2 de març del 2012

[Tribuna] 'Defensant el riu Ebre a cop de pedal', per Paco Gas

El proper diumenge Esquerra organitzem una bicicletada popular en defensa del riu Ebre que anirà des de Benifallet fins a Tortosa. A cop de pedal i de manera festiva, volem reivindicar la necessitat de fixar un cabal ecològic per al riu, tal com Oriol Junqueras ha demanat davant les institucions europees com a eurodiputat, però que la poca valentia i determinació del PSOE han fet impossible. Recordem que el govern del PSOE havia d’aprovar 25 nous plans hidrològics de conca abans d’acabar el 2009 i només se’n va redactar el català, elaborat pel govern d’esquerres; també els havia de notificar a la Comissió Europea abans del març de 2010, tal com fixa la Directiva Marc de l’Aigua, per recuperar el bon estat ecològic dels rius l’any 2015. Però el PSOE va preferir que la Comissió Europea, el mes de juliol de 2011, portés el Govern espanyol davant del Tribunal de Justícia de la UE pel retard en la redacció abans d’acabar el nou Pla de Conca de l’Ebre tot incloent-hi el cabal ecològic.

El cop de pedal en defensa del riu, però, no s’atura aquí, perquè a principis de febrer, el nou ministre del PP, Miguel Arias Cañete, anunciava un nou “Pacto Nacional del Agua”, que “garantirà el subministrament d’aigua en qualitat i quantitat suficient, de forma integral i solidària en tot el territori nacional”. Cañete, com a gran nacionalista espanyol que és, ens recordava que “l’aigua és un element vertebrador territorial i com a tal necessita la gestió solidària i sostenible per cobrir les necessitats de les diferents regions espanyoles”. El ministre, per acabar, defensava els transvasaments com a elements de solidaritat, per a Espanya és clar, perquè, segons ell, hi ha aigües excedentàries.

Davant d’aquestes i altres amenaces, ens cal seguir pedalant i lluitant, de forma alegre i combativa, però sense parar. I cal estar alerta perquè la nova batalla de l’aigua no serà frontal i a cara descoberta, com en els vells temps, de la qual vam sortir guanyadors.

Ara intentaran fer-ho diferent, dissimulant, amb noves excuses i pretextos, i ajudant-se de la situació de crisi econòmica que patim i de la sequera que s’aproxima. De moment, s’entrenen amb el desmembrament de la sanitat, l’educació, l’atenció social o l’Administració Pública, i la jugada sembla que els surt bé perquè són molts els que, avui encara, ho justifiquen. Fins i tot pervertint el vot massiu que a Espanya van obtenir per aplicar polítiques privatitzadores, centralistes i uniformitzadores per tal de perpetuar l’espoli de recursos, en aquest cas l’aigua, de la nostra nació, bé a través de canals de reg, insostenibles econòmicament per a la nostra pagesia, bé “eixugant” el riu mitjançant el recreixement dels embassaments del Pirineu, abans que l’aigua arribi al nostre Delta.

Paco Gas
és alcalde de Roquetes i secretari de Política Territorial i de Medi Ambient de la Federació de l’Ebre d’ERC

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta