11 de setembre del 2011

Mig miler de persones demanen la independència a la Marxa de Torxes de l'Ebre

Tortosa ha estat l'escenari, aquest dissabte al vespre, de la quarta edició de la Marxa de Torxes de les Terres de l'Ebre, amb el lema 'Prou retallades... ara independència' i organitzada per la Comissió 11 de Setembre. Mig miler de persones han sortit del castell de la Suda per arribar a la plaça Barcelona, després de recórrer diversos carrers del centre històric. En aquest sentit, la marxa estava encapçalada per una estelada gegant portada per xiques i xiquetes, "com a símbol del compromís de lluita de les futures generacions", segons ha destacat l'organització. Tot seguit, marxaven dues files d'estelades seguides pels grallers de Roquetes, centenars de persones amb torxes, i els dolçainers de l'Aguilot. Durant la marxa s'han escoltat diversos crits reivindicatius, com ara "Davant la sentència, independència" o bé "Ni França ni Espanya, Països Catalans". La Marxa de Torxes s'ha realitzat en ambient reivindicatiu, festiu i sense cap incident.

 Un cop a la plaça Barcelona, han intervingut Rosa Cañadell -portaveu del sindicat USTEC- i membre de la plataforma Somescola.cat, qui ha defensat el model educatiu català d'immersió lingüística, però també "la necessitat de defensar l'educació pública catalana i els serveis públics de les retallades aplicades pel govern de la Generalitat, per garantir la cohesió social i construir una Catalunya millor i més lliure". Posteriorment ha parlat Toni Gisbert, coordinador d'Acció Cultural del País Valencià (ACPV), que ha demanat "la unitat dels Països Catalans davant l'ofensiva espanyolista contra la llengua al País Valenciá, a les Illes Balears i a Catalunya". De la mateixa manera, Gisbert també ha destacat que ACPV ha recollit més de 600.000 signatures per sol·licitar que no se censure TV3 al País Valencià, i ha volgut donar un missatge positiu i d'esperança "perquè al País Valencià cada vegada més gent es mobilitza per defensar la identitat valenciana". Després, l'escriptora tortosina Cinta Arasa ha llegit el manifest de la Comissió 11 de Setembre que destacava "la necessitat de dir prou i demanar la independència davant els atacs que ens arriben des de tots els àmbits: politic, cultural i judicial". Per tancar l'acte, els dolçainers de l'Aguilot han interpretat La Muixaranga, mentre que els grallers de Roquetes han tocat Els Segadors.

 Finalment, l'acte ha acabat fent una crida a la mobilització d'aquest dilluns, 12 de setembnre, que es farà a les 19'00 hores davant de tots els ajuntaments de Catalunya convocats per Somescola.cat "per reivindicar el model d'immersió lingüística de l'escola catalans i la cohesió social que representa". Des de l'organització també s'ha agraiït la participació i èxit de la convocatòria en aquesta quarta Mrxa de Torxes "com una cita ja consolidada".

 Imatge Comissió 11 de Setembre Terres de l'Ebre

1 comentari:

  1. Ben bonic que feia baixant del castell de la suda, sol dir Visca Catalunya!! i mès que mai visca el català

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta