28 d’octubre del 2011

Les garrofetes de Tortosa, producte delicatessen a Sant Cugat

Les garrofetes del Papa Lluna trapassen les fronteres de Tortosa i de les Terres de l’Ebre, i ara arribaran a Sant Cugat del Vallès com un producte delicatessen. L’empresari Lluís Feliu ha decidit importar a aquesta ciutat del Vallès Occidental aquestes pastes típiques de Tortosa. Les garrofetes són unes pastes dolces menudes i seques, festes amb ous, sucre i aromes que, segons la tradició, van ser creades per un veí de Bítem al segle XV, per solucionar els problemes estomacals de Benet XIII, el Papa Lluna. Ara arriben a Sant Cugat del Vallès i es vendran a les xarcuteries Feliu Gríful a partir del proper dilluns, amb el nom de Llunes Delicatessen. L’objectiu és donar a conèixer les garrofetes de Tortosa en aquesta població del Vallès Occidental i a la resta de Catalunya. De fet, en els properes setmanes també es podran comprar a Rubí, i voldrien comercialitzar-les també en bars i restaurants de la zona. Fins i tot han creat un web per promocionar el producte, llunes.cat. La notícia ha estat ben rebuda a la pastisseria Pallarès de Tortosa, un dels establiments de la ciutat que col·labora en aquesta iniciativa. Sobretot, si serveix per donar a conèixer les garrofetes -o les rebatejades llunes delicatessen- com un producte tradicional de Tortosa.

10 comentaris:

  1. La iniciativa pot estar molt bé, ara, com ja els hi he dit al Web, una mínima referència a l'origen de les garrofetes, ho trobo casi d'obligat compliment. O sigui que això de " donar a conèixer un producte tradicional de Tortosa"....no ho tinc gens clar.

    ResponElimina
  2. Llunes de Tortosa quedaria molt millor que "llunes delicatessen", però els deu sonar "cool" usar paraules d'altres llengües.

    ResponElimina
  3. No sé, no sé. És com si a algú de Figueres se li acut fer els típics i tradicionals pastissets nostres de tota la vida i els hi posa un altre nom. Més enllà de qui tingui la "propietat" o patent del producte, és una qüestió d'ètica comercial. De fet, garrofetes del Papa i Llunes delicatessen, tant i pega com hi diu. Potser per això el canvi de nom, però per un mateix producte, clar.

    A tot això val a dir que he rebut un correu de Lluis Feliu on m'explica que dins el Web, a la pàgina "el producte" surt un enllaç que remet a l'explicació que la Generalitat fa del producte

    ResponElimina
  4. El nom de llunes delicatessen és molt ridícul i que ens robin un producte típic que fem a Tortosa per exportar-lo a Sant Cugat...bé, millor no parlar. Que facin ells una cosa nova i la venguin ells, que això tindria que tenir el copyright de Tortosa i ser Producte amb Denominació d'Origen nostre! Quin cas d'espionatge industrial més descarat!!!

    ResponElimina
  5. Hola molt bona tarda,
    sóc en Lluís Feliu, un dels responsables de les "Llunes Delicatessen".

    En primer lloc m'agradaria donar-vos les gràcies per veure aquesta iniciativa com una bona oportunitat d'estendre les Garroferes del Papa arreu del país.

    En segon lloc ens agradaria deixar molt clar que en cap moment hem volgut ocultar la verdadera identitat del producte. Com bé ha dit en Ximo, al nostre web, www.llunes.cat, tenim una plana anomenada "El producte" on hi ha un enllaç directe a Gencat, vinculat a la pàgina oficial de la Generalitat on s'expliquen els origens de les Garrofetes del Papa Luna.

    En cap cas hem pretès ferir cap sensibilitat i és per això que volem aclarir que aquest és un projecte que comencem amb molta il·lusió i amb intenció de poder donar a conèixer un producte excel·lent que fins fa poc molts catalans només podien gaudir si passaven per Tortosa o Roquetes.

    Finalment volem que sapigueu que estem a la vostra disposició per atendre qualsevol comentari o proposta.

    Un cop més, moltes gràcies, restem a la vostra disposició.

    Lluís Feliu i Roé
    Llunes Delicatessen
    www.llunes.cat

    ResponElimina
  6. Bona nit Senyor Feliu.

    Excusi'm si amb el meu misstage l'he ofès, li demano mil disculpes.

    Humilment,

    Cristòfol Miró.

    ResponElimina
  7. "friki's delikatessen"
    S'ha de tenir morro!

    ResponElimina
  8. La història de les garrofetes de Tortosa és molt curiosa, ja que si no recordo mal, al Papa Luna l’havien enverinat moltes vegades, i tenia un sistema digestiu molt delicat, d’aquí que encomanes un dolç lleuger i fàcil d’empassar.

    No li veig mal a la iniciativa, hauríem d’alegrar-nos, més si establiments de Tortosa hi col•laboren. En quant al nom, s’hauria pogut mantenir l’original, però imagino que les puntilletes del màrqueting i la publicitat són essencials per a que un producte tingui èxit, i per tant, aquest nom deu ser fruit d’un estudi de mercat o d’una decisió empresarial concreta, imagino...

    ResponElimina
  9. Exacte, Gutijaume, la història és com la dius, o com he llegit que és a les targetetes que la descriuen...en tot cas només és una llegenda, com gairebé totes les històries antigues, mentre no la vegi escrita a una crònica medieval no sé si creure-me-la, la veritat.
    El cert és que el nom original era millor, molt millor, garrofetes del Papa era més normalet. Segueixo dient que Llunes Delicatessen és ridícul, encara que per als que li varen ficar els sembli meravellós i carsimàtic...en tot cas els demanaria que les tortosines i els tortosins no el canviessin mai per aquest tan estrany...no té solta ni volta, el molt "punyetero"!!!

    ResponElimina
  10. Trobo una xorrada monumental lo nom que li han ficat, per què una cosa tan tradicional com les garrofetes del Papa li hem de fotre un nom ampul.lós i rimbombant, barrejant el francès per a que quede més fi...si creieu que era massa llarg pos ho dixeu en garrofetes i prou!sembla que tinguessem complexe d'inferioritat i que garrofetes del Papa sone massa pagès i "beato" per als delicats pal.ladars als qui va adreçat. Que passa, que amb un nom gavatxo podrem fotre més clatellada a qui ho compre?De què serveix estendre productes nostres si pel seu nom no els podem identificar com a ebrencs i fins i tot com a catalans!

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta