5 de febrer del 2012

Tortosa debatrà una moció d'ERC per ser 'municipi republicà'

El grup municipal d'ERC vol que el ple ordinari d'aquest mes de febrer servisca per declarar l'Ajuntament de Tortosa com a "municipi republicà". Aquesta és una de les dues mocions que els republicans han presentat perquè siguen debatudes en el ple ordinari d'aquest dilluns: l'altra fa referència a la necessitat de facilitar la comunicació de cremes agrícoles.

D'altra banda, sobre la declaració de "municipi republicà", Solsona, amb alcalde d'Esquerra, ha estat un dels últims en fer-ho, el passat 27 de gener. "Legalment no significa res, però serveix per fer pedagogia", va insistir el republicà David Rodríguez, alcalde de la localitat. A Solsona, la moció va obtenir el suport dels republicans, l'abstenció del PSC i els vots en contra de CiU, que va argumentar que la població, amb 700 persones a l'atur, tenia altres prioritats. Altres ajuntaments que han aprovat mocions semblants han estat Vidreres i Espinelves. En el cas de Vidreres, a l'Ajuntament no tenen el retrat del Rei penjat i la bandera republicana va estar onejant durant un mes. De fet, al consistori només onegen la Senyera i la bandera de Vidreres. En canvi, a Valls fa pocs dies que van rebutjar, per només un vot, la declaració de "municipi republicà". A Valls, els regidors de CiU van tenir llibertat de vot.

7 comentaris:

  1. PER SI HI HA ALGUN MONÀRQUIC A LA SALA:
    L'ambaixador alemany a Espanya el 1981, Lothar Lahn, va assegurar en un informe enviat al seu país –que publica el setmanari 'Der Spiegel' aquest diumenge–, que el rei Joan Carles va mostrar "comprensió" cap als protagonistes del cop d'estat del 23 de febrer. La revista alemanya difon extractes del despatx 524, recentment desclassificat pel ministeri alemany d'Exteriors al costat d'altres documents de l'època, enviat per Lahn al govern germànic, que llavors presidia Helmut Schmidt.

    El setmanari alemany assenyala que l'ambaixador d'Alemanya a Espanya entre el 1977 i el 1982, i mort el 1994, va mantenir una conversa de caràcter privat amb el monarca el 26 de març del 1981 en la qual el rei li va comentar les seves impressions sobre el frustrat cop d'estat. El rei "no va mostrar ni menyspreu ni indignació davant dels actors, és més, va mostrar comprensió, quan no simpatia", segons va interpretar Lahn en el missatge enviat al seu govern i que cita el setmanari 'Der Spiegel'.

    "Pretenien el que tots desitjàvem"

    Afegeix el despatx que el monarca va dir a l'ambaixador: "Els capitostos només pretenien el que tots desitjàvem, concretament la reinstauració de la disciplina, l'ordre, la seguretat i la tranquil·litat". El document citat per la revista assenyala que el rei va manifestar a Lahn que la responsabilitat última de l'intent de cop d'estat no va ser dels seus caps, sinó del llavors president del govern espanyol, Adolfo Suárez, a qui retreia que "menyspreava" els militars.

    En el seu informe, l'ambaixador alemany va destacar així mateix que el monarca espanyol havia aconsellat reiteradament sense èxit a Adolfo Suárez que "atengués els plantejaments dels militars, fins que aquests van decidir actuar pel seu compte". El rei, que va expressar el seu interès perquè els fets s'oblidessin "com més aviat millor", va manifestar davant l'ambaixador d'Alemanya, segons la seva versió, que tractaria d'influir en el govern i els tribunals per evitar un càstig sever als colpistes, perquè "només pretenien el millor", assenyala 'Der Spiegel'. El setmanari escriu finalment que la casa reial espanyola no ha volgut pronunciar-se sobre l'informe de l'ambaixador alemany, i va argumentar que als arxius oficials no hi consta res sobre aquesta "conversa privada" entre el rei i Lahn.

    Fonts de la Casa del Rei consultades per Efe s'han limitat aquest diumenge a considerar que "el paper i l'actuació del rei el 23-F estan ja consolidats per la història, i la manera decidida i determinant com va actuar en defensa de la democràcia és coneguda per tota la societat espanyola i a tot el món". Però el cert és que l'informe del llavors ambaixador alemany si més no posa en dubte la versió oficial dels fets.

    "No hase falta desir nada más".

    ResponElimina
    Respostes
    1. Això vol dir que el rei hauria arribat a un tracte secret amb els militars si les condicions haurien estat diferents! I quin tracte preferent amb els miltars seria eviatr-los un càstig sever?

      Un cop d'estat h ade ser severament castigat, no amb miraments! Hi ha molts gats amagats, aquí...

      Elimina
    2. En aquell temps gairebé tothom s'imaginava, o sabia, que el rei era pel mig. Sent Armada un dels seus pivots a la cara reial.
      Els militar venien el nom del rei en el alçament. El que les coses van canviar de troca aquella nit i van tenir que improvisar una sortida "parlamentària".

      Elimina
  2. Tots sabem que els espanyols tenen la fama d’improvisadors, fins el punt de no calcular les conseqüències d’un fet com l’intent de cop d’estat del 23 F. Però quan vaig veure el cul al aire de Tejero i el de Milans del Bosch vaig pensar que no podíem esser tant barroers ni tant mal actors en aquella sobre actuació teatral del Congrés....”autoridad militar, por supuesto”. No cal ser ambaixador per deduir que l’operació estava tolerada i assumida com una prova de lleialtat i que obtingué els resultats d’adhesió esperats. El general Armada d’això en sabia un “rato”...
    Ara be; no se quins sets ous remenen per l’Ajuntament de Tortosa amb això de declarar-lo ajuntament republicà, dons algú esta capficat en convertir l’Ajuntament amb “la casita virtual de la senyorita Pepis”.

    ResponElimina
  3. Aquest cop d'estat estava preparat des del poder, l'únic que a última hora no va sortit tot tan bé, i el rei es va enrere perquè no li passés com a Alfonso XII dos generacions abans, que quedés com un defensor de la dictadura i acabés exiliat com sun iaio, ja li va anar bé quedar com un defensor de la democràcia, com Fraga vaiga..

    ResponElimina
  4. Són temps d'acció, de treballar dur, de ser pragmàtics i sortir endavant d'una situació molt greu a les nostres terres i no perdre el temps en discussions bizantines i cortines de fum que no porten enlloc. Ara volem ser independents, "po bueno, po fale, pos d'acuerdo" així per què volem que Espanya sigue republicana?que mos hi fot, França sent república es lo centralisme a la màxima potència...quina mania de fotremos en "fregados" que no porten a res, com ara és "cool" i "guai" ficar-se en la monarquia pos au, a fotre destralada a diestro i siniestro, resulta que lo Rei tan "campechano" que era i tan bo fa uns anyets ara és un engendro!quins descobriments, crec que ara a Tortosa tenim altres prioritats, i bé que molta gent d'esta estava quan venien los Reis i Principes i l'Urdangarin a fer visites e inauguracions...menos fer lo gandul i més treballar per al poble!!

    ResponElimina
  5. Home, desfer-se te la patuleia de la monarquia ja seria un bon que, Saberut.
    Fixeus en quina monarquia tira endavant al planeta... ja, com les "corrides" "fiesta nacional" la bandera, el rei i el "Viva España". Spain is different!
    Jo diria més encara, "mes val república dolenta que monarquia bona", sobre tot perquè lo "bo" ja sabem per a qui seria.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta