7 de juny del 2012

L'enfonsament d'Antaix posa en alerta els sindicats pel futur del moble

Els moblistes fa dos anys que ja van reclamar un pla de reconversió durant una compareixença al Parlament · 

Els sindicats UGT i Comissions Obreres han confirmat aquest dimecres el tancament d’una de les empreses de mobles més importants de la Sénia, i per tant del territori. I és que NaturAntaix ha anunciat la presentacio imminent d'un concurs de creditors per extingir la seua activitat, tot deixant al carrer els seus 86 treballadors actuals. Davant d’aquesta situació, UGT i Comissions Obreres han anunciat que plantaran cara a la decisió de l’empresa, ja que consideren que l'activitat de l'antiga Antaix encara és viable. D'altra banda, els sindicats també han demanat el suport a empresaris i les administracions per evitar l'enfonsament del sector del moble, que només a la comarca del Montsià dóna feina a unes 2.000 persones. Segons recorden els sindicats, els treballadors d'Antaix, que han patit tres EROs de suspensió temporal i un d'extinció en els últims quatre anys, han contribuït al creixement del grup. Així, tot i reconèixer que la crisi dels últims anys ha afectat considerablement l'evolució del negoci del fabricant de mobles -l'empresa va arribar a ocupar uns 400 treballadors en el seus moments de màxima activitat-, els sindicats que representen la plantilla de Naturantaix han retret als propietaris del grup una "mala gestió", entre d'altres aspectes, pel fet d'haver deixat l'empresa "en mans de diversos gerents" i de no haver sabut "adaptar-se a la situació del mercat".

El responsable de la Intercomarcal de Construcció i Fusta de CCOO a Tarragona, Máximo Escolar, ha admès que el model de fabricació de mobles dels últims anys "s'està acabant", i que ara s'obre un cicle nou, marcat per les pautes productives que imposen multinacionals del sector com la sueca Ikea. En aquesta línia, ha recordat que l'activitat a la Sénia genera efectes de "vasos comunicants" entre empreses del territori, i per això ha volgut fer una crida als empresaris per "salvar el sector del moble a les Terres de l'Ebre". "Estem disposats a parlar per salvar els llocs de treball i que aquestes terres no quedin tant matxucades", ha assenyalat Escolar.

D'altra banda, ara es compleixen dos anys de la crida de socors -en forma d'un pla de reconversió del sector del moble de la Sénia- que van fer els moblistes durant una compareixença a la comissió d’Economia i Finances del Parlament. Va ser al juny del 2010, davant de la davallada de la facturació i la presentació d’expedients de regulació d’ocupació en totes les empreses del sector. I és que l’any 2007, abans de l’esclat de la crisi, el sector de fabricació de mobles a la Sénia comptava amb més d’un centenar d’empreses i una facturació anual de més de 200 milions d’euros. Però arran de la crisi, el sector va veure com es reduïa aquesta facturació, en alguns casos per sobre del 60 per cent, mentre la pèrdua de treballadors va ser constant. De fet, la mateixa Antaix va passar d’una facturació de 60 milions d’euros a només 13. És per això que els moblistes reclamaven un pla de reconversió amb mesures a curt termini, adreçades a recuperar el consum, i de mesures a llarg termini, per fer front al canvi estructural i de concepció que han d’afrontar les fàbriques.

Dos anys després, i després de la visita del conseller Francesc Xavier Mena del passat 30 d’abril, la Sénia va aconseguir el compromís que les empreses del sector del moble de la Sénia tindran el suport de la Generalitat per explorar nous mercats, internacionalitzar-se, i aplicar fórmules d’exportació conjunta. Però potser aquestes mesures no han arribat a temps per a l'antiga Antaix.



Imatge ACN

2 comentaris:

  1. Però Máximo no estava jubilat ja? Va home, deixa pas al fill que també surt a la foto. Uf, tot això és molt endogàmic...

    ResponElimina
  2. Haber vamos aclarar unas cuantas cosas que la ignorancia de la gente que libremente opina no sabe.
    Maximo Escolar Monjas es el secretário general de Construccio i Fusta de la provincia de Tarragona y como es lógico en un conflicto de una empresa de la madera de Tarragona es el mayor responsable de CCOO.
    Ivan W. Escolar Caro desde hace casi 15 años es trabajador de la empresa Naturantaix(empresa del conflicto) y a la vez durante los últimos 6 años miembro del comité de empresa de la misma y responsable de la federación de Construcció i Fusta de las Terres de l'Ebre por CC.OO.
    Si al nivel sindical llegó hasta ahora donde está es por que se lo ha currado y nadie le ha regalado nada.
    Estos comentarios injustos y fuera de lugar flaco favor le hacen a lo que es la noticia y en realidad a lo que es el conflicto de los trabajadores.

    Mario N. Guerrera
    Miembro del Cómité de Empresa de Naturantaix
    (NO FIRMO CON SEUDÓNIMOS)

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta