30 de gener del 2012

Els veïns de Jesús no tindran aigua potable a l'aixeta durant almenys 10 dies

Els veïns de l'Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Jesús no podran utilitzar l'aigua de l'aixeta ni per beure ni per cuinar almenys durant els propers 10 dies. En una reunió informativa davant d'uns 200 veïns, convocada per l'Ajuntament de Tortosa, l'EMD, i l'empresa mixta Aigües de Tortosa, l'alcalde Ferran Bel ha tornat a deixar clar que la prohibició de consumir l'aigua -apareix excessivament tèrbola des de fa un parell de setmanes- es mantindrà fins que es trobe una solució al problema de l'únic pou que abasteix els 4.000 veïns del poble de Jesús. De fet, els tècnics de l'empresa d'aigües ja estaven instal·lant aquest dilluns vespre un aparell que regula l'impuls de l'aigua per intentar controlar la sorra. Paral·lelament, ja s'han encarregat analítiques del pou actual i també del que va deixar de funcionar fa uns vint anys.

Segons ha publicat l'Agència Catalana de Notícies, la reunió ja es va convocar el mateix divendres, dia en què les analítiques fetes per Aigües de Tortosa i l'Agència de Protecció de la Salut van confirmar la presència de sorra amb uns nivells superior als permesos. L'objectiu de la reunió ha estat, per tant, el d'informar de primera mà als veïns sobre els passos a seguir un cop detectada aquesta incidència. En aquest sentit, el president de l'EMD de Jesús, Pere Panisello, ha defensat la gestió "ràpida i eficient" feta des del moment en què s'ha alertat dels nivells de sorra no permesos. I Bel ha estat l'encarregat d'explicar les solucions que s'estan plantejant. En la reunió també ha participat el director dels serveis territorials de Salut, Albert Gómez.

Tot i que no es tenen garanties que puga funcionar, la solució més immediata és la d'instal·lar un aparell que regula la captació i impuls de l'aigua del pou, amb la finalitat que es puga controlar i reduir el nivell de sorra. Aquesta instal·lació es fa aquest vespre i aquest dimarts es començarà a avaluar la seua efectivitat. Tanmateix, Bel ha insistit que encara que funcionés es continuarà així almenys una setmana o deu dies, ja que la detecció de sorra està sent un problema "intermitent", que s'ha d'anar controlant. "Divendres detectem nivells alts, dissabte al matí surt bé, dissabte a la tarda torna a sortir la terbolesa...", ha il·lustrat l'alcalde.

És per això que, paral·lelament a la instal·lació d'aquest aparell, s'han encarregat analítiques completes de l'actual pou i del que va deixar de funcionar fa vint anys. "Una possible solució si les analítiques surten bé seria poder barrejar les dues aigües, per millorar-ne la qualitat de la xarxa", ha apuntat Bel.

L'altra opció que també s'està estudiant és interconnectar la xarxa de Jesús amb la de Tortosa; però aquesta no pot ser una solució immediata perquè costaria posar-la en funcionament almenys cinc setmanes, a més de la inversió econòmica que representa. "És una obra que beneficia a Jesús i a Tortosa, i aquí potser tots plegats hauríem de reconèixer un problema de gestió perquè això s'hauria d'haver fet fa vint anys i ara no estaríem així", ha lamentat Bel, tot assumint la vulnerabilitat que suposa que una població de 4.000 habitants no tinga una alternativa de subministrament d'aigua. L'actual pou, que treu l'aigua de l'aqüífer i no directament del riu Ebre, té un dipòsit amb només dos hores d'autonomia.

D'altra banda, pel que fa a l'obra del nou pou d'Acuamed, inclosa al pla de restitució per les obres de descontaminació de l'embassament de Flix, Bel ha explicat que ha parlat amb l'empresa estatal, i que l'obra està adjudicada; però que com a mínim estarà acabada en set mesos, ja que abans s'ha de connectar la xarxa al nou pou i construir un nou dipòsit.

Després de les exposicions, diversos veïns, dels més de 200 presents a la reunió, han volgut dir-hi la seva, sense amagar el seu malestar per la "desinformació" en el moment en què es decideix que l'aigua no és apta pel consum de boca, així com la seva "preocupació" per conèixer l'abast del problema -alguns apunten que la terbolesa està des del dia 14 de gener-, la seua gestió, i la solució definitiva. Així mateix, els veïns han tornat a reclamar que no se'ls cobre el rebut de l'aigua d'aquest trimestre i que l'empresa d'aigües assumeixi possibles danys a electrodomèstics, canonades o dipòsits, per la presència de sorra.

A una primera negativa de l'alcalde pel que fa al no cobrament del rebut de l'aigua, altres veïns han reclamat que almenys no es cobrés els dies que han estat perjudicats per aquesta incidència. En aquest punt, Bel ha deixat clar que el problema que ara tenien tots plegats era normalitzar la situació de l'abastament d'aigua, i que això era la prioritat màxima de l'Ajuntament i de l'empresa d'aigües, i que un cop s'aconsegueixi ja es parlarà sobre el rebut, els pagaments, i quina part s'ha de cobrar o no. A més, l'alcalde ha recordat que des del mateix dissabte a la tarda, es van posar sis sortidors d'aigua a la pèrgola de Jesús, connectats a la xarxa de Tortosa, perquè els veïns poguessin anar a agafar-la de forma totalment gratuïtat. "Ja entenc que és un enrenou i que han de sortir de casa per anar a buscar l'aigua, però almenys tenen l'opció d'anar a comprar-la al supermercat o anar a agafar-la gratuïtament", ha manifestat.

En canvi, sobre els possibles danys per la presència de sorra a electrodomèstics, l'alcalde ha explicat que l'empresa té una assegurança, i que si el peritatge confirma que hi ha una relació directa amb l'avaria no hi haurà problema per assumir aquesta despesa.

Finalment, Bel ha insistit que només hi ha un problema de presència de sorra a l'aigua del pou, i que no existeix cap tipus de contaminació més. També ha remarcat que es va avisar en el mateix moment en què les analítiques donaven llindars per sobre dels permesos. "Teníem un marge de set dies per avisar i no van passar ni set hores", s'ha defensat l'alcalde.

Imatge ACN

10 comentaris:

  1. 1. La gravetat del prblema indica que en els darrers anys - els successius governs de Tortosa i el govern de Jesús - no han parat l'atenció necessària a les infraestructures d'abastament d'aigua. Un fet bastant greu tenint en compte la improtància del subministrament d'aigua potable...

    2. La bona gestió que havia de portar la privatització de l'Empresa Municipal d'Aigües no ha estat així. Jo entenc que una de les prioritats en qualsevol canvi d'aquestes característiques hagués hagut de ser estudiar l'estat de les infraestructures i tenir un pla de manteniment preventiu i correctiu. Veig que no ha estat així, com era de preveure la prioritat ha estat vore com podien traure més beneficis. (massa cobdícia i poca professionalitat...)

    3. Potser sóc jo que no ho he trobat però en cap de les notícies relatives a aquest fet no veig ni una disculpa per part de l'alcalde de Tortosa. En canvi (com és habitual en ell) hi ha una defensa agressiva i un atac a qualsevol qüestionament que es faça.

    4. No només no gestiona bé les crítiques, sinó que té una actitud bastant irrespectuosa amb el conjunt de la població. Com pot dir que ja hi ha 6 aixetes i quedar-se tan ample?? Hauria de fer mans i mànigues per a contentar els veïns de Jesús, entendre les seues necessitats i vore que tenir unes aixetes a la vora del canal no és ni una solució ni és res. Encara resultarà que li hauran de donar les gràcies!

    5. No entenc com és per Pere Panisello no l'ha enviat a cagar.

    ResponElimina
  2. Ho he dit a la reunió i ho repeteixo aquí:
    Potser haurem d'estar agraïts perquè se'ns hagi avisat 7 hores després, quan tenien 7 dies per fer-ho.
    La qüestió està en on posem l'inici del temps de marge per avisar. Lògicament, no és el mateix començar a comptar a partir del dia 27 ( dia del resultat de l'analítica ) que des del 14,15,16....ja que la sorra a l'aigua apareix el dia 13. Ara, que l'aigua no és tan tèrbola com els primers dies, se'ns diu que no en beguem i, amb anàlisis o sense, amb valors alts o no, el que llavors, fa 15 dies, era consumible, ara no. Aquesta és la constatació.

    Ni discuteixo les alternatives ni les solucions. És més, si aquesta problemàtica hagés pogut evitar-se amb la construcció d'un altre pou o dipòsit més gran o el que sigui, aquest dèficit és imputable a tots els que han governat. Això sí, qui més ho ha fet, més responsabilitat té.
    En el que no estic d'acord és amb com -i sobre tot quan- s'ha informat. Al respecte puc dir que des de l'EMSP, els diumenge dia 15, ja s'informava a qui ho requeria telefònicament, que no es begués aigua de l'aixeta.
    Una qüestio que també pot ser motiu d'opinió és sobre la responsabilitat, inclús jurídica, en la que està incorrent l'EMSP. La gent paguem un rebut que bé donat per un contracte que tenim amb una empresa, la qual es compromet a subministrar-nos aigua en condicions optimes de salubritat. En la mesura que això no és compleix, alguna responsabilitat ha de tindre l'empresa. A banda del que paguem pel propi consum d'aigua, també es paguen altres conceptes que no van estrictament lligats al consum.
    El que no pot ser de cap manera -o no hauria de ser- és que fer comentaris del tenor de lo anterior, porti a l'Alcalde Bel a fer, en funció de qui les digui, al·lusions personals i a senyalar als autor amb l'argument infantil i gratuït de " tos ens coneixem " , " determinats sectors " etc.
    Si hagués volgut anar més enllà i polemitzar, en compte de dir, per exemple, que no estava gens preocupat al respecte de les conseqüències per a la salut per l'aigua consumida durant 14 dies, hauria dit que, pel mati, a Radio Tortosa, he sentit com es deia que, abans d'avisar de manera pública el dia 27, ja s'havia fet als " llocs públics, al col·legi i l'hospital.... i la resta de població, al que ho anava preguntant ". En canvi, a la reunió s'ha dit que si va ser iniciativa dels professors, de l'AMPA....En qualsevol cas, si aquests van prendre la decisió va ser perquè se'ls va avisar del problema.

    Ha hagut moments que recordaven massa als que es viuen als plens de l'ajuntament. Intentant desacreditar al que pregunta i opina. A punt, a punt ha estat el Sr. Bel d'acusar d'electoralisme als incordi-ants preguntadors.
    Ell no sé si estava present, però a Jesús ja se'n havia fet alguna que altra de reunió informativa, ja sigui pel POUM, Seguretat etc.. Que jo recordi, quan intervenien determinades persones ( "tots ens coneixem", recordeu ) ningú feia cap referència des-qualificadora per se. Ara, per lo vist, no es guarden ni les més elementals formes.

    ResponElimina
  3. En primer lloc, algú li hauria l'explicar al sr. Bel que una reunió amb veïns indignats (i amb raó) no és un ple municipal, i que hauria d’evitar el seu cinisme i actitud burlesca habitual davant d’uns veïns i veïnes amb dubtes i preocupacions més que legitimes. Dit, això, la veritat és que no sé ni per on començar... Si l’associació de veïns no hagués fet analitzar una mostra de l’aigua, haguessen informat la ciutadania? Perquè si, en canvi, havien alertat al col•legi i a l’hospital, ja feia dies que sabien que l’aigua no era potable, no? Tot i que al sr. Bel li semble innecessari, els veïns i veïnes haurien de poder conèixer les anàlisis fetes diàriament per l’empresa d’aigües des del passat 13 de gener, quan l’aigua va començar a sortir tèrbola. Ara mateix, només disposem de la seua paraula sobre la potabilitat de l’aigua fins al passat divendres. I, la veritat, això ha deixat de tenir valor.
    D’altra banda, sr. alcalde, face el favor de no treure-li importància al fet que haguem d’anar a buscar l’aigua amb garrafes a la vora del canal i, a sobre, no plantege la situació com si encara li haguessem de donar les gràcies per aquestes set llastimoses aixetes, que ens proporcionen aigua “gratuïtament”. Quina barra!!
    I, pel que fa a les solucions... Ahir el sr. alcalde va explicar que l’única solució amb garanties que funcione és interconnectar les xarxes de Jesús i Tortosa amb una canonada. Sabeu què passa? Que en cap moment va dir que començarien a treballar en aquest sentit de forma immediata. Només va parlar de pedaços immediats. I natros no sabem fins quan haurem d’estar sense aigua potable...
    I paro, perquè no acabaria mai.

    ResponElimina
  4. Joder, quins comentaris més llargs.
    Una cosa, suposo que si veieu que l'aigua surtia rara, no se li va ocurrir a ningú beurela. Jo crec que si algú ho ha fet, té par de culpa.

    ResponElimina
  5. A pesar de tot, que no falti el sentit de l'humor, el qual, massa sovint perd el nostre primer mandatari municipal:
    HUMORCILLET

    ResponElimina
  6. Amb la familiaritat característica de cara a l'auditori ( Ferran, Pere....), lo normal:
    " Xiquets, és veritat, haguéssim tingut que anar casa per casa ( igual que fem a les campanyes electorals ) a informar, en un paper, i no amb un cotxe i megafonia. Segurament que també ens hem equivocat ( l'empresa ) en no fer analítiques més complertes des del primer moment " . No passarà més.

    Mira si és fàcil..... Pos no, no ens equivoquem mai.

    ResponElimina
  7. Jotabé, Ximo, o qualsevol altre que ho sàpiga, quan va començar a haber gent que no en consumia per "olorar-se" "algo raro"?
    Gràcies.
    Gustau, no se si has arribat a alguna conclusió d'aquest començament del "no consumir aigua del poble"

    ResponElimina
    Respostes
    1. Pos home ( o dona ), això va dependre de cadascú suposo. Em consta que hi ha persones que tan prompte van "olorar-se" el color ( Aigua= incolora, inodora, insípida, em deia Don Liborio, ha, ha, ha. ) van deixar de beure. I n'hi ha de més inconscients com jo mateix que en vam continuar bevent. Sincerament, d'entrada confio en que algú està vetllam per la qualitat, i sobre tot per la potabilitat, de l'agua que em subministren. Però sembla que aquesta vetlla no va fer efecte fins passats 14 dies de l'aparició de l'arena a l'aigua. Altres també van deixar de beure quan es van assabentar a traves del col·legi, que havien estat avisats, o la mateixa empresa que pocs dies desprès de l'incident deien que era convenient no beure-la.

      Elimina
  8. Ës lo que té ser un "barri", eufemisme de "pedania", eufemisme també de los tontos de poble, que quan ja no vius al cap de municipi, ja ets ciutadà de segona...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta