24 de novembre del 2011

L’Ebre, en contra de la violència masclista



90 de les 600 dones ateses enguany als SIADs del territori han estat víctimes d'agressions per part de les seues parelles · 

La plaça de l’Àngel, a la zona de vianants del centre de Tortosa, serà l’escenari aquest divendres de l’acte institucional de les Terres de l’Ebre amb motiu del Dia Internacional en contra de la violència de gènere. Es tracta d’un acte coorganitzat per la Delegació de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, l’Ajuntament de Tortosa i el Consell Comarcal del Baix Ebre, en què l’actriu tortosina Sílvia Sabaté s’encarregarà de la lectura del manifest institucional que enguany han consensuat el govern català, les quatre diputacions catalanes, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis. La coordinadora de l’Institut Català de les Dones a les Terres de l’Ebre, Carme Valls, ha explicat en què consistirà l’acte, durant el seu pas per l’informatiu matinal Primera Columna.

En la mateixa entrevista, Valls ha comentat les dades que té l’Institut Català de les Dones sobre la incidència de la violència masclista a les Terres de l’Ebre. Així, 90 de les 600 dones ateses durant el 2011 pels serveis d’informació i atenció a les dones del territori han patit algun tipus de violència.

La coordinadora territorial de l’Institut Català de les Dones també ha destacat la importància de tenir una bona xarxa de serveis d’informació i atenció a les dones (SIADs) en les quatre comarques de l’Ebre. Segons han dit, són importants perquè les dones tinguen el suport professional, legal i psicològic que necessiten, i no només per casos de violència domèstica. Sobretot, per poder detectar els casos que no surten a la llum per por de les víctimes.

Valls també ha valorat positivament el circuit per la violència masclista de les Terres de l’Ebre, un programa pilot que va començar fa dos anys amb un protocol d’actuació per a tots els professionals del territori. Finalment, Valls ha lamentat que la violència de gènere s’estiga reproduint també en les parelles d’adolescents, a causa de la pervivència d’estereotips sobre l’home i la dona ne la nostra societat. Un altre tema que preocupa l’Institut Català de les Dones és la detecció de casos de violència masclista cap a les dones de les diverses cultures que conviuen al país.

45 comentaris:

  1. El meu suport a totes les iniciatives en contra de la violència de gènere.
    És una lacra que ens posa als mascles de l'espècie a l'altura del betum. A més tots en som responsables de veure aquests possibles agressors presumint del que son capaços de fer en públic i no plantar-los-hi cara i dir-los lo que toca, quan menys, fer-los raonar.
    Recordo també que la religió majoritaria hauria de canviar els seus dogmes i pràctiques per a fer-nos entendre aquesta realitat, que menyspreant les dones, com quan el Papa a la Sagrada Família, es també una violència de gènere. Com que les confessions s'hagin de fer sempre a un home.
    I que els polítics respecten la paritat real als seus partits.
    Per a mostra, lo botó de les imatges a la columna d'entrevistes del Primera Columna(a la vostra dreta). Compteu quants homes i quantes dones hi ha. Vergonyós també el patriarcalisme polític! Infamant!

    ResponElimina
  2. El papat i en general l'església catòlica és masclista, plenament masclista, com gairebé totes les religions al món, si és que hi ha alguna excepció...

    Mai no he vist a cap eclesiàstic dient en públic que cal excomunicar a un maltractador i sí a molts bisbes queixant-se de les mesures modernitzadores del govern socialista passat...això és una vergonya!

    Quan s'acceptarà a una dona fent missa? tant poden elles com nosaltres fer el mateix treball...o la igualtat de sexes ha passat de llarg de l'església catòlica o no vol saber res de la seva existència. En caldria una mica més de sensibilitat al respecte per part de la jeraquia religiosa de Roma...

    Però les monges que van rentar les restes d'oli de la taula de l'altar de la Sagrada Família de Barcelona durant l ajornada de la Juventut ja s'hi van queixar i exigiren de Roma un canvi de pappers i més representació, i això davant les càmeres de la televisió per que ho sabés tothom. En tot cas, a veure on arribaran amb les seves peticions...si aconsegueixen alguna cosa...seria bo.

    Educar contra els maltractaments és una feina que ha de començar a casa, on s'haurien de repartir els treball doméstics i els fills han de veure igualtat entre sexes durant tota la seva infància, i l'escola, on s'han de donar exemples de bona convivència entre noies i nois.

    En tot cas tot és poc per a eliminar aquesta lacra, i no tan sols a occident sino a Orient, eliminant el burka de la societat i renunciant a la sharia, entre altres coses...

    ResponElimina
  3. A alguns els toca pagar per mostrar-se en contra de la violencia de genere a l'Ebre!

    http://casalpopularpanxampla.wordpress.com/2011/11/24/ens-denuncien-per-denunciar-la-violencia-del-genere/

    ResponElimina
  4. Ampliant la misogínia de la religió cristiano-catòlica i altres sectes cristianes, podem incloure l'islamisme, el judaisme, el lamaisme, l'hinduisme i, segurament, altres que no conec tant bé.
    Com una conclusió bastant encertada, les religions maltracten més les dones que les societats civils, que ja és dir, ja que també les maltracta prou.
    "Deu és home i un mal-tractador!"
    O així ens ho demostren els seus sacerdots.
    Alguns poden afegir que pederasta també, egoista i poc caritatiu.
    O tots ens prenen el pel sobre la seva naturalesa, sobre tot els hi prenen a les dones.
    "Beneïda sigue la naturalesa humana pacífica e igualitària."

    ResponElimina
  5. Bel! No sigues misogin!
    Torna-li els diners a aquesta noia i demana-li perdó!

    ResponElimina
  6. Ostres tú, M.d.A. estem d'acord i tot!

    ResponElimina
  7. Si, jo estic d'acord en Cristòfol,tots podem fer el mateix treball,però depèn quin treball, elles mateixes diuen que això no és faena de dones i que ho fases tu que per això ets home.O potser soc l'únic que em passa això?

    ResponElimina
  8. Restes de la distribució de treball patriarcal.
    Però hi ha de tot que fa de tot. En ambdós sexes.

    ResponElimina
  9. Les velles barreres dels rols entre els sexes tarden en esborrar-se massa temps. Recordo una frase que vaig estudiar quan era filosofia a l'institut. Em sembla que deia literalment "les tradicions són una presó a llarg termini" i sovint les més arrelades tarden segles en canviar i moltes generacions han de passar per a que això passi...sovint hi calen segles per això!

    I durant l'època franquista, amb el conegut nacional-catolicisme i les idees morals que s'usaren durant aquesta època fosca de la nostra història recent encara arrelaren més...encara recordo un vell anunci dels seixanta que vaig veure un dia a un telediari en relació als maltractaments contra les dones durant l'època franquista tot relacionant-los amb la religió i el rol femení a la societat. Era una dona que el seu home arribava cabrejat del treball i li donava una bufetada que la va tirar a terra. Tot seguit l'home tancava la porta d'un cop i se'n annava al carrer tot empipat aveure al br del cantó. Ella s'aixecà adolorida i demanà consell a una dona per teléfon que havia de fer. La resposta fou tota un propaganda de que "la dona quan més calla millor". El consell fou que li comprés una botella de whisky per a tenir-lo content i que li tingués el menjar a taula ràpid i les sabatilles a la porta i les hi donés somrient!...una coseta més per agraïr-li a Franco!

    ResponElimina
  10. Sort que "Se'n va anar"
    Tenim faena, però. Tots.
    Hi ha que veure quins monyos a lo extraterrestre.
    ;-)

    ResponElimina
  11. Això del monyo té la seva gràcia. Era el pentinat que usava normalment la dona de Franco i com que era molt decent i religiosa, segons la prpganada oficail del régim franquista, vul dir, totes les dones volien assemblar-se a ella, fins i tot les prostitutes es feien el mateix pentinat per a ser tan decents com ella...que era un exemple a seguir, vaja, la dona del caudillo, per a totes les dones d'Espanya...

    Tenim feina,i molta, per a fer...i s'ha d'estimular que a les empreses hi hagi dones directives tantes com homes. S'ha demostrat que les dones quan manen a una empresa la fan anar milor perque tenen més sentit de l'estalvi i són més resposables...en definitiva, que Alemanya surt de la crisi perque mana la Merkel i com que és dona sap millor de fer les coses que Berlusconi (perdó, que el nostre amic Silvio ja se l'ha guillat del govern italià, ja veure'm com s'apanya el seu successor), cosa que no és gaire difícil, tampoc, ben mirat, si vols que et digui la veritat...

    ResponElimina
  12. Jo lo que veig és que esteu pegant la volta a la truita més que lluitant per la igualtat.
    Hi han homes que fan la feina pitjor que les dones,però no vol dir que les dones siguen millors.
    En lo tema dels maltractaments se generalitza molt que lo dolent de la pel·pel·lícula sempre és l'home,però jo no veig que sigue així, hi han casos i casos.
    Perquè no ho mirem d'un altra manera?
    No separem homes i dones o negres i blancs, simplement persones amb igualtats i qui maltracte a l'altre pos que se'l jutge independent ment de la raça o sexe, no?

    ResponElimina
  13. ignorant, t'ho hauries de fer mirar.
    Recordo algun comentari semblant teu ja fa uns mesos en aquest mateix lloc.
    Creus que és casualitat que els casos de maltractament siguin de l'ordre de 9 a 1 en contra de les dones ? Deu ser casualitat que, normalment, la força física dels homes sigui superior a les dones ? Creus que deu ser casualitat que la societat accepta o té més assumida una infidelitat d'un home que la d'una dona ?
    Si vols podem discutir sobre si algun home alguna vegada ha denunciat un maltractament a la policia i se n'hi han ris a la cara, si hi ha algun cas d'algun home que se'n dona vergonya de denunciar-ho etc. però tot això comparat amb la violència de gènere d'home contra dona, vols dir que té molt de sentit posar-ho en entredit ?
    Només cal que miris les dones que han mort en el que portem d'any a mans de les respectives parelles homes i ho compares amb el contrari.

    ResponElimina
  14. La societat accepta amb molta més facilitat la infidelitat en cas de l'home que en el de la dona...molt més.

    En el cas de l'home entre certs cercles d'amics se li té fins i tot enveja per ser un "ligón" i es diu que és tot un mascle però si és ella qui ho és, ai, mare!, se li diu de tot menys bonic! I si ens remuntem a temps més antics, bé, a la dona si feia adulteri la cremaven pel delicte de prostitució a la foguera, segons les lleis eclesiàstiques vigents, mentre a ell se li veia com una cosa normal tant a la vida matrimonial com abans de casar-se (si no, recordeu el valor de la virginitat femenina a l'hora de contraure matrimoni durant molts de segles)!

    Tradicionament ha estat l'home qui ha maltractat la dona, sense cap dubte. Primer de tot perque si hagués estat a l'inrevès ella hauria acabat executada a la plaça del poble, en temps antics, ja fos per l'autoritat civil o religiosa de llavors, i després pel poder que la religió li donava a l'home, que li podia pegar una pallissa sempre que volgués...

    Encara que segurament hi ha casos al contari, d'homes maltractats, són una abrumadora minoria si esté en compte el cas de dones maltractades.

    La dona sempre ha estat menyspreada per la llei fins fa molt poc, ja que se la tenia com un xiquet menor d'edat segons els codis legals, sense poders per a no res sense permís de l'home (com passa ara als països islàmics).

    ResponElimina
  15. I per què no és lo mateix que un home pegue a una dona a que un home me pegue a mi,per donar un exemple.
    La estadística quina és de homes que peguen a altres homes?Ho potser vos penseu que tots els homes som armaris per poder defensar-mos.
    Jo lo que me referixo és que no mirem lo sexe, sinó lo fet.
    La discriminació existeix sigues home o dona.Jo el que crec és que centrar-ho nomes en les dones és un error.
    Cristòfol,franco ha muerto i els partits polítics conservadors que existeixen, tenen este tema superat.

    ResponElimina
  16. Mira Ximo, cadascú se sap lo d'ell i lo del seu entorn,potser per això tenim opinions diferents.Tu coneixes a la meua novia i saps que tinc molta sort.La meua família esta encantada per què son conscients de que de noies com ella, avui en dia n'hi han poques.

    ResponElimina
  17. No ho vols entendre, ignorant.
    Sincerament, l'al·lusió a la teua novia ( que no conec ) no l'entenc en absolut. Lo que sembla la teua referència és molt fort; no sé si vols donar a entendre que si totes fossin com ella no passaria el que passa. No entenc res.
    No estem parlant de pegar una persona a una altra al carrer o en una baralla, estem parlant de violència domèstica que sembla no estàs disposat a acceptar que, en un percentatge molt elevat, es produeix de l'home contra la dona. Evidentment que si un home rep maltractaments per part de la parella dona aquesta ha de ser castigada de la mateixa manera que a l'inrevés. Ara, si el que vols es contradir les dades oficials que diuen que no son comparables el numero de casos en un sentit que en l'altre, dis-ho.

    ResponElimina
  18. Si ho vols entendre així allà tu,lo que si que estic d'acord és en lo que dius a la 7ª línia i acabes a la 9ª.

    ResponElimina
  19. La lacra de la violència de gènere s’ha de tallar des de l’adolescència, molts adolescents i gent jove no tracten a la parella com deurien (controlen com van vestides a la discoteca, en qui parlen i deixen de parlar...) i això, en un futur, pot desembocar en un cas més de violència de gènere.

    També és important adonar-se’n, que són les dones immigrants les més vulnerables, normalment perquè aquestes venen de cultures més masclistes que la nostra, per això ens trobem que el 40% de les dones assassinades són immigrants, si tenim en compte que la població immigrant a Espanya és del 10-15% les dades són realment preocupants. Hem d’aconseguir per tant, que els recursos i mitjans existents arribin també a aquest col•lectiu de dones, que com dic, són les més vulnerables.

    ResponElimina
  20. La lacra de la violència domèstica s'ha de tallar des de l'adolescència, és ben cert, Gutijaume, però potser no has vist el darrer estudi sobre la violència domèstica fet entre els joves adolescents, feta per Antena 3, emsembla i retransmesa pel seu telediari, on hi ha una ampla majoria de nois que cosideren que la seva funció coma parella és protegir la noia com si ella no pogués fer-ho per ella mateixa, entre altres preocupants opinions, amb la qual cosa és en aquesta eadt on s'han de fer més esforços per erradicar aquesta lacra, per lo vist, hereditària de generació en generació...
    i sobretot a l'escola i l'institut, des de la nova assignatura d'Educació per la Ciudadania del PSOE (que, per cert el PP vol eliminar, i això no ho dic per empipar-te si no perque ell mateix ho ha anunciat no poques vegades públicament).

    I en això és cert de que les dones més vulnerables són les immigrants. Les cultures musulmanes i hindú, entre d'altres, tenen un maltracatament femení com una cosa normal, encara que el Corà digui el contrari, però la llei islàmica ho accepta com a tal (si no, cal veure l'Iràn o l'Afaganistàn, entre altres països àrabs). Sense comptar l'ablació, uns dels pitjors crims contra les dones que s'ha pogut fer mai a la història, tret de la imposició del burka pels talibans i la lapidació permès per la sharia, que l'iguala en crueltat si no el supera...

    Res, que hi ha tela...molta tela...

    ResponElimina
  21. Això que estas dient passa d'una banda i dunaltra, se'n diuen cels, i les dones ho son molt de celoses també.
    De la manera de vestir se pot parlar molt, ami se'm critica molt com vesteixo,ho he de considerar acoso o algo així?
    Lo que ha de quedar clar, és que no és pot estar en una persona totalment diferent a tu, i intentar que s'amolde a la teua ètica a cops o xantatges,i les dones no son unes santes precisament en l'ultim.
    En lo de les dones immigrants estic d'acort, sobretot d'origen islamista.

    ResponElimina
  22. I les noies que pensen quin és lo paper que han de fer los nois?
    Nomes pregunto,val?

    ResponElimina
  23. No passa res, és una bona pregunta, Pesteta...a les noies, en general, li agrada sentir-se segures (hi ha alguna dona que no desitji sentir-se segura amb la seva parella? i a l'inrevès?). Però massa protecció es converteix en voler tenir-les subjectes a les lleis del noi i això deriva en zels i altres desastres que acaben en malstractes. Tot té el seu límit i cascú ha de tenir la seva pròpia independència a dins la parella...si no, res no funciona correctament.

    ResponElimina
  24. Pesteta?
    Jo tinc molts companys que s'han agut de deixar l'esport per caprixo de la dona, suposo que en això les estadístiques son mes igualades,però bueno cada loco con su tema.

    ResponElimina
  25. Jo diria algo. Penseu tots que som homes parlant de dones, vull dir que no complim els mínims per a que el debat no sigue esbiaixat.
    Dit aixó veig molt sentiment individual i poc analisi argumentat, referenciat i amb dades consultables.
    Això, o cridem a Daniel Goleman per a que ens parle d'intel·ligència emocional.

    ResponElimina
  26. ignorant, insisteixes i insisteixes. Què tendra a veure els maltractaments, que fins i tot n'hi ha que acaben en mort, amb que t'enganyi la dona, els cels o que per culpa d'ella deixis de fer esport ? Col****s és que no veus que pareix que estàs justificant certes actituds ? No ho veus de veritat, o ho fas conscientment ?

    ResponElimina
  27. Potser l'elevat percentatge de violència entre les dones immigrants no sigui per la cultura, sino perquè són pobres, senzillament.

    ResponElimina
  28. I per factors culturals, Lluis, per factors culturals...les distintes cultures que permeten i mantenen un model de vida masclista, ja sigui per religió o tradició, són cultures que donen raons als que maltracten a les dones, tals com la gelosia o la idea de pertinença de la dona a l'home segons aquests mateixos paràmetres culturals (la maté por que era mía). I les religions patriarcals, totes, tenen molt a veure en aquests comportaments, encara que sigui una idea recurrent en aquest diàleg que mantenim sobre aquest tema...i per moltes voltes que li donem les coses són així.

    Si bé és cert que a més cultura i més estudis es suposa que haurien d'haver menys maltractaments, la violència contra les dones no té res a veure amb la fortuna d'aquella família si no amb les tradicions culturals, en gran mesura, i les tradicions religioses, que impliquen un poder de l'home sobre la dona gairebé absolut...

    ResponElimina
  29. Si Ximo, tens tota la raó, no sabia com fer-ho per dir que les dones maltractades seu busquen elles,la culpa és d'elles i del chachacha.
    Lo que diu Lluis té cert sentit,els problemes econòmics d'un matrimoni pot ser una de les causes.

    ResponElimina
  30. Definitivament veig que és un tema que et supera. Però, per a mi, que tens un problema.
    No sé que és pitjor, que facis ironia o honor al nick ?

    ResponElimina
  31. yo pienso que la obligasion de las mujeres es cuidar del ogar de los niños y del marido que para eso esta todo el dia travajando

    ResponElimina
  32. Massa faltes d'ortografia per a ser veritat gili****

    ResponElimina
  33. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  34. Espero ( i segur que passarà ) la immediata actuació de Gustau. Res més. Mentre tant....a la merda.

    ResponElimina
  35. vaya pues asi aqui solo pueden opinar unos pocos selecionados segun tu... no e faltado al respeto a nadie en ningun momento, solo e dicho lo que pienso.
    solo me falta añadir viva la libertad de espresion!

    ResponElimina
  36. No s'accepten opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

    ResponElimina
  37. Es obvi que el tal jose és un troll, i dels dolents!

    ResponElimina
  38. A tots, no he vist el que ha escrit José, si Gustau ho ha tret, cap jutje millor que ell.
    Sent un troll, o no, infortunadament les seues paraules primeres corresponen a una de les "realitats estandart", que suposo que a qualsevol persona civilitzada ja no li quadren. O així ho desitjaria.
    Jo, permeteu-me, no puc entendre que un ser humà maltracte a un altre. Ja, sense sexes pel mig, ho deixaria com a paradigma bàsic del comportament humà. Tant de bo, l'estima de tots els éssers vius ho fora també. I aquest inclou l'altre.

    ResponElimina
  39. José, però tú de què vas? Les feines de la llar han de ser compartides per tots dos membres de la parella, que per això s'han casat i conviuen junts! I l'home també ha de cuidar els fills, que també són fills seus!

    I la dona té tant de dret a treballar com l'home o si no tornaríem a l'època de Franco, que la dona ni tenia paraula ni vot ni res...

    Ostres tú, i que personatges com aquests diguin certes coses com aquesta...quina vergonya!

    ResponElimina
  40. I encara li doneu corda ... es deu estar partint el pit, és un troll de llibre, faltes d'ortografia simulades incloses. Segur que el perfil de google el va crear el cap de setmana.

    ResponElimina
  41. Ximo, si nomes tingues un problema estaria salvat.
    I sí, és un honor ser ignorant.Jejeje,perdona, però esque me fas riure.

    ResponElimina
  42. Vols dir que no li fan cap efecte les crítiques, lluis? Com a mínim li deuen haver molestat una mica, no creus? I si l'han fet pensar una mica millor, no? encara que aquest paio em costa molt pensar que pensi, després del que ha dit...si sembla que encara visqui als anys cinquanta!

    En tot cas, pots estar segur d'una cosa. Si ho ha llegit alguna dona i el coneix segur que no li mira la cara mai més...

    ResponElimina
  43. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  44. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  45. "L'Ebre contra la violència" Vingui d'on vingui...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta