19 de juny del 2012

L'estudi de l'Institut Cerdà considera el projece Zèfir 'una oportunitat' per a l'Ametlla de Mar

L'estudi encarregat per l'Ajuntament de l'Ametlla de Mar a l'institut Cerdà avala "l'oportunitat" que pot suposar per al municipi del Baix Ebre la implantació del projecte Zèfir, la plataforma experimental d'energia eòlica marina. L'informe, presentat aquest dimarts al vespre davant la societat civil de la població, determina l'impacte socioeconòmic del projecte des del punt de vista quantitatiu però també qualitatiu. Xifra entre 1,5 i 3 milions d'euros la despesa anual que deixarà el Zèfir durant els vint anys de vida útil, i que incrementarà en dos punts percentuals el PIB local. A més, també preveu que en surti reforçada la marca "Ametlla de Mar". L'Ajuntament de la Cala, que fins ara s'havia oposat al projecte, analitzarà en detall l'informe per determinar la futura estratègia del consistori, tal i com va anunciar la setmana passada l'alcalde, Andreu Martí, durant una entrevista a Canal 21 Ebre.

L'informe, fet des de la independència tal i com han volgut subratllar des de l'Institut Cerdà, analitza l'impacte quantitatiu i qualitatiu que deixarà el projecte a l'Ametlla de Mar i detalla les claus perquè el Zèfir esdevingui una "oportunitat" pel municipi i pels principals sectors econòmics de la població, com són el turisme, la restauració, el comerç i la pesca.



El director de l'àrea d'Energia de l'Institut Cerdà, Eric Suñol, ha destacat la importància d'analitzar l'impacte qualitatiu d'aquest projecte sobre l'aposta que l'Ametlla de Mar ha fet des de fa alguns anys per un turisme de qualitat. "Creiem que aquest projecte donarà un valor afegit a la marca Ametlla de Mar i reforçarà el seu perfil de turisme de qualitat, sostenible i mediambientalment responsable", ha manifestat. Així, segons l'informe, el Zèfir reforçarà la marca del municipi amb elements singulars d'abast mundial, que permetrà oferir una imatge diferenciada sota el paraigua de la qualitat i la sostenibilitat, així com permetent ser una font de creació de nous perfils i noves ocupacions. Per l'Institut Cerdà, el Zèfir pot ser una oportunitat per atraure inversions en un sector potencial de creixement i d'elevada intensitat en recerca i desenvolupament, així com per ser pioner a la Mediterrània i captar l'atenció internacional.

Segons aquest estudi, l'impacte econòmic del projecte és de 50 milons d'euros d'inversió directa i 25 milions d'euros de despesa induïda durant la construcció de la primera fase -quatre aerogeneradors de 20 MW a tres quilòmetres de la costa. Durant la seua construcció es preveu la creació de 500 llocs de treball, 300 dels quals directes, mentre que serien 60 els llocs de treball estables que es crearien per les operacions de gestió i manteniment del parc durant els vint anys de vida útil de la instal·lació. Així, quan el parc funcioni, la despesa anual estaria entre els dos i els quatre milions d'euros.

Però si totes aquestes xifres són les de l'impacte general del projecte, l'informe de l'Institut Cerdà concreta també l'impacte sobre el municipi de l'Ametlla de Mar. Així, es xifra entre els 6 i els 9 milions d'euros la inversió durant la construcció de la primera fase, i entre 1,5 i 3 milons d'euros la despesa anual durant els 20 anys que funcioni el parc. Per la població, suposaria la creació d'entre 25 i 50 llocs de treball estables, i els sectors més beneficiats per aquest impacte positiu serien el turisme, el comerç, la restauració i el sector pesquer. De fet, l'estudia fixa un increment del PIB local d'entre 2 i 3 punts percentuals, i un increment de facturació en els sectors turístic, comerç i restauració, i pesquer. Concretament, xifra un increment d'entre 1 i 2 milions d'euros de facturació pels comerços i restaurants, en 750.000 euros l'increment de facturació del sector turístic, i en 500.000 euros l'augment de facturació del sector pesquer.

Implicació de la societat civil · Però malgrat les grans xifres de l'estudi, el responsable de l'estudi ha deixat clar que el Zèfir només serà una oportunitat si la societat civil i l'Ajuntament s'hi impliquen. "El projecte es pot no fer, fer malament o fer bé, i si mirem les experiències que hi ha arreu del món canvia molt si la gent se'l fa seu o si es fa d'esquenes al municipi. Si la població el posa en valor com a marca pot esdevenir un referent que reforci l'Ametlla de Mar", ha apuntat Suñol.

En aquest sentit, l'informe apunta que l'Ametlla ha d'exercir un lideratge si vol actuar com a hoste del projecte, i ha assenyalat que caldrà fer inversions "imprescindibles" que s'han de garantir, perquè es pugui rendibilitzar el projecte als sectors econòmics sobre el que hi haurà els efectes més importants, com és el turisme, el comerç i la pesca.

L'Ajuntament analitzarà l'estudi en detall · Un cop conegut aquest estudi, l'alcalde de l'Ametlla de Mar, Andreu Martí (CiU), que, fins ara, juntament amb la resta de grups del consistori s'havien oposat al projecte Zèfir, ha assegurat que analitzaran en detall l'informe i faran presentacions sectorials al municipi. "Hem aconseguit l'objectiu principal que era tenia la màxima informació sobre el projecte feta per gent independent. Ara haurem d'analitzar si serà positiu o no, i a partir d'aquí prendrem un posicionament que estarà basat en una informació objectiva que fins ara no hem tingut", ha manifestat.

Martí no ha volgut concretar ara si aquest estudi pot fer canviar el posicionament de l'Ajuntament respecte el Zèfir, i ha assegurat que primer cal analitzar en detall l'estudi. Amb tot, l'alcalde ha admès que l'informe planteja l'oportunitat que han suposat parcs eòlics marins per altres indrets del món "quan hi ha una actitud i predisposició concreta".

El projecte Zèfir, que promou l'IREC, es divideix en dos fases: quatre aerogeneradors de 20 MW a tres quilòmetres de la costa ancorats al fons marí a uns 42 metres de profunditat, en una primera fase; i en una segona 8 aerogeneradors de 50 MW flotants a una distància de 25 quilòmetres i a una profunditat superior a 100 metres.



Via ACN 
Imatge Ajuntament de l'Ametlla de Mar

1 comentari:

  1. "L'estudi de l'Institut Cerdà considera el projece Zèfir 'una oportunitat' per a l'Ametlla de Mar"

    Quina novetat!!! Què era d'esperar d'una institució que té com a empreses "amigues" ENDESA, ALSTOM i el mateix ICAEN?

    I ja que hi som..., se sap els diners que s'ha embutxacat per lo previsible, l'institut Cerdà?

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta