20 de juny del 2012

[Tribuna] 'Les Terres de l’Ebre seran Països Catalans, o no seran', per Sílvia Casola

Avui vull escriure aquest post fent una xicoteta reflexió sobre la meua terra. Com veureu, aquesta naix de les paraules de Duran (dites després que l’Alfred Bosch ensenyes a la tribuna del Congreso una estelada i cridés: “visca Països Catalans lliures i independents!”). Però no vaig a parlar de Duran, Alzamora o Torrent… sinó que vull fer en veu alta una reflexió que fa temps que vaig fer.

Sóc d’Ulldecona, un poble de les Terres de l’Ebre, una terra de no frontera (l’únic que em separa de terres valencianes és un riu sense aigua ni cocodrils, com diu una bona amiga). La gent de banda i banda del riu Sènia ens passem el dia amunt i avall, creuant el riu, sense notar cap barrera ni frontera entre la seua gent i els seus pobles i paisatges: uns hi van per a treballar, altres a comprar, altres per oci, altres per festejar, veure la família…

La gent del sud de Catalunya, com del nord del País Valencià vivim en la mateixa filosofia: gent tranquil·la, de xalar però treballadors, que ens agrada anar construint la vida entre els nostres. Però som molts els que no ho podem fer, perquè hem de marxar per estudiar i/o per treballar després, ja que som unes terres abandonades. Durant dècades ens hem trobat que aquells que han governat no ens han tingut en compte: ni bones carreteres ( i menys gratuïtes!), ni bona comunicació en tren (recordeu que som l’últim tram on hi ha un sol ample de via), ni desenvolupament econòmic…

I perquè no s’han volgut preocupar de nosaltres, em direu? Què no som part del seu territori? Doncs, penso, que tant per un costat com per l’altre ha estat fet amb tota la intencionalitat. Això d’unir amb bones infraestructures i desenvolupar econòmicament aquella zona els produeix un rebuig total, per la seua concepció regionalista del territori: i si ens donem compte que la gent d’Ulldecona, Vinaròs, la Sènia, la Jana, la Galera, o Sant Mateu no són diferents? I si van més enllà i s’adonen que podem anar de punta a punta del país sense necessitat de traductor i sentint-nos a casa nostra?

En definitiva, i si descobrim que som Països Catalans? Doncs potser seria hora que anéssim traient-nos la por de parlar-ne obertament, de pensar qui som i qui volem ser (i ja no sols per nosaltres, sinó per les futures generacions) i ser-ne conseqüents. Perquè el futur del nostre territori, depèn molt més del que us podeu imaginar de poder o no ser lliures i de ser-ho tots junts. I sinó, perquè gasten tantes energies en negar-nos l’existència, voler dividir la nostra llengua i silenciar tots aquells que sí volem construir uns Països Catalans lliures?

Fins que no deixem de ser una terra de “no-frontera” per ser el centre dels Països Catalans, les Terres de l’Ebre no podrem ser.

Sílvia Casola
és secretària nacional de la dona de les JERC

1 comentari:

  1. I com es fa això ? Què vol dir ser països catalans ? De què parlem ?
    Tot just estem en la polèmica del català ( ara aragonès oriental ) de la franja. Un dels motius per als defensors -es reconegui o no- de tal barrabassada és que en una hipotètica Catalunya independent, els pobles catalanoparlants de l'Aragó podrien arribar a demanar l'annexió a Catalunya. O inclús reivindicar-ho des d'aquí. Pos bé, si a l'article es defensa que els pobles del País valencià "fronterers" amb els ebrencs catalans, parlem igual, tenim els mateixos costums, cultura etc, és que som el mateix, que no som diferents, no és del tot escandalós segons quines teories. Vull dir, tindre molts trets comuns no té perquè voler dir que som el mateix. I si les coses son així, que ho siguin a tot arreu. És pot parlar igual a Xerta que a Arenys de Lledò i uns voler ser catalans i altres aragonesos ( i espanyols )
    O és que només estem parlant d'una realitat, entitat lingüística/cultural, com seria el cas de la franja ? Perquè si ho fem d'una realitat política, com em temo, això son figues d'un altre paner. O és que els partits decidits defensors del Paisos Catalans, al Baix, Alt Maestrat i els Ports son majoria absoluta en totes les eleccions ?

    A tot això, com lliguem totes estes voluntats polítiques de Paisos catalans amb que els partits de " la Roja " a Catalunya ( no diguem al País valencià ) tinguin una audiència absolutament astronòmica ?
    No parlo ni de desitjos ni d'aspiracions personals, parlo del que, per a mi, és la realitat.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta