30 de desembre del 2011

La CANC, satisfeta perquè el cementiri nuclear no s’instal·la a Catalunya

La Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) ha emès aquest divendres un comunicat en què declara la seua satisfacció pel fet que el magatzem temporal centralitzat (MTC) no s'instal·le finalment a la Ribera d'Ebre. La CANC recorda que la candidatura d’Ascó havia estat rebutjada "àmpliament per la ciutadania, entitats socials i econòmiques, i institucions catalanes. Així, just dos anys després des de l’inici del procés de presentació de candidatures, la notícia de l'elecció de Villar de Cañas (Conca) ha estat molt ben rebuda per la CANC. 

"La CANC es mostra satisfeta perquè assoleix l’objectiu per la qual es va crear l’any 2006: evitar que el cementiri centralitzat de residus radioactius s’instal·li a Catalunya", afirmen en el comunicat. "No ens cansarem de recordar que el cementiri nuclear és una instal·lació fortament contestada a Catalunya, amb 152 ajuntaments, 12 consells comarcals, les diputacions de Tarragona i Lleida, i el Parlament de Catalunya (fins a tres vegades, 2008, 2010, i 2011) que han aprovat mocions i resolucions en contra d’aquesta instal·lació", continua el comunicat: "Indubtablement, considerem que tots aquests posicionaments contraris han contribuït a què finalment el cementiri nuclear no vingui a Catalunya".

Aquest divendres a la nit, la CANC celebrarà, juntament amb el Grup Intercomarcal Veïns d’Ascó, una reunió extraordinària per fer una valoració global i més pausada dels darrers esdeveniments. Però ja ha anunciat que continuarà atenta "a tots els moviments que esdevinguin en un futur, al voltant de la decisió que avui ha pres del Consell de Ministres".

9 comentaris:

  1. Com pot ser una bona notícia que es puguen buidar els residus de les piscines d'Ascó per a que pugue tornar a funcionar 20 anys més?

    ResponElimina
  2. Home Arjub, a sobre volies que ens portessen els de les altres centrals nuclears?
    I, per sinó ho sabies, a Ascó tenen aprovat un MTI, o sigue que la prorroga era factible tant si es fa l'MTC com si no.
    Malament estàvem i seguim estant-ho, fins que les tanquen totes. Amb l'INRI de que allí on es treu una CN es posa una tèrmica.(Cas de Vandellòs) I als voltants centenars de molins.
    Digues millor que la Generalitat i l'Estat ens han condemnat sense miraments.

    ResponElimina
  3. Mordred, el que volia és que abans de buidar les piscines de les nuclears de tot l'Estat, es fes un debat social al voltant de l'energia nuclear i que un cop decidit quin futur energètic volem tenir, es prengués una decisió. Això és una fugida endavant forçada pels interessos de les nuclears que no volen sentir a parlar de tancaments ni de costos econòmics ni socials. I per a mostra, la decisió final de l'empalçament que no respon ni a criteris tècnics ni socials, només polítics i econòmics.
    Per cert, ahir escoltant al "gran" Wifredo Miró em posava les mans al cap. Ara diu que potser mos posaran un altra nuclear a les Terres de l'Ebre...i ell més content que un gíngol!!!

    ResponElimina
  4. Jo també vaig escoltar el gran ( sense cometes ) Wifredo. Home, no crec que disposi d'informació privilegiada respecte de la instal·lació d'una nova CN. Simplement ho va dir com un perill o hipòtesi. En el que no estic d'acord és en que es mostres més content que un gínjol. De fet, va dir que era contrari a l'energia nuclear.
    Una pregunta, ja que veig que esteu molt posats en això de l'energia atòmica: per quant es multiplica el potencial risc d'un accident nuclear si a una central se li afegeix un cementiri ? .

    ResponElimina
  5. Ximo, és multiplica pel número de partícules radioactives acumulat. I, sobre tot, per l'estalvi en recursos de l'empresa que el gestiona. Compta tu mateix: Piscines -> Contenidors temporals->Cárrega -> Transport-> Descàrrega -> Pas a contenidors MTC -> Magatzematge -> Temps de duració -> Errors humans -> Accidents geològics -> Accidents climàtics -> Duració contenidors -> Canvi de contenidors per fi d'us -> Tarannà dels consellers de l'empresa -> I alguns etc més.
    Arjub, veig que et va el discurs de Tanquem les nuclears. Els conec fa molts anys. A mi també m'han sotmès a Spam.
    Aquest diàleg no existirà mai, mentrestant manen els que manen.
    L'amic Wifredo, weno, deixem-ho córrer. Wifredo és Wifredo.

    ResponElimina
  6. Ximo, et sorprendries del "gran" Wifredo. I ho poso amb cometes irònicament, no per l'estatura sinó per la seua prepotència en la seua manera de vore les coses. Potser a tu et mereix un respecte, a mi més aviat poc.
    I sí, em crec més el discurs de Tanquem les Nuclears per ser més realista que no pas altres discursos que es posen la bena als ulls i pretenen fugides endavant cap al no res i l'únic que fan és escórrer el bulto i avall que fa baixada. Ara hi ha una campanya publicitària que diu: "Els nostres residus, la nostra responsabilitat". Pos que algú se l'aplique començant per Barcelona i Àrea Metropolitana i que continue per les institucions que expliquen què comporta l'energia nuclear. Així serem responsables de la nostra manera de viure. Tot lo alre per a mi és enganyar a la gent. És la meua opinió.

    ResponElimina
  7. Mordred, lo del tarannà dels conseller és lo més científic de tots els arguments....
    Ara, sent així, no entenc com es pot ser tan tarantan..de preferir-ho relativament tant prop d'una zona molt poblada ?
    Ah, i la comparació és entre un lloc on hi una central i s'instal·la un cementiri amb un lloc on no hi ha cap instal·lació nuclear i s'hi posa un cementeri.
    Dit això, i com jo no sé avaluar el benefici/risc que comportaria el cementiri, de moment, la solució, ja em va bé. Però d'aquí 15 anys en tornem a parlar si us sembla......
    A més l'amic Wifredo ja s'haurà jubilat....Si Rajoy no diu el contrari.

    ResponElimina
  8. Aviam, els missatges que ens envia "Tanquem les nuclears", per a mi, son els mateixos que comparteixen moltes organitzacions ecologistes de tota mena, amb matisos,i algun que altre partit minoritari, amb més matisos encara.
    El seu problema ve a ser el mateix que el de Mourinho, la seva praxis i la seva prepotència. Fruit també dels personalismes de la seva plana major.
    Per això, conegudes aquestes actuacions, i personatges, a algunes persones ens rellisquen per la pota abaix. I, repeteixo, no els missatges que podrien ser comuns. Però no, ells a la seua i au.
    Oi que es diferent el "pseudoindependentisme convergent" a l'independentisme de les C.U.P.?
    Pos, per a mi, igual o paregut. I no em caso amb cap dels que he esmentat, però, comparteixo més idees d'uns que dels altres, un altre cop per la praxis.

    ResponElimina
  9. Mmmm Ximo, lo que no es vol veure no es vol veure, alies Fukushima.
    I ja et dic la última, hi ha quelcom d'ètic en sotmetre un territori a més risc que a un altre?
    Perquè, Girona província no produeix ni un watt elèctric? I xucla que xucla ells.
    Te quelcom a veure amb els antics comtats?
    O és pura casualitat?
    Tu deus saber a aquestes altures que passa quan hi ha un "poblema nuclear".
    Perquè s'han de destruir les Terres de l'Ebre i la resta no?
    Millor tanquem-les totes i tots contents. I al Perelló a fer espelmes. Ai no, que ja no queden abelles! Les faran amb la parafina de Tarragona.
    Je, je. Llegir Principat de Tarragona. Que ni en català està. Molt instructiva la lectura.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta