15 de maig del 2012

Desallotgen 11 masies de Rasquera per l'incendi forestal


Els Mossos d'Esquadra han hagut de fer un desallotjament preventiu de 15 persones en un total d'onze masies de Rasquera, a causa de l'incendi forestal que ja ha calcinat unes 100 hectàrees, segons les estimacions d'última hora de la nit i confirmades per la Cadena Ser. A més, el foc ja hauria entrat en el terme del Perelló, i la carretera entre les dues poblacions ha estat tallada al trànsit. Amb tot, segons ha informat Protecció Civil a través de Twitter, els Bombers han valorat que ara mateix no hi ha risc per a la població. Les persones evacuades han estat reallotjades en cases d'amics i familiars. Per la seua banda, altres usuaris com ara el periodista Andreu Caralt han explicat que les flames eren visibles des d'altres poblacions del territori com Móra d'Ebre, a més de 10 quilòmetres de distància, i que el fum ja cobria la zona de la serra del Coll de l'Alba, a Tortosa. Altres testimonis també han assegurat a les xarxes socials que l'incendi de Rasquera era visible des de punts tan allunyats com l'Ametlla de Mar o Roquetes.

 La superfície cremada és una zona de difícil accés, de bosc i matoll, i els Bombers de la Generalitat treballaran durant tota la nit per intentar controlar un foc que s'ha declarat poc abans de la una del migdia. El cap de la regió d'emergències de les Terres de l'Ebre, Fèlix Gonzàlez, ha avançat en declaracions a l'Agència Catalana de Notícies que els efectius desplegats hi treballaran tota la nit, i ha admès que la zona és "molt inaccessible" i amb dificultats afegides: el camí és molt estret, amb la qual cosa el trànsit de vehicles dels Bombers "resulta molt dificultós i molt llarg en el temps" i el vent, que impedeix que els mitjans aeris "treballin de forma tranquil·la". Una quarentena de dotacions terrestres continuaran treballant per poder controlar el foc mitjançant les dotacions terrestres, ja que els mitjans aeris s'han retirat quan s'ha fet fosc. L'orografia, extremadament complexa, ha dificultat molt les tasques d'extinció, segons han explicat els Bombers, que han decidit helitransportar personal de Bombers per tal de dur-los a llocs inaccessibles per terra.

Per la seua banda, l'alcalde de Rasquera, Bernat Pellissa, ha recordat que la zona afectada ja es va cremar l'any 1995, i que per tant "hi ha molt combustible i la propagació del foc ha estat molt fàcil".  "És una de les zones més boniques de Rasquera", ha lamentat l'alcalde. A banda, el vent continuarà bufant i es podria reforçar al llarg de la nit. Per aquest dimecres, el vent bufarà del nord-oest entre fluix i moderat amb cops forts fins a mig matí. A partir d'aleshores, girarà a component sud, amb predomini del sud-est, entre fluix i moderat. Les humitats relatives es mantindran amb nivells baixos fins a migdia.

Al vespre, el Cos d'Agents Rurals ja havien confirmat una afectació d'entre 20 i 25 hectàrees de vegetació forestal de l'Espai d'Interès Natural - Serra de Cardó, totes elles pertanyents al terme municipal de Rasquera. En canvi, el Servei Català de Trànsit confirma que no hi ha hagut afectació viària com a conseqüència d'aquest incendi, mentre que la Direcció General de Protecció Civil manté activada la fase d'alerta del Pla Infocat. El cap de la regió d'emergències de les Terres de l'Ebre ha detallat que l'incendi de vegetació forestal ha començat al terç superior a la zona del Corral i ha anat avançant des del vessant nord-est del camí. Els Bombers han treballat per encerclar-ho però "s'han produït focus secundaris que han passat a l'altre costat del camí i han agafat una pendent molt forta que ha provocat la seva expansió", ha reblat. Davant d'això, s'han hagut de reubicar recursos per intentar treballar en els flancs dret i esquerre, cosa que segons Gonzàlez "ha costat perquè és una zona molt inaccessible i difícil d'avançar".

Imatge ACN

2 comentaris:

  1. A Rasquera... Això és molt sospitós.

    ResponElimina
  2. Igual que al 95, a la nit ho donaven por apagat, marxaven els bombers i l'endemà continuava la tragèdia que va dessolar la serralada de Cardó-Boix
    I encara volen fer "Spas-paradises"?
    Si l'accident d'un cotxe de la "fàbrica" va ser el que va originar aquell incendi, que ha pogut originar aquest?
    Les indústries, del tipus que siguen, no s'han de posar a reserves naturals, després passa el que passa.
    Il vent no para, i demà qui vindrà a apagar-ho?
    Quatre avions que van a repostar aigua a Reus?
    Home! Que ens ho estem carregant tot!

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta