30 de desembre del 2011

El govern de Rajoy opta per un poble de Conca per allotjar l'MTC que volia Ascó

El nou ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, ha proposat aquest divendres al segon Consell de Ministres del govern de Mariano Rajoy (PP) que el magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears s'instal·le al municipi castellano-manxec de Villar de Cañas (Conca). La notícia ha estat avançada aquest divendres pel diari ABC, i després ha estat recollida per altres rotatius com La Vanguardia. Una notícia que deixa el muncipi riberenc d'Ascó fora de la cursa per rebre l'MTC, i que ha estat confirmada per fonts del ministeri a l'Agència Catalana de Notícies (ACN). Poc abans de les tres del migdia, la portaveu del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, ha confirmat l'elecció de Villar de Cañas com a seu definitiva de l'MTC, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

De fet, la decisió descarta les opcions d'Ascó, de Zarra (València) i Yebra (Guadalajara), que eren les candidatures que a priori semblava que tenien més opcions. Almenys, durant l'anterior etapa del govern socialista. De fet, en ple traspàs de poders, l'executiu socialista va tornar a recomanar al nou govern de l'Estat la instal·lació de l'MTC a Zarra, una decisió que hauria despertat la reacció contrària de la Generalitat Valenciana d'Alberto Fabra (PP). I en el cas d'Ascó, el govern de CiU ja va deixar clar que respectaria la votació del Parlament en contra de l'arribada de l'MTC a Catalunya, tot i que a nivell comarcal ha donat suport a l'alcalde d'Ascó per haver presentat una candidatura que també comptava amb el suport del PP català d'Alícia Sánchez-Camacho. Per això, finalment el nou executiu del PP ha optat per Villar de Cañas, una població de poc més de 440 habitants que, a més del combustible gastat de les centrals nuclears de tot l'Estat durant 60 anys, també rebrà una inversió de 700 milions d'euros. Villar de Cañas, amb 272 punts, era la quarta opció en l'informe tècnic de la comissió interministerial, per darrere de Zarra (304 punts), Ascó (300 punts) i Yebra (290 punts).

11 comentaris:

  1. Enhorabona al poble de Villar de Cañas per la inversió directa de 700 milions d’euros i la creació de 300 nous llocs de treball que aportarà aquesta instal•lació, a part de la creació d’un centre tecnològic i un parc empresarial. Ja era hora arribar a un acord, 150 milions anuals és el que li costava a l’Estat emmagatzemar aquests residus a l’estranger, encara que hagués preferit que la inversió es quedés a casa...

    ResponElimina
  2. Jo no puc felicitar, però, ja em va bé que no ens toquin els residus, amb tres nuclears i les seves piscines ens sobra radioactivitat per exportar on consumeixen l'energia que produeixen.
    La biblio estava tancada aquest matí. Ho deixarem per un altre moment. Bons exàmens!

    ResponElimina
  3. Ho sé...a les 10’30 estava allí plantat com un estaquirot. Gràcies ;)

    ResponElimina
  4. Pos jo crec que mos n'hem lliurat d'una de bona, això és "pan para hoy y hambre para mañana"...i quin serà el preu d'aquesta milionada, jugar a la ruleta russa amb tres reactors nuclears i una industria química en un radi de menys de cinquanta Km?, pos la veritat no m'apetix gens...Txernobil era una zona prospera i mireu...ja tenim prous numeros a la rifa, llevat d'Ascó, quins beneficis hem aconseguit?estem millors comunicats amb les capitals?l'Euromed continua passant de llarg, quins plans de desenvolupament industrial hi han...apart de plantar molins de vent a tort i a dret i fer canals amb finalitats molt sospitoses poca cosa n'hem tret.

    ResponElimina
  5. Totalment d,acord en lo saberut

    ResponElimina
  6. Veig que continuem confonen al personal. Mesclem una central nuclear amb un cementeri de residus nuclears. A més, a un lloc on ja hi han residus emmagatzemats de la seva pròpia activitat.

    Per cert, Gutijaume, si multipliques 60.000x365 et donarà 21.900.000, no 150.000.000. Continua sent molt, però és set vegades menys. I val a reconèixer que només per aquest motiu ja s'hagués d'haver pres una decisió fa anys.

    ResponElimina
  7. Confonen Jotabé?
    Em sembla que no ho has estudiat massa tu el tema nuclear. Ho sento, algú t'ho havia de dir.
    A més, l'UE recomana l'enterrament profund dels residus. Quan ho podrem fer?
    Els MTC son per a la eternitat. I fia-te'n dels envasos i la seguretat.
    Llegeix noticies alemanyes d'una mina de sal plena de residus i que els estan traient a tota merda.

    ResponElimina
  8. D'entrada, Mordred, d'estudiosos ( més que jo per suposat, més que tu no ho dic ) de tots els colors i opcions. Ara estan enterrats profundament els residus a Ascó ?
    Per cert, com a estudiós del tema i des del punt de vista de la seguretat, tu que trobes més correcte, posar l'MTC a 135 Km. d'una població de 5 milions de persones o posar-lo a Ascó ?
    Ara, que consti que tens raó, el tema nuclear, i de fet tots els altres, no els he estudiat gens.

    ResponElimina
  9. Pos de sortida jotabe, els residus no estan millor enlloc. Per a mi la màxima seguretat seria al Sol, però, qui s'atreveix amb el risc de que exploti un coet i escampe la càrrega?
    I hauriem de comprar alguns Arianne 5.
    Dita la parida, que és més étic, que quatre pringats tinguen l'espasa de Damòcles dalt del cap, sense vindre'ls a compte, o que qui consumeix l'electricitat realment assumeixe el risc del fruit dels seus actes?
    Et recordo que la contaminació de Txernòbil va arribar fins nosaltres, de fet a tota Europa. I erem molts més milions.
    I arribem al punt clau. No ens podem permetre cap accident nuclear, cap. Ergo... no s'ha d'admetre cap central nuclear. Si els 5 milions visquessen amb aquesta amenaça contínua, potser despertariem tots i ja no en quedaria cap.
    Esta es la qüestió!
    L'avarícia trenca el sac. I el sac som natros i tots els éssers vius de la Terra.
    Però qui se'n recorda quan endolla una bombeta que pot morir de càncer o consumit per la radioactivitat?
    L'exemple de la mort de Marie Curie hagués tingut que ser suficient. Però no, seguim igual de rucs, la pela es la pela i vinga CN. Increíble, però, cert.

    ResponElimina
  10. No estic segur que m'haguessis donat solucions. Ergo ( també ) si estem exposats igual a Conca que aquí......
    I veus com sí, que "confonem" la energia nuclear amb el problema d'ara i d'aquí de què fer amb els residus que hi ha existeixen i els que es generen. O es que si demà mateix es tanquessin totes les centrals no hi hauria el problema dels sistema de magatzematge i on ?
    De literatura en podem fer tanta com volguéssim, però els residus continuaran entre natros.
    Per altra part, no entenc com és conjuga això de una aparent preocupació per la salut de les persones i la defensa de que un potencial risc contra aquesta salut afecti a 5 milions abans que a 500.000, quan, aparentment, son tan culpables uns que uns altres i les bombetes les encenen igualment uns que uns altres. Ara, l'altre motiu que pot justificar la postura es la que també defensa algun partit independentista: Si l'MTC fos català........
    Finalment, no sé si té massa importància, i em contradiré amb el que he dit, però jo també estic en contra de la energia nuclear. El que tinc clar és que el PP no ho sembla massa contrari, per cert.

    ResponElimina
  11. No et puc seguir Jotabé.
    Feliç any, gregorià, nou, sense partícules radioactives, ni transvasaments!
    Extens a tots el escriptors, comentaristes i llegidors de La Marfanta.
    Gustau, estàs fent una gran feina. Gràcies!

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta