El ministre d'Indústria, Turisme i Energia, José Manuel Soria, va anunciar ahir dimarts a València que el seu departament "frenarà" la posada en marxa d'infraestructures gasístiques, per no haver d'incrementar la tarifa del gas natural. És el cas del magatzem submarí conegut com a projecte Castor, que ACS i la multinacional Escal UGS han construït al davant de la costa de Vinaròs i d'Alcanar. En concret, Sòria va explicar que les infraestructures gasístiques a Espanya estan ara mateix "sobredimensionades", a causa de les inversions realitzades en els últims anys i la caiguda de l'activitat industrial.
"El grau d'utilització de les infraestructures de gas està per sota del 50 per cent", va subratllar Soria, i va afegir que ara cal retribuir els inversos, "s'utilitzen o no" aquestes infraestructures.
Per això, el govern de l'Estat va aprovar divendres passat unes mesures que, segons Sòria, van en la línia de "retribuir el valor del capital d'aquestes instal·lacions, però tot frenant la seua posada en marxa", de manera que el cost, que repercuteix en la factura del gas, siga més assumible.
En canvi, el ministre no va entrar a valorar el sobrecost que, en concret, ha tingut el projecte Castor, fins als 1.300 milions d'euros, quan estava pressupostat en 500 milions.
Però la realitat és que el Ministeri d'Indústria ha previst una auditoria per determinar els motius del sobrecost del projecte Castor. Soria va fer aquestes declaracions abans de participar en el dinar posterior a l'assemblea de l'Associació Valenciana d'Empresaris (AVE), que presideix el navilier Vicente Boluda, al qual també van assistir el president de la Generalitat, Alberto Fabra, i el ministre de Afers Exteriors, José Manuel García Margallo. El diari El Economista recull avui les declaracions del ministre Soria, i destaca el tema en la seua portada. A més, aquest dilluns titllava el projecte Castor de 'pelotazo' d'ACS i Escal UGS.
A les Terres de l’Ebre, l’Ajuntament d’Alcanar i la plataforma ciutadana de les Terres del Sénia es van oposar frontalment a la construcció del dipòsit de gas davant de les costes de Vinaròs. La capacitat del dipòsit submarí és de 1.300 milions de metres cúbics de gas, el que representa una capacitat d’emmagatzematge del 4% del consum anual de gas natural de l’Estat.
Aquest mes de març havien de fer-se les proves i començar a injectar-hi el gas, amb la previsió que el dipòsit Castor pogués entrar en funcionament al maig d’enguany, després de més de dos anys d’obres. El projecte Castor es va vendre com una aposta estratègica de l’Estat espanyol, ja que garantia una reserva de gas natural per als propers 50 anys.
4 d’abril del 2012
El sobrecost del projecte Castor, en el punt de mira del govern del PP
1 comentari:
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Si no tinc mal entès, totes les retallades de la Generalitat de Catalunya sumen uns 2.700 milions d'euros i això ens costa 1.300 i sense tyenir clara la justificació econòmica ni la viabilitat. Que no ho pagarà cap polític ho tinc més que clar, com tampoc ho faran ni per l'AVE ni per les autopistes sense cotxes i quebrades.
ResponElimina