar que fins i tot ha estat intocable per adaptar la monarquia al segle XXI, amb la successió del primogènit, sigui home o dona i no com ara que és masclista a mes no poder.

    I amb l’estatut què? No era intocable modificar punts de la constitució per adaptar-la a la realitat de la societat en que vivim?
    I ara ves per on, los mercats especuladors vos diuen que os baixeu los pantalons i correu tots a buscar vaselina per untar-vos lo foradet del darrera no fos cas que perdeu els vostres privilegis.

    Què la Constitució s’havia de reformar és cert, que estem en un moment econòmic complex, que no pots endeutar-te mes del que toca, també,
    però la carta magna que regeix a un estat de 45 milions d’habitants no és por reformar en una setmana en plenes vacances estivals perquè “l’estiu estigui ple de turbulències financeres”, això si que és una IRRESPONSABILITAT POLÍTICA I DEMOCRÀTICA

    Requereix debat i consens. Requereix que es fiquen damunt la taula totes els aspectes que cal reformar (fins i tot la successió dins la monarquia) i debatre’ls.
    Tot lo demés és pervertir el sistema democràtic per beneficiar als especuladors.

    Durant anys els va convindre que institucions i ciutadans ens empenyéssim mes enllà de la nostra capacitat de pagar i tots a córrer per facilitar el firmar hipoteques, pòlisses i préstecs.
    Ara tots a córrer per fixar un sostre de capacitat de deute perquè no mana el “mercat”
    Per a n'això tenim tanta gent en govern, parlametns, senats, ministeris etc....

    ResponElimina
  2. Desconeixes el funcionament de la Constitució Espanyola.

    ResponElimina
  3. I posats a reformar la Constitució Espanyola, perquè no suprimim la representació bicameral, i deixem de banda als senadors ? Us asseguro que ens estalviaríem una pasta..!

    ResponElimina
  4. Aposto per la supressió del senat. Cosa més inútil...
    També reformaria el congrés, el títol de la definició d'estat, sobre el cap d'estat i tots els que s'hi relacionen.
    Qui vol una monarquia decimonònica al segle XXI?
    Els serfs de corbata i pensió fixa política?
    Fora els Borbons, que ja és 11 de Setembre!
    I fora el centralisme francòtic.
    Confederació d'estats ja.

    ResponElimina
  5. Tenim que justificar el sou senyor Sabater?per al que volem la Constitució no és pot tocar i per al que volem mos ho passem pel forro, i el PP que deia que la Constitució era intocable!!quina barra, i tots aborregats i ni cap partit ni sindicat qüestiona aquesta llei i sobretot la manera en la que s'ha tramitat. On es el Tribunal Constitucional (un altre niu de parasitisme, juntament amb Senats, Diputacions i d'altres estaments). Retallem, endeuteu-mos però no toqueu la mamella de la xuclen Sabaters, Malras i otras hierbas...!!

    ResponElimina
  6. Susanna vas per a politica o defenses lo riu? Les dos coses trobo i sense animo d'ofendret ,no són compatibles...
    Animo!!
    Lo sinyor sabaté fa molt per la ciutat estimada mas que sigue això diu però la mamella politica es tan gran "susanna" no et deixes enlluerna creu en lo teu riu diseu estar "los sediments" perque sense riu no hi ha sediments....

    ResponElimina
  7. No havia altra sortida... sempre hi ha una segona opció. La mentida de dir-nos que les coses que passen són perquè no hi ha altra opció ja no se la creu ningú. I si els polítics no saben fer-ho, l'inèrcia dels temps ho farà.
    De vegades intento entendre com se pot ser d''un partit i sortir en bloc fent el mateix discurs: sectarisme guanya a criteri personal.
    "Davant dels que parlen d’imposició europea, ..." . No, imposició dels mercats, els que estan afonant les economies personals de la gent, i repartint-se paisos no ja del tercer món, sino europeus, els que especulen i prioritzen el diner davant del benestar de la majoria, i resulta que encara els hem de fer la pelota. Estem en una voràgine auto-destructiva sr Sabaté.

    ResponElimina
  8. Ravalejant, quan vaigues ravalejant per la teua raval, si veus una òptica, para i entra...

    Trobo que en mi et falla la vista....
    Tu creus que jo vaig per a política?
    Però com estàs jajajaj,

    ResponElimina
  9. No se si estic miop però d'ulleres ne porto desde 3 anys però la plataforma més que polititzada ha estat utilitzada per un munt d'alcaldes de l'ebre que us heu fet amics us han donat ganvitades per la esquena,perque lo sinyor Joan si ha de firmar un trasvase per molt senador que sigue donarà suport a la majoria.
    P.d m'agrada tu pregues en alegria Suanna Visca el riu no al transvasament ni interconexions..

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta