28 d’agost del 2012

Tanquem les Nuclears elabora un informe sobre l’estat de les centrals catalanes

ASCÓ (Ribera d'Ebre).- El col·lectiu Tanquem Les Nuclears-100% Energies Renovables ha difós aquest dimarts el primer informe sobre l'estat de les nuclears a Catalunya. La principal conclusió de l’informe és que el tancament dels dos reactors nuclears d’Ascó hauria de ser prioritària. L'informe és part de la resposta de Tanquem les Nuclears a la política informativa de les empreses nuclears i del que hauria de ser l'organisme regulador, el Consell de Seguretat Nuclear. Una política que, segons els contraris a l’ús de l’energia nuclear, es caracteritza per la fragmentació de la informació, l'ús d'un llenguatge tècnic innecessàriament elevat, i un volum considerable de dades que fa difícil establir criteris que discriminin entre informacions significatives, informacions secundàries, i dades irrellevants. A això, segons el mateix document, cal sumar-hi l’absència de controladors veritablement independents al capdavant del Consell de Seguretat Nuclear, l'organisme que hauria de vigilar la indústria.

Per disposar d'una perspectiva temporal, Tanquem les Nuclears ha realitzat una anàlisi comparativa dels 49 successos compresos entre gener del 2011 i agost de 2012, i una distribució central per central. Les dades recollides per Tanquem les Nuclears apunten que els dos reactors d'Ascó es troben en estat precari. El reactor número I informa de 12 successos, i el reactor II, de 16 successos més. A banda, hi ha set successos que afecten el conjunt de la central, entre els quals destaquen els relatius a incompliments de les normatives o reglamentacions de funcionament.

Segons les dades que han recollit entre el gener i l’agost d’enguany, les centrals d’Ascó i Vandellòs han acumulat un total de 15 successos notificables al Consell de Seguretat Nuclears. Uns successos que individualment han estat classificats com de nivell zero, però que per Tanquem les Nuclears sí que tenen importància considerats en conjunt. Hi ha hagut quatre casos d’incompliments de les especificacions tècniques de funcionament, quatre casos de falses alarmes per gasos tòxics o radiació, i diverses caigudes de potència o parades no programades. Segons Tanquem les Nuclears, només un d’aquests incidents té una explicació clara, per la invasió d’algues del circuit de refrigeració de la nuclear d’Ascó. Però en la resta de successos falta informació, fins i tot en el conat d’incendi que es va detectar en l’edifici de control d’Ascó I.

En el cas de Vandellòs II s'indiquen 13 successos, entre els que predominen les referències a falses alarmes. Els contraris a les nuclears destaquen l'episodi del descens de nivell dels generadors de vapor el 21 de febrer de 2012, sobre el qual no s'ha donat cap explicació posterior. De fet, l'informe també mostra que el seguiment de la problemàtica de les centrals des dels mitjans de comunicació és molt limitat, i que es troba determinat per la informació de les incidències distribuïda pel propi Consell de Seguretat Nuclear

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta