27 de juliol del 2012

Bel defensa davant de Montoro la proposta de pacte fiscal per a Catalunya

MADRID.- L'alcalde de Tortosa i senador de CiU per Tarragona, Ferran Bel, ha aprofitat aquest dijous la seua intervenció al Senat per reivindicar davant del ministre d'Hisenda que la proposta de pacte fiscal aprovada pel Parlament català no és preclamar "un finançament diferent". "Només reclamem quedar-nos amb una part dels impostos que recaptem”, ha remarcat Bel davant de Montoro, abans d'aclarir que “no demanem més finançament, sinó retenir una part del dèficit fiscal que es genera, amb els impostos pagats a Catalunya, amb els 16.000 milions que surten de Catalunya i no tornen". En aquesta línia, el senador tortosí ha afegit: "Volem que ens ajudin a tenir un sistema de finançament just, propi i adequat a les necessitats de Catalunya”.

Per la seua banda, el titular d'Hisenda ha aprofitat la seua compareixença al Senat per exigit a la Generalitat que deixe d'"enganyar els ciutadans" buscant "responsables fora" i "sortides falses" a la crisi, ja que la "divisió dins d'Espanya" és "el pitjor missatge" que es pot enviar al món. Montoro ha advertit que és hora d'"estar a l'altura" i no per "fintes polítiques", en una clara referència al debat sobre el concert català. I en la seuaa defensa del sostre de despesa, ha deixat clar que "l'estat de les autonomies és inqüestionable", i que "té la mateixa responsabilitat que tots a l'hora de promoure les polítiques per sortir d'aquesta crisi". Per això, ha subratllat que "s'equivoca" qui usa l'estat autonòmic "per separar i dividir". El ministre ha deixat clar que dir que la crisi fiscal és de l'Estat i no de les autonomies, i reclamar un altre tipus de finançament és "buscar una sortida falsa" o una "finestra per escapar que no va enlloc". Amb un to, ha subratllat que no pot haver-hi un discurs polític "més inoportú i més contradictori" que dir "a aquesta altura de la crisi" que un territori pot sortir de la recessió "des de la solitud i l'aïllament".


Bel és el portaveu de CiU a la Comissió d’Hisenda i Administracions Públiques del Senat. Durant el debat sobre els objectius del sostre de despesa, Bel va retraure a Montora que la distribució del dèficit entre l’Estat i les autonomies siga "asimètrica, esbiaixada, injusta, ineficient, insolidària i deslleial”. Bel, que ha reiterat “el compromís” de CiU amb l’estabilitat pressupostària, ha defensat el vot en contra del seu grup, coherent amb la mateixa votació en el Congrés dels Diputats, en relació als objectius de deute públic i sostre de despesa proposats pel govern. Finalment, els objectius de deute públic i sostre de despesa van ser aprovats amb 152 vots a favor, 86 en contra i una abstenció.

En aquest sentit, Bel ha advertir que els objectius d’estabilitat, proposats per l’anterior executiu i ratificats pel gabinet de Rajoy, s’han modificat un any després de la seua aprovació. Concretament, el senador de CiU ha destacat que “si bé s’han flexibilitzat” –passant del 3% del PIB al 4,5%, concedit per la Unió Europea-, el govern del PP fa "una distribució absolutament asimètrica i incomprensible”. Bel ha exposat que “a nivell global tenim un 1,5% més de dèficit, però l’Administració Central té un 1,7% més de dèficit, més del que se’ns ha concedit a Europa. No es fan amb tot, sinó que li afegeixen dèficit i en canvi a l’Administració Autonòmica li redueixen l’objectiu de dèficit, passant de l’1,1 al 0,7%”. De fet, Bel ha afegit que “això suposa 18.000 milions més de marge per a l’Administració Central i 5.000 milions menys per a l’Administració Autonòmica”. En aquest sentit, Bel ha subratllat que “això a Catalunya suposen 800 milions addicionals de reducció de dèficit per al 2013, que és insostenible”.

Bel també ha retret a Montoro que “la distribució és injusta i asimètrica perquè de tot l’objectiu de dèficit que té l’Estat espanyol l’Administració Central es reserva el 85%, quan gestiona el 50% de la despesa pública; les comunitats autònomes que gestionen més d’una tercera part de la despesa pública de l’Estat espanyol tenen assignat el 15% de l’objectiu de dèficit. Això no es pot assumir”. Sobre aquest punt, Bel ha indicat que “així no es reforça l’Estat autonòmic, sinó que se’l condemna a un carreró sense sortida”. Bel ha assenyalat que els objectius de deute segueixen un camí similar. En aquest sentit, ha indicat que “el deute en relació al PIB de l’Administració central augmenta, i la de les comunitats autònomes i l’Administració Central disminueix, això és insostenible”. El senador, que ha instat el govern de l'Estat a “assumir la seva quota de responsabilitat”, també ha subratllat que “el sistema financer es troba absolutament destrossat, i així no es pot afrontar un finançament en condicions”.

Imatge CiU

4 comentaris:

  1. Jo crec que el pacte fiscal ha de ser bo per a Catalunya. Crec que ja hem pagat més del compte i que per tant aquesta desició pot ser un canvi important per a Catalunya. M'alegra també quan vaig veure l'unió entre CiU, ICV i ERC per aprovar aquest pacte el qual el PP i PSC van votar en contra. En canvi hem va disgustar que el PSC no defenses aquest pacte tan important per a la nostra nació. Per tant crec que PSC ha optat per ser una oposició "inflexible" denegan qualsevol proposta sigui o no favorable.


    Aprofito l'ocasió per dir-li al senyor Montero que no donen lliçons d'intentar "enganyar a la gent" ja que ells estafen continuament a la ciutadania i nomès cal mirar el programa electoral i veure la situació actual per parlar-ne'n

    ResponElimina
  2. Ho hauries de mirar una mica millor tot aixó David. Només per a que puguis contrastar:
    Carta de Pere Navarro
    Allò del Maig francés de " Siguem realistes, demanem l'impossible " va quedar molt bé com una frase per a la historia, com a exercici de realisme, no tant. Si tot això pot colar no crec que sigui amb les circumstancies actuals de crisi absoluta ( coartada afegida des de Madrid ) i majoria absoluta. O sigui, " Siguem realistes, demanem lo possible "...Ara, si el que interessa és més frustració i desencantament per a aconseguir ves a saber què, endavant.
    Agradarà poc, molt o gens però la realitat ( legal ) actual és que no n'hi ha prou que des del Parlament s'aprovi una determinada cosa que no sigui d'estricta competència catalana.....Llavors passa que ve el ribot, i torna a començar... Això sí, aquí, hem quedat de co****s. Dintre de tot, els més coherents, els de SI.
    Per cert, el PSC va votar a favor de la majoria de punts i és va abstenir amb lo de l'agencia tributaria catalana única, tot proposant-ne una de consorciada amb l'estat, cosa que CIU no va acceptar. Val més demanar l'impossible.

    ResponElimina
  3. Ximo, jo sé que aquest pacte fiscal sol quedarà en el Parlament, pot ser sí que és una cosa com per quedar bé. Però al que hem refereixo que això siria bona oportunitat si s'acabes aprovant. Necessitem això ara mateix Catalunya crec i per tant és el que vull intentar defensar. Al que em referia també és la frase del Sr.Montero que m'ha encès perquè no són els més indicats per parlar del que parlen. O no és així?

    ResponElimina
  4. Ja que avui estem en olimpíades, cal veure la pelicula que ens tenen preparada els britànics.
    (Transpoitting JJOO, Danny Boyle), faria un símil hípic. On Bel fa de genet d'un cavall perdedor que s'anomena "Concert" i Montoro porta les rendes del guanyador "Crisis".
    Així ens va, ..... il Pujol a fer comèdia al Parlament

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta