19 de juliol del 2012

Tortosa recupera l'esplendor del segle XVI amb la Festa del Renaixement més austera


TORTOSA (Baix Ebre).- La ciutat de Tortosa ja ha tornat a retrocedir al segle XVI, amb motiu d'una nova edició de la Festa del Renaixement. L'acte inaugural ha tingut lloc, com ja és tradicional, a la plaça d'Espanya, tot i que enguany ha quedat un pèl deslluït per una llarga xiulada del col·lectiu d''indignats'. De fet, prèviament també havien protagonitzat una concentració de protesta davant de les seus de CiU i PP, per rebutjar la política de retallades dels governs de la Generalitat i de l'Estat. A més, l'acte inaugural també ha estat més sobri i fins i tot més curt de l'habitual. I és que aquesta serà l'edició més austera de la Festa del Renaixement, amb el pressupost més baix que ha tingut fins ara: uns 180.000 euros. Amb tot, des de l'organització s'ha volgut destacar que la implicació de les entitats i associacions, així com del conjunt de la ciutadania, farà que es puga mantenir la qualitat i també el nombre d'espectacles, que són una seixantena.

De fet, el pregoner d'enguany, el secretari de Comunicació, Josep Martí, ha destacat com els tortosins s'impliquen per fer possible aquest esdeveniment. "És un exemple de com el treball col·lectiu, posat al servei d'una il·lusió, permet assolir reptes molt ambiciosos", ha remarcat, natural de l'Ametlla de Mar. "Aquest patrimoni immaterial que heu construït amb el vostre esforç és ja un patrimoni de tot el país", ha apuntat. Amb aquest fita aconseguida, Martí ha animat els tortosins a fer un pas més i aconseguir un reconeixement més enllà de les fronteres catalanes. "Heu de convertir-la en un esdeveniment que Tortosa regala a Europa, i si voleu, al món", ha encoratjat. "Creieu-vos de veritat que teniu a les mans una joia i que aquesta joia mereix ser lluïda amb tota l'ambició i orgull arreu del país, però també arreu d'Europa. Ens hem de creure que la nostra Tortosa del segle XVI pot competir amb la millor de les festes europees de tradició medieval o renaixentista", ha sentenciat. Per a Martí, la clau de l'èxit de la Festa del Renaixement de Tortosa no ha estat altra que la implicació dels veïns que la fan possible. "Quan durant tots els dies que dura la festa tres mil tortosins es vesteixen diàriament amb les robes del segle XVI per fer més lluïda la celebració, vol dir que la festa és de tots i que tots la viuen com a pròpia", ha apuntat Martí.

En aquest edició, i amb motiu dels vint anys de l'associació musical, els Gaiters de l'Aguilot ha rebut l'estendard de la Festa del Renaixement com a prèvia del gran acte simbòlic amb què s'ha donat per començades les celebracions amb l'obertura de les portes de la ciutat del segle XVI, al Portal del Romeu. Per la seua banda, també l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha volgut agrair la participació ciutadana que fa possible la festa. "Si la festa del Renaixement és avui reconeguda a tot arreu com una de les millors festes de recreació històrica és gràcies a les aportacions de tots i cadascun d'aquests ciutadans, que durant molts mesos han estat treballant i donant el millor de si mateixos", ha dit. Bel s'ha referit també a la reducció del pressupost de la festa, que enguany és el més baix de la seua història, 180.000 euros. "En els moments actuals toca suplir amb molta imaginació i amb molt d'esforç, tot allò que no podem fer amb diners", ha assegurat l'alcalde tortosí.

D'altra banda, Bel ha destacat la renovació que ha viscut, a través de la Llei de Barris, el nucli antic de la ciutat, que és l'escenari de la Festa del Renaixement junt amb el barri de Remolins. I més concretament, la rehabilitació de la plaça de Sant Joan i el carrer Replà, que just s'estrenen aquests dies. De fet, l'alcalde de Tortosa ha assegurat que l'aposta de l'equip de govern és seguir renovant el centre històric de la ciutat, i que malgrat que s'arriba a la recta final de l'execució del Pla Integral del Nucli Antic de Tortosa (Pincat), "queda encara feina per fer".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta